Культпрацівники санаторію «Лісова пісня» творчістю розважають і лікують

19 Листопада 2022, 12:43
Творчі люди оздоровниці 1629
Творчі люди оздоровниці

Майже в усіх відпочивальників та пацієнтів санаторію «Лісова пісня» цей заклад асоціюється не лише з потужною лікувальною базою, лікарями-професіоналами, чудовою природою, а й з гарною та насиченою культурно-розважальною програмою. Тут вам і концерти, і екскурсії, і розваги! Сумувати не дадуть нікому! 

Усе це – робота відділення культури санаторію, яке от уже майже чверть століття очолює творча, невгамовна Ольга Гайова – пише газета «Новий погляд+»

Допомагає їй у роботі й Микола Регещук, художній керівник ансамблю «Лісова пісня». «Культурні заходи не лише розважають відпочивальників, вони лікують! Обов’язково сходіть на дискотеку до нашого ді-джея Світлани Хорунжої», – ще донедавна, до початку війни, радили медики санаторію своїм пацієнтам.

– До сфери діяльності нашого відділення культури входить не тільки організація дозвілля (екскурсії, концерти, дискотеки, творчі вечори, народні гуляння, благодійні заходи, фестивалі), а й запропонувати відпочивальникам ще й інтелектуальний розвиток, тобто відвідати нашу бібліотеку. Щороку вона поповнюється новими книжковими фондами як сучасних українських авторів, так і світових. Тож люди можуть знайти літературу на будь-який смак. А для тих, кому не сидиться на місці, – ми вже організовуємо різні заходи, залучаємо не тільки своїх працівників, а й творчі колективи громади, запрошуємо виступити знаменитих артистів не лише Волині, а й України, проводимо фестивалі не тільки обласного, а й міжнародного рівнів, – розповідає Ольга Гайова. 

Культурне життя в санаторії розпочало вирувати чи не з перших років роботи здравниці. А кістяком відділення став знаменитий вокальний ансамбль «Лісова пісня», сформований із працівників закладу в далекому 1976 році, який у 2000-му отримав почесне звання народного ансамблю народної пісні, оскільки є постійним учасником, лауреатом та призером багатьох обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

– У різні роки керівниками ансамблю були Олександр Єрмаков, Микола Регещук, Галина Корнелюк, – розповідає Ольга Гайова. – Разом з ними ветеранами культури санаторію є Володимир Бубела (грав на баяні, проводив дискотеки, читав гуморески), Надія Шайнюк (бібліотекарка та учасниця ансамблю). Хотілося б згадати і тих наших учасниць ансамблю, котрі були передовиками і в роботі, і першими бігли на репетиції, і без яких не відбувався жоден концерт: Валентина Редько, Катерина Василенко, Галина Шачаніна, Валентина Сулім, Валентина Влащук, Тетяна Рибін, Тетяна Поліщук, Олена Забродоцька, Валентина Забродоцька, Надія Стаднік та багато інших. Згодом поповнили колектив молоді таланти – Ольга Хомич, Світлана Ходаковська, Світлана Азбутова. Важко було уявити колектив без Степана Забродоцького та його гуморесок, Степана Шепелі. Ми завжди будемо пам’ятати і про тих, кого вже нема з нами – Віру Сваволю, Галину Забродоцьку, Миколу Янчука, Леоніда Микитчука.

Достойна зміна ансамблю «Лісова пісня» підростає з учасників дитячого ансамблю «Барвінок», заснованого у 2017 році. Туди входять діти працівників санаторію віком від 6 до 14 років. Окрім виступів на сцені здравниці, цей колектив став учасником районних заходів, конкурсів «Сокальські візерунки» та «Мамині зіроньки», які проводилися у місті Сокаль Львівської області.

Загалом відділення культури санаторію займається організацією дозвілля – вечорів відпочинку, екскурсій, творчих вечорів та виступів відомих артистів (на сцені здравниці вже встигли виступити Василь Чепелюк, Алла Опейда, В’ячеслав Судима, Зеновій Гучок, переможці телешоу «Голос країни» Олександр Клименко, Іван Ганзера, Світлана Мирвода, Віктор Кавун та інші). А ще тут потужно, з розмахом святкували Масницю та Купала, День молоді, свято осені тощо. Кожному такому заходу передує ретельна багатоденна підготовка, аби задоволеними лишились не тільки відпочивальники, а й інші приїжджі гості.

З початком воєнних дій тематика концертів та інших заходів дещо змінилася – вони перейшли у русло благодійних, де збирають гроші на підтримку наших бійців. Співпрацювали в цьому із відомим вокалістом Сергієм Скулинцем, співачкою Любов’ю Мілевич, а також місцевою молоддю – громадською організацією із села Мельники «Пісочні береги» та недільною школою Свято-Аннівського храму Мельників.

Тепер же розробили проведення тематичних творчих вечорів відпочинку з акцентом на нашу рідну культуру та національні традиції. Нещодавно організували вечір української пісні і поезії, готують захід «Що в імені твоєму?», де звучатимуть пісні, поезії та гумор про імена; тематичний «Квітковий вечір», на якому, відповідно, линутимуть твори про квіти. У планах – зробити тематичний вечір про національні символи – вербу і калину.

– Українська культура в сучасних реаліях – це головний сегмент державності, національної ідентифікації, тому її не можна ігнорувати чи відтісняти на задній план, – говорить керівник ансамблю «Лісова пісня» Микола Регещук. – Потрібно викинути з нашої історії, з нашої голови російських письменників, співаків, натомість заповнити цю нішу своїми, українськими авторами та вокалістами. Окрім того, в Україні є дуже багато власного якісного музичного продукту!

Окреме місце у дозвіллі відпочивальників санаторію займають екскурсії. Якщо хтось каже, що в осінньо-зимовий період тут мало розваг, то працівники відділення культури переконують у зворотному.

– Здоров’я – це рух! Тому часто організовуємо пішохідні прогулянки до старого дуба, до урочища Ляпове, ходимо збирати гриби. Маємо і виїзні екскурсії Шацькими озерами з дегустацією крафтових сирів світязької сироварниці та в нашому місцевому молокозаводі, – розповідає Ольга Гайова. – Найближчими днями проведемо майстер-клас із виготовлення воскових свічок, раніше розписували пряники, що було особливо цікаво не тільки дітям, а й дорослим. Дуже сподобався відпочивальникам майстер-клас із хореографкою з Шацька Валентиною Цвинкилевич, де вчилися танцювати «Картоплю». Співпрацю з нею планують продовжувати й надалі, бо ж розучування українських танців настільки сподобалося відпочивальникам, що навіть ті, хто приходив з милицями просто подивитися, поверталися у номер, забувши їх у кутку танцювального залу.

В останні важкі періоди – ковіду та воєнного стану – у відділенні культури спільно з адміністрацією санаторію шукають шляхи оптимізації роботи, адаптовуючись до викликів часу, аби до послуг відпочивальників запропонувати коворкінг – тобто спеціально облаштоване місце з підключенням до мережі Інтернет, куди б людина могла в разі необхідності прийти та попрацювати з ноутбуком дистанційно.

Дбають у здравниці й про умови роботи працівників: днями завершили ремонт у кабінетах відділення культури, приміщеннях бібліотеки та читацького залу. Тож тепер там – і тепло, і затишно. А нещодавно сцена актової зали санаторію стала майданчиком для знімання відеороликів на екотематику для агітбригад зі Світязького ліцею та Шацької гімназії.

Тепер же відділення культури потрохи напрацьовує репертуар до дня нашої Перемоги, бо віра в те, що вона таки буде – непохитна. Як і віра в те, що уже після Перемоги усім працівникам, дотичним до культурно-масової роботи здравниці, вдасться зібратися та гуртом відзначити День працівника культури, що припадає на 9 листопада. А поки що Ольга Гайова адресує усім щирі вітання з нагоди свята, зичить здоров’я та віри у швидку Перемогу України.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024