Як шачани в Італії захищаються від коронавірусу і чи дотримуються карантину

08 Квітня 2020, 10:30
Олеся з чоловіком Олександром 4944
Олеся з чоловіком Олександром

Світ лихоманить від епідемії коронавірусу. Небезпечна хвороба забирає життя людей, не шкодуючи ні малого, ні старого. Якщо Україна тільки вступає в боротьбу з безжальним вірусом, то Італія вже виснажена потугами подолати цього невидимого ворога.

Ця європейська країна є лідером у світі за смертністю від Covid-19. На початку тижня там було зафіксовано понад 100 тисяч інфікованих і майже 12 тисяч летальних випадків. Одужали в Італії на цей час 14 620 осіб. Зважаючи на те, що з кожним днем кількість смертей від коронавірусу зменшується, італійські медики обережно сподіваються, що країна пройшла пік епідемії, пише газета «Новий погляд+».

Олеся Ковальова, яка народилася і виросла в Шацьку, вже понад 11 років живе разом із сім’єю в Італії. Радості від того, що інфекція потрохи почала відступати, наша землячка не відчуває. Навпаки, в неї росте тривога за сім’ю: чоловіка Олександра і маленьку дитину, що народилася в такий неспокійний час.

«Ми живемо в регіоні Базиліката, це південь Італії. Слава Богу, тут менше заражених, але все-таки вони є. І це дуже страшно. Найскладніша ситуація на півночі: в регіонах Ломбардія, Емілія-Романья. Там розташована майже вся індустрія країни, працює багато людей, які їздять за кордон. Звідти все і почалося: приїхав з Китаю італієць, який був там по роботі, і привіз вірус», – розповідає Олеся.

Зі слів нашої землячки, щодня цифри смертності вражають італійців, тому важко сказати, чи йде епідемія на спад. По телебаченню якось заспокоїли людей, сказавши, що кількість летальних випадків почала зменшуватися, а потім, минулої п’ятниці, коронавірус забрав життя рекордної кількості мешканців Італії – майже 1000. Цей день назвали чорною п’ятницею.

Олеся каже, що багато італійців спочатку не сприйняли серйозно інформації про небезпеку коронавірусу, не повірили в дієвість карантину. Вони не сиділи вдома, як це закликала їх зробити влада,  не захищали обличчя, руки, а спокійно гуляли по місту, зустрічалися з друзями, розважалися. Таким чином багато заразилось, бо контактували з людьми, які навіть не знали, що є носіями вірусу.  

«Карантин у нас дуже жорсткий, виходити з дому можна тільки в магазин, щоб купити продуктів, в аптеку і  в крайньому випадку – до лікаря. А так – повністю самоізоляція. Є спеціальна декларація, без якої ми не можемо вийти з дому. Заповнюємо її, вказуючи мету свого виходу з будинку.

Якщо поліція зупинить людину, а в неї не виявиться документа і вказаної в ньому поважної причини, чому вона гуляє вулицями, то її оштрафують. З початку карантину поліція виписала більше 100 тисяч штрафів за вихід без причини і продовжує це робити. На жаль, люди і досі не розуміють всієї складності ситуації», – зазначає італійка з Шацька.

Олеся постійно перебуває вдома, доглядаючи у декретній відпустці за маленькою дитиною. Чоловік раз у тиждень їздить в магазин по продукти. Такий спосіб життя триває впродовж майже чотирьох тижнів, з часу оголошення карантину. Молода мама зізнається, шо для неї морально важко сидіти весь час вдома, у чотирьох стінах.

Радує те, що в будинку є тераса, на якій разом з сином можуть подихати свіжим повітрям. Вільний час подружжя проводить за спільним переглядом телепередач і серіалів, Олеся часто готує щось смачненьке.

Захищаються італійці масками та рукавичками, тримають дистанцію. В супермаркетах при вході дають відвідувачам одноразові рукавиці та пропонують антисептиком обробляти руки. Маски можна придбати в аптеці, але їх дуже швидко розбирають. Продукти в магазинах є завжди, і ціни на них не ростуть. В Італії немає такого, щоб наживалися на біді.

В Шацьку живуть рідні і друзі Олесі та Олександра. Українці переживають за італійців і навпаки. Олеся каже, що в Україні поки спокійніша обстановка, та й карантин запровадили дуже вчасно, тому люди більш безпечні. Проте розслаблятися не потрібно.

«Хочу побажати українцям насамперед здоров’я і ясного розуму! Дорогі земляки, якщо кажуть, що треба сидіти вдома, то так і робіть. Ні з ким не контактуйте, захищайтесь і мийте руки, адже смертельна епідемія у світі – це не вигадки, люди реально помирають. Потерпіть трошки, шоб вам же було краще», – наголосила наостанок пані Олеся.

Як необрунтована безпечність людей, так і паніка є неприйнятними в період карантину. Не втрачаймо здорового глузду, піклуймося про своїх рідних, фільтруймо інформацію у ЗМІ, не займаймося самолікуванням та будьмо всі здорові: і в Італії, і в Україні!

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024