Очільниця Шацької ОТГ ламає стереотипи і і впевнено розвиває громаду

08 Березня 2020, 18:50
Виконуюча обов’язки голови Шацької ОТГ Людмила Цевух 5619
Виконуюча обов’язки голови Шацької ОТГ Людмила Цевух

Шацька ОТГ– одна з найменших в Україні, на її території в 11 населених пунктах проживає 8687 людей. Невелику громаду можна справедливо назвати спроможною, її бюджет на цей рік – майже 61 мільйон гривень, з них понад 25 мільйонів – власні надходження. Ці кошти не впали з неба. За ними, а також за позитивними змінами, на які жителі Шацька і навколишніх сіл чекали роками, стоїть копітка робота працівників, депутатів і особливо очільниці громади.

Впродовж двох років обов’язки голови Шацької ОТГ виконує Людмила Цевух, яка, побачивши в децентралізації величезні можливості, почала ламати стереотипи, змінювати підходи до роботи і впевнено розвивати громаду – пише газета «Новий погляд+».

З пані Людмилою мені вдалося поспілкуватися наприкінці робочого дня. Тренінг, робоча зустріч, поточні питання, черга з відвідувачів – будь-кого втомить такий насичений графік. Проте Людмила Степанівна була привітною, усміхненою  і з задоволенням розповіла не лише про роботу, а й про відпочинок, спогади дитинства і свято 8 Березня, яке наближається.

– Людмило Степанівно, в громаді завдяки реформі акумулюються немалі суми доходів. Ви маєте можливість не лише самостійно визначати свої пріоритети, а й реалізовувати проєкти.

– Головними для нас є освіта, медицина, освітлення, дороги, охорона природи, бо ж живемо на території унікального поозер’я . Відповідно до програми соціально-економічного розвитку громади, яка розрахованана три роки, і є нашим маленьким стратегічним планом, вже багато чого вдалося зробити. Цього року ми плануємо завершити реконструкцію вуличного освітлення по всіх селах громади, якісно відремонтувати одну з найбільш проблемних доріг селища – по вулиці Вишнева, завдяки співфінансуванню з обласним бюджетом.

Також запланували капремонт доріг по вулицях 1 Грудня в Шацьку, Зелена – в Самійличах, Ярини Смоляр та Діброва – у Кропивниках, Кільцева – в Положеве.


 

– Шацька ОТГ минулого року стала лідером на Волині з освоєння інфраструктурної субвенції.

– Так, завдяки цим коштам, а це 2,5 мільйона гривень, ми побудували тротуари в селищі по вулиці Незалежності. На найближчу перспективу запланували капітально відремонтувати пішохідні зони по 50 років Перемоги (від автостанції до Шацької дільниці електромереж), по Степана Шковороди (від «Ощадбанку» до вул. Незалежності), 1 Травня (від скверу до вул.  Природна) та Природній (від вул. Незалежності до адмінприміщення селищної ради).

– Реалізація яких проєктів потребує підтримки держави?

– На сьогодні понад 20 проєктів громади на суму понад 100 мільйонів гривень чекають фінансування. Такі дороговартісні, як будівництво третьої черги Шацької школи-гімназії (34 млн. грн.), другої черги полігону ТПВ (8 млн. грн.), реконструкція селищного стадіону чи будівництво футбольного поля зі штучним покриттям у Мельниківській школі, ми не зможемо реалізувати самотужки.Шукаємо підтримки, подаємо ці проєкти на конкурс ДФРР, надіємося на кошти соцеконому.

– Як можете охарактеризувати роботу з депутатами?

– При нагоді хочу подякувати їм за активність та ініціативу. Вони навчаються на тренінгах, беруть участь у проєктах,  працюють з людьми, доносять до нас актуальні проблеми і долучаються до їх вирішення. Минулого року обранці власними силами почали будувати дитячий майданчик біля озера Люцимер, шестеро із них створили добровільну пожежну охорону і вже навіть здобули корисний досвід роботи у Польщі. До речі, остання ініціатива, а також освітня кампанія «Безпечний пішохід», що відбувалася в Шацькій гімназії – це результат міжнародного проєкту, учасницею якого є Шацька ОТГ.


 

– О котрій годині починається Ваш робочий день і коли закінчується?

– Нехай це залишиться в таємниці! Насправді приступаю до роботи дуже рано, а відходжу від справ – пізно. Роботи дуже багато, бо я є секретарем ради та виконую обов’язки селищного голови. Щодня, незважаючи на створений графік, на прийом йдуть люди, яких я маю вислухати і по можливості вирішити їхні проблеми.

Крім того, багато часу забирає робота з документами, контроль за діяльністю колективу селищної ради і всіх закладів ОТГ, вирішення поточних питань, участь у селищних і районних заходах, ділові зустрічі, наради, відрядження і величезна кількість телефонних дзвінків. З самого початку я почала націлювати своїх підлеглих і керівників установ ОТГ на політику чистих територій, охайних приміщень і ввічливих, толерантних посадовців, які не проявляють хамства у ставленні до відвідувачів. Контролювати цей процес – мій щоденний обов’язок.

– Що ж все-таки найважче для Вас у роботі?

– Контроль. Важливо, щоб механізм нашої громади рухався з потрібною швидкістю, без збоїв і зупинок. Люди, що досі працюють за старою системою, часто не розуміють, що завдання потрібно виконувати оперативно, продуктивно, не відкладаючи на потім. Деякі звикли бути виконавцями і чекають вказівки, інші йдуть в ногу з часом, проявляють ініцативу, додають нових ідей.

– Жорсткість чи поблажливість? Яке зі слів характеризує ваше ставлення до підлеглих?

– Свої відносини з колегами я будую на засадах партнерства. Аджевідомо, що негативні стимули не працюють. Тільки довіра, відповідальність, професійність змушують працівника трудитися ефективно й підвищувати свою результативність.

– Чи маєте час на повноцінний відпочинок?

– Звісно. Треба хоча б на трохи відволікатися від роботи чи змінювати рід заняття. Інакше постійна зайнятість буде втомлювати і виснажувати, а результат не порадує бажаним ефектом. У вихідні часто буваю на творчих заходах, споглядаючи на наших талановитих артистів, слухаючи пісні у їх виконанні. Це для мене відпочинок! В теплу пору допомагають «перезавантажитися» робота в квітнику, на городі, похід у ліс. Люблю дорогу, подорожі, нові місця, зустрічі і знайомства.

– Що для Вас означає свято 8 Березня?

– Найперше це теплі спогади дитинства, вербові котики, подарунки мамі, виготовлені своїми руками, щаслива усмішка найріднішої людини. Мама, сестра, донька – це ті головні жінки в моєму житті, які дарують мені свою любов, з ними спокійно і надійно, вони втішать і підтримають.

– Що б побажали жінкам напередодні свята?

– Щастя! Адже воно – в простих речах: в здоров’ї, усмішці дитини, сонячному ранку, обіймах найріднішої людини. Кожна з жінок інтуїтивно відчуває своє призначення в житті, будь то материнство або успішне ведення бізнесу. Цінуйте і насолоджуйтеся тим, що у вас є! Нехай ця весна сповнить ваші серця новими емоціями, сила вашого духу – надихне на нові звершення, а близьке оточення подарує любов і підтримку.

1


 

Розмовляла Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024