Легенди, краса і затишок краю Шацьких озер

21 Квітня 2020, 14:20
Шацькі озера 11486
Шацькі озера

Однією з головних  перлин України є Шацькі озера, які входять до складу Шацького національного природного парку.

Про красу лісових пейзажів та озер, яку варто побачити кожному, повідомляє сайт регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області.

5

 

Легенди Шацьких озер 

У центрі Світязю височіє острів, площа якого складає близько семи гектарів. Його поверхня покрита деревами і екзотичними рослинами. Походження цього острівця обросло безліччю цікавих легенд.

За однією з них, на місці озера багато років тому стояв чудовий замок князя. Під час нападу ворогів на сусіда князя, він залишив замок і всіх жителів без захисту і вирушив на допомогу сусідові. Коли вороги підійшли до стін замку, княжа дочка закликала молитвою до Неба, щоб замок не дістався ворогу. І тут же стіни замку почали валитися, і все пішло під землю, а на місці поселення початок утворюватися велика красиве озеро з цілющою водою і безліччю чудових квітів на берегах. За другою легендою, острів землі виник на місці, де перетворилися на явір і липу хлопець і дівчина. Її називають «Островом закоханих» та мешканці села Світязь, кажуть, що є шлях, по якому можна пішки дістатися від острова до берега, але де він ніхто не знає.

4

 

Інша легенда говорить, що колись Полісся було морем, а в ньому плавали кити. Потім море висохло. Залишилося лише найглибше його місце – там, де зараз озеро Світязь. А кит, який тут залишився, перетворився на мальовничий острів з романтичною назвою «Острів закоханих». За однією з легенд, у давні часи на цьому місці стояло кра­сиве місто. Одного разу воно зненацька провалилося, вода, що хлинула з надр землі, затопила місце провалу, а дівчата з цьо­го міста перетворилися на рослини. Раз на рік рослини роз­квітають і вкривають дзеркальну гладінь красивими блакит­ними квітами.

5

2

 

Донині серед учених немає єдиної думки щодо походження Світязя і інших Шацьких озер. Дехто вважає, що після відступу дніпровського льодовика на Поліссі утворилося величезне водоймище. Льодовик з півночі підпирав його, не давши воді стікати вниз. Озера розглядаються ними як релікти, тобто залишки цього гігантського водоймища, западини якої з часом поглибилися вимиванням вапняків підземними потоками.

Шацький національний природний парк – це не тільки Світязь з його багатолюдними та гамірними пляжами, чистою водою, атракціонами та чисельними торговими ятками.

Читайте також: Початок туристичного сезону на Світязі побив рекорди

4

 

Можна відпочити і в цілковитій тиші, де чутно лише шум лісів та спів птахів, ловиться риба та цвіте латаття. На території Шацького національного природного парку нараховується 23 озера. Кожне – унікальне і своєрідне. Більшість з них заховані від людського ока і лише місцеві жителі знають їх розташування.

Читайте також:

Теплі барви заходу сонця на озері Велике Чорне. ФОТО

Зеленіють береги і цвітуть квіти: показали фото зимового Люцимера

Блакить води і неба: в мережі опублікували фото озера Пісочне

На озері Пісочне з'явився «Місток закоханих»

6

 

Але мабуть, це один з найкращих приводів відвідати саме ці озера, адже такої краси ви точно більше ніде не зустрінете: неймовірні краєвиди, затишок та спокій, чиста вода (яку можна пити, навіть не очищаючи) та свіже, насичене фітонцидами повітря.

Читайте також:

Мандрівка до шацького озера, шлях до якого знають одиниці

Пулемецьке – друге за величиною озеро каскаду Шацьких озер. Найбільше зацікавить воно затятих любителів риболовлі, адже як зазначають місцеві рибалки саме тут найкращі рибні місця. І якщо не ловиться на Пулемецькому, то на інших озерах – і поготів. В озері водиться 21 вид риб, зокрема, і «візитівка» Шацьких озер – вугор, тому це точно справжній рай для рибалок. А ще тут дуже тихо та спокійно, лише час від часу тишу порушує пташиний спів.

Читайте також:

Весняне пробудження Пулемецького. #Шацькі озера

Зелені береги і смарагдова вода: озеро Пулемецьке показали з висоти пташиного польоту

Негода на Пулемецькому, або за чим сумує озеро. ФОТО

Ще одне озеро, яке варто відвідати — Острів’янське. Поблизу нього знаходиться ботанічна пам’ятка природи місцевого значення – Ростанський ялинник. Що цікаво, цей острівний ялинник знаходиться поза межею суцільного поширення смереки і для Полісся є непритаманним. Крім того, на березі озера знаходиться церква святої Варвари, побудована в стилі козацького барокко на початку 18 ст.

4

 

Думали острів є тільки на Світязі? А от і ні. Ще одна з синьооких перлин Шацького поозер’я має таку особливість. Заховане посеред соснового лісу озеро Кримне стане чудовим місцем відпочинку для тих, хто хоче відпочити від метушні та побути сам на сам з природою. Незвичне це озеро ще й тому, що вода в ньому має червонуватий відтінок. А все завдяки великому вмісту кремнію, який і забарвлює воду. Озеро неглибоке, має красиве піщане дно, а на березі ростуть дуже гарні та рідкісні квіти – дикі орхідеї. Мальовничі краєвиди, тиша та спокій зроблять відпочинок незабутнім.

Луки-Перемут – спільна назва двох озер, які з’єднані між собою невеликим каналом. Це третє по величині озеро Шацького поозер’я. Береги озер не забудовані, тут збереглась первозданна природа. Тільки тут ви зможете побачите «килим» з водяних білих лілій, який розтягнувся на сотні метрів. Крім того, на озерах також можна чудово порибалити.

Читайте також: Озеро Перемут: каламутна вода, заболочені береги і багатий рибний світ

Поблизу дороги, що веде до урочища Гряда знаходиться озеро Соминець, яке є іхтіологічним заказником (колись тут проводилась акліматизація раків широкопалих).

Читайте також: На осінньому Соминці розкошують лебеді і дикі качки

В  озері ще й зараз можна зустріти раків, хоча кількість їх за останні роки значно зменшилась. А ще це озеро по праву можна назвати «лебединим», бо лебедів тут – кілька десятків. Нехай ваш відпочинок не обмежується лише Світязем, а краса та затишок Шацьких озер подарують вам приємні та незабутні  літні дні.

4

 

 

Коментарі
23 Квітня 2020, 13:41
Дайте світлини з лохин
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром