Від сумлінної сплати податків залежить благоустрій краю – начальниця Шацької податкової інспекції

25 Січня 2020, 18:00
2304

У Шацькій державній податковій інспекції Любомльського управління ГУ ДПС у Волинській області підбивають підсумки року, що минув, і планують роботу на нинішній, 2020-й.

Про результати діяльності, новий формат роботи з платниками податків, зміни,  нововведення та чіткі завдання з наповнення бюджету в інтерв’ю «Новому погляду+» розповіла Світлана Сулік, начальниця Шацької ДПІ Любомльського управління ГУ ДПС у Волинській області. 

– Світлано Володимирівно, з якими показниками закінчився минулий рік для територіального податкового органу?

– Дохідна частина місцевого бюджету виконана на 109,2%. При плані 44 млн. 215 тис. грн.  фактично надійшло 48 млн. 275 тис. Тобто бюджет перевиконаний на 4 млн. 60 тис. грн..

– Які основні податки формують бюджет Шацького району?

– Бюджетоформуючими є податок з доходів фізичних осіб (надійшло 103,9%); надходження по платі за землю (щодо фізичних осіб план виконано на 103,9%, юридичних – на 131,5%); на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (при плані для фізичних осіб 1 млн. 393 тис. грн. надійшло 1 млн. 473 тис. грн.). Значне перевиконання маємо з місцевих податків і зборів – на 724%: отримали 372,3 тис. грн. замість запланованих 44,4 тис. грн. З показником 126% надійшли до казни кошти рентної плати за використання водних ресурсів. Вважаю, такої динаміки нам вдалося досягти завдяки професійності фахівців установи, сумлінності платників та дієвій співпраці з Шацькою районною радою, райдержадміністрацією та ОТГ.

– Хто є найбільшими платниками податків у Шацькому районі?

– Найперше це бюджетна сфера, прикордонні підрозділи, митниця, серед установ та підприємств – Шацький національний природний парк, ТзОВ «Шацький молокозавод», ДП «Шацьке УДЛГ», Волинський обласний санаторій «Лісова пісня».

– Хто ухиляється від сплати податків?

– Проблема несумлінної сплати податків особливо гостро постає в період літнього відпочинку. Далеко не всі громадяни, які здають в оренду житло відпочивальникам, зареєстровані як підприємці і платять передбачений законом відсоток від заробітків у казну. В минулому році комісії, що функціонують при органах влади району та об’єднаної громади, активізували роботу з виявлення недобросовісних платників. Вони здійснювали обстеження місць діяльності цих осіб та створювали відповідні реєстри для подальшої роботи з розширення бази оподаткування.

– Тобто комісії викривають несумлінних платників податків та роботодавців, які не оформляють своїх працівників і платять зарплату «в конвертах»?

– Так, ці комісії є дуже дієвими в період літнього відпочинку. В результаті рейдів-обстежень виявлялися незареєстровані наймані працівники, випадки продажу алкоголю без ліцензії та касового апарату, відсутності свідоцтва про державну реєстрацію підприємців, дозволів на розміщення об’єктів торгівлі тощо.

 – Як податкова інспекція бореться з тими підприємцями, які відмовляються працювати в правовому полі?

– Нова податкова служба проти наповнення бюджету за будь-яку ціну. Важливо, щоб податки сплачувалися добровільно. Адже саме це – головна мета реформ. З тими, хто займається підприємницькою діяльністю, порушуючи закон (не платять податки, торгують без ліцензії, утримують незареєстрованих працівників тощо), ми найперше проводимо роз’яснювальну роботу, інформуємо, застерігаємо. І це спрацьовує. Звичайно, є серед них і такі, які ігнорують рекомендації наших фахівців і комісій. В таких випадках інформацію про порушників комісії  передають у відповідні контролюючі органи для вжиття необхідних заходів.

– Верховна Рада прийняла закони, які розширюють обов'язкове використання касових апаратів для підприємців-фізичних осіб. Коли вони запрацюють?

– З 1 жовтня обов’язковим стане використання реєстраторів лише для торговців ювелірними виробами, автозапчастинами, лікарськими засобами, секонд-хендом, який реалізовують у магазинах, а також для сфери громадського харчування, турагентств, готелів, продажу товарів та надання послуг через інтернет. Підприємці – платники єдиного податку ІІ – IV груп мають перейти на роботу з РРО аж з 1 січня 2021 року. При цьому можна використувати як класичні касові апарати, так  і сучасні програмні реєстратори розрахункових операцій, які можна встановити на будь- який гаджет. Це нововведення має за мету детінізувати розрахунки і відповідно збільшити надходження до бюджету.

– Що в податковій службі роблять для того, щоб заохотити тих, хто чесно платить податки?

– Шацька державна податкова інспекція працює над створенням високого рівня сервісу, маючи за мету зробити процес обслуговування платників зручним та необтяжливим. Наприкінці минулого року ми відкрили на базі Шацької державної податкової інспекції Центр обслуговування платників. Це місце, де клієнти в комфортних умовах мають змогу отримати вичерпні податкові консультації, подати звітність, отримати адміністративні послуги, скористатись спеціально облаштованим для них комп’ютеризованим робочим місцем.

– Чи відбудуться зміни в податковій інспекції після виборів, коли Шацький район стане єдиною територіальною громадою?

– Центр обслуговування платників функціонуватиме однозначно. Думаю, що зі створенням єдиної ОТГ питання наповнення бюджету буде досить актуальним і потребуватиме спільних зусиль як нашої служби, так і самої об’єднаної громади. Нам є куди рости, є для кого розвиватися і вдосконалюватися. ЦОП – це реальний крок на шляху реформування податкової у сервісну службу, що, в першу чергу, буде зручним для самих людей. Маю надію, що всі наші зусилля не будуть марними і призведуть до підвищення рівня податкової відповідальності громадян. Адже всім відомо, що від сумлінної сплати податків залежить благоустрій нашого Шацького краю.

Розмовляла Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024