Чому до любомльських травматологів їдуть оперуватися з сусідніх районів

11 Квітня 2020, 21:00
Чому до Любомльських травматологів їдуть оперуватися з сусідніх районів 5061
Чому до Любомльських травматологів їдуть оперуватися з сусідніх районів

Через руки чотирьох травматологів Любомльської лікарні щороку проходить більше тисячі  пацієнтів, а в рік тут роблять більше 300 операцій.

Про це пише газета «Новий погляд+».

«Але з кожним роком у нашому відділенні збільшується кількість оперативних втручань приблизно на 10-20 операцій. Це, найперше, пов’язано з тим, що ми розширюємо спектр оперативних втручань. Адже в медицині з'являються нові методики, які ми застосовуємо у своїй практиці», – розповідає завідувач травматологічного відділення КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» Микола Абрамчук.

Загалом, окрім заввідділення Миколи Абрамчука, в лікарні працює ще три травматологи: два у стаціонарному відділенні та один – на прийомі у поліклініці: це Андрій Бондаренко, В’ячеслав Приказюк та Віктор Денисюк. Троє лікарів мають вищу категорію, Микола Абрамчук – першу. Він же у лютому 2019 року і став завідувач травматологічного відділення.

Двоє старших лікарів – В'ячеслав Приказюк та Віктор Денисюк, котрі мають чималий стаж роботи в лікарні, були чи не першими вчителями для своїх молодших колег – ініціативних, талановитих та готових опановувати та впроваджувати нові методики лікування Андрія Бондаренка та Миколи Абрамчука. Такий «синтез» досвіду та молодості дав свій результат, і тепер до Любомльських травматологів  їдуть оперуватися не лише жителі Любомльського та Шацького районів, а й Старовижівського, Ратнівського, Камінь-Каширського.

«Навіть пацієнтка з Черкас була, котра приїжджала на консультацію, іншій - з міста Рівне –  прооперували вальгусне відхилення першого пальця стопи. А вже через пів року вона приїхала оперувати палець на іншій нозі», – розповідає Микола Абрамчук.

За останні роки любомльські травматологи зробили чимало операцій за новими методиками: провели 18 ендопротезувань кульшового суглоба, з них 16 – за допомогою колег із Запоріжжя, а два ендопротези поставили вже самі, зробили більше ста артроскопій на колінному суглобі при пошкодженнях меніска, хронічних захворюваннях колінного суглоба, деформуючих остеоартрозах. Почали займатися ортопедією, зокрема, оперувати вальгусне відхилення першого пальця стопи (за два роки провели більше 15 оперативних втручань).

Раніше, як зазначив Микола Абрамчук, такі операції робили лише у Ковелі, Луцьку та Нововолинську. Також почали оперувати внутрішньо суглобові переломи великогомілкової кістки, колінного суглоба, переломи внутрішньо суглобові кульшового суглоба, при переломах шийки стегна. Почали активно оперувати плече середню та нижню третину, чого раніше не робили.

1

В цьому році вдалося зробити унікальну для любомльських травматологів операцію – малоінвазивно прооперувати у двох хворих з онкологією патологічні переломи стегна зі зміщенням, при яких наклали апарат зовнішньої фіксації.

«Для нас це були непрості операції, зважаючи на те, що не маємо спеціальний для таких операцій прилад – ЕОП, котрий виводить на екран знімок в реальному часі, та ортопедичного стола», – зізнається завідуючий відділенням.

За останні роки любомльські травматологи опанували більше десяти методик лікування, в тому числі такі новітні віхи в ортопедії і травматології, як внутрішньо суглобове введення гіалуронової кислоти, хондропротекторів. Для цього лікарі постійно підвищують свою кваліфікацію на різноманітних курсах, їздять навчатися до своїх колег з інших регіонів, запрошують фахівців з інших міст (Запоріжжя, Луцька).

Якщо лікарні вдасться придбати ЕОП, то лікарі планують проводити так званий БІОС – блокуючий інтромодулярний остеосинтез, при якому планку, яка допоможе вирівняти зламану кістку, ставити всередину самої кістки.

«Хотілося б в майбутньому трохи більше розвивати ендопротезування, хоч загалом до таких операцій треба ставитись виважено і реально оцінювати свої сили. Хотілося б почати робити такі операції, як коригуючу остеотомія великогомілкової стегнової кістки (штучно зробити перелом та скласти правильно кістку, аби рівномірно розподілялося навантаження на кінцівки ніг). Такі операції показані, в першу чергу, при артрозах. Я переконаний, що саме життя та пацієнти заставлять нас опановувати нові методики лікування та оперативних втручань », – ділиться Микола Абрамчук.

У травматологічному відділенні майже ніколи не пустують палати. Особливо – навесні, коли люди починають наводити лад у своїх домівках та на подвір’ях. От і тепер у відділенні на лікуванні перебуває декілька пацієнтів, котрі травмувалися під час таких робіт. Так, чоловік із села Запілля травмував пальця під час робіт на циркулярці. Травматологи зробили чоловікові дві операції, аби максимально зберегти палець. 

1

Марія Середа із села Вишнів на той час готувалася до операції: важкі травми - перелом двох кісток передпліччя, а на іншій руці – вивих плеча, який вправив В’ячеслав Приказюк - отримала, коли працювали в саду: жінку зачепило гіллям дерева, яке сунули трактором.

3

Анатолій Терещук зі Світязя тут вдруге. Першого разу чоловік потрапив до любомльських хірургів декілька років тому, коли зламав гомілковостопний суглоб. Після операції нога повністю відновила свої функції. «Тепер бігаю, як молодий», – хвалиться чоловік. Цього разу звернутися до лікарів чоловіка змусила травма великого пальця лівої руки. Зізнається, що місцеві медики – не гірші професіонали, ніж у Луцьку:

2

«Я задоволений тим, як професійно вони діяли, дякую їм за усе. Хоч і мав перерізане сухожилля, була велика крововтрата, але пальцем вже можу ворушити», – розповідає світязянин та з усмішкою демонструє перебинтовану руку.

Поряд на ліжку знаходиться пан Сергій із Пулемця (прізвище називати чоловік не захотів). У нього повторний перелом кісток гомілки. Днями чоловіка прооперували, а згодом планують ставити апарат Єлізарова. Лікарі кажуть, такі операції проводять не вперше, тож і в тому, що зроблять усе належним чином – не сумніваються.

Не можна не звернути й на умови в палатах, де перебувають пацієнти. Чи не у кожній – холодильник, телевізор, нові шафи та санвузол. Є дві одномісні палати, решта 5 – чотиримісні, проте великі та просторі.

«За останній час зробили косметичний ремонт у палатах, у відділенні замінили лампи на енергоощадні. Плануємо до кінця року за кошти меценатів у декількох палатах замінити лінолеум. Стараємося усе робити можливе для пацієнтів в силу реалій, аби надати кваліфіковану медичну допомогу», – розповідає Микола Абрамчук.



1

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром