Уродженці Львівщини навчають шацьких дітей східних і народних танців

18 Січня 2020, 15:45
Назар і Софія передають свою любов до танців шацьким дітям 6627
Назар і Софія передають свою любов до танців шацьким дітям

Назар і Софія Кімачуки – брат і сестра. Обоє народилися у Львові. Декілька років тому доля дивовижним чином привела їх на Шаччину. Назар знайшов кохання всього життя у селі Піща, а Софія пов’язала свою долю зі світязянином. Тепер в обох – повноцінні сім’ї, замість львівських замків – шацькі озера, а ще – одне на двох велике захоплення мистецтвом танцю.

Брат і сестра, які свого часу досягли в місті Лева неабияких успіхів у кар’єрах танцівників, захотіли поділитися своїм вмінням із шачанами. Відтоді в Шацьку, Піщі і Світязі функціонують гуртки східного і народного танців, які відвідують понад 50 учасників – пише газета «Новий погляд+».

…Одразу після різдвяних свят відбулося моє знайомство з цими творчими людьми. Привітні, прості в спілкуванні, з амбіційними планами, вогником в очах і до того ж – великі патріоти. Першою про свій шлях до професійного тренера-хореографа починає розповідати Софія. Каже, що в дитинстві  мама водила її і на гімнастику, і на бойовий гопак, проте східні танці 12-річній дівчинці припали до вподоби найбільше.

Коли їй виповнилося 18, раптово загинув батько. Брат на той час уже жив у Піщі. Щоб підтримати фінансово себе і маму, Софія, тоді студентка університету, змушена була шукати роботу. Так у її житті з’явилася посада тренера в відомому львівському танцювальному клубі «Караван».

6

 

«В мене була сильна група. Ми їздили з постановками східних танців на конкурси в Україні і за кордоном, завойовували призові місця. Так тривало 4 роки. Потім я вийшла заміж і переїхала до Світязя. Народження доньки, сімейні будні – принаймні на рік я повністю забула про те, що є танцівницею. І тут несподіваним поштовхом стала для мене поїздка в Піщу. Назар, який на той час уже організував для місцевих дітей гурток народного танцю, ненадовго від’їхав і попросив мене його замінити», – починає розповідати Софія.

В Піщі на заняття прийшло тоді до 40 дітей. Їм було цікаво, вони були спраглі до вивільнення творчої енергії і дуже хотіли танцювати! Це настільки вразило професійну танцівницю, що вона вирішила створити власний гурток. Спочатку східні мелодії зазвучали в Світязькому сільському будинку культури, куди на заняття прийшло до 20 дітей від 4 до 17 років. Згодом брат і сестра орендували приміщення в Шацьку, відремонтували його, обладнали дзеркалами, поручнями, і на сьогодні вчать народних і східних танців ще й шачан.

4
Юні танцівники з Піщі під час заняття
Юні танцівники з Піщі під час заняття

 

Цікавлюся в Софії, яка користь для дівчат від східних танців. Пояснює чітко і зрозуміло: для жіночого здоров’я і формування красивої фігури. Виявляється, коли дівчинка сутулиться, то в дорослому віці в неї будуть негарні груди. Коли клишонога – це призведе до того, що стегна стануть кривими. Східні танці все це виправляють: вирівнюється спина, покращується постава, рухи стають пластичними, а фігура набуває форми пісочного годинника. У жінок, які займаються східними танцями, зникає целюліт, підтягуються м’язи живота, рук, ніг та спини, стає більш жіночною хода. До того ж покращується кровообіг у всьому тілі, особливо в районі тазу, що сприяє правильній роботі жіночих органів.

4
Маленькі світязянки полюбили східні танці
Маленькі світязянки полюбили східні танці

 

Дівчатка активні на заняттях, вже з другого чи третього разу в них виходить відтворити основні рухи. Вчаться працювати в колективі, бути однією командою і з нетерпінням чекають на свій перший виступ-дебют.

В Назара – свій непростий шлях, який привів його до досконалого оволодіння мистецтвом танцю. В дитинстві спробував себе у плаванні, дзюдо, карате, ушу, бойовому гопаку. Освіту ж добув економічну, він, до речі, – магістр фінансових наук! Танці почалися з 10 років: хореографія в школі, гурток при «Укрзалізниці» у Львові. Був учасником зразкового ансамблю «Карпати», заслуженого ансамблю танцю України «Юність». Участь в останньому особливо пам’ятна для Назара:

«Це один з найвідоміших колективів країни. У складі – 80 учасників, у репертуарі – до 20 танців українських і народів світу. Тренування тривали по чотири години. Довжина залу, де ми виступали, повинна була становити не менше, як 60 метрів. Танці нам ставив сам Мирослав Вантух, художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. Павла Вірського. Взагалі, більшість провідних українських балетмейстерів стартували саме з «Юності».

Для Назара Кімачука це були незабутні три роки нелегкої праці і яскравих виступів по всьому світу. За цей час танцівник до досконалості відшліфував хореографічне вміння. Проте великі навантаження погано відобразилися на його здоров’ї: почалися проблеми з коліном. Після того, як перестав виступати в «Юності», займався бойовим гопаком і здобув з цього виду спорту ІІІ юнацький розряд.

3
Гурток у Шацьку
Гурток у Шацьку

 

…У Назара з дружиною троє дітей. В Піщі дітвору особливо немає чим зацікавити, а до Шацька возити дорого. Тому, переймаючись якісним дозвіллям своїх чад і дітей односельців, три місяці тому створив у Піщі  гурток з народних танців. На перше заняття у сільський будинок культури прийшло аж 36 діток!

Більшість з них дівчатка, хлопчиків мало. Вчити їх нелегко, адже діти непосидючі, гіперактивні, буває дуже непросто сконцентрувати їхню увагу. А в народних танцях важливо виконувати рухи гарно, синхронно, не можна одному починати танцювати з правої ноги, а другому – з лівої. Проте ті, які дійсно хочуть чогось навчитися, радують свого керівника першими успіхами. На сьогодні вже вивчили «Подоляночку» і приступили до іншої композиції.

«Тоді, коли досягнемо пристойного рівня виконання, неодмінно покажемо себе на концерті в Піщі і Шацьку. Сподіваємося, що дебютуємо вже цієї весни».

3

 

Назар і Софія Кімачуки запрошують жителів району, юних і дорослих, на заняття з народних і східних танців. Плата за урок – досить символічна. Для тих, хто не може платити, але дуже хоче танцювати, – заняття безкоштовні. Окрім того, брат і сестра роблять постановки весільних танців, хореографічних композицій на конкурси. Можуть прикрасити одиночними чи парними виступами будь-яку корпоративну вечірку, день народження чи інше свято.

…Кажуть, що танці виробляють гормон щастя. Дивлячись на Назара і Софію, усміхнених, життєрадісних, сповнених сил та енергії, подумала, що це дійсно щасливі люди. Більше того, вони знають секрет щастя і готові ним ділитися.

Просто зателефонуйте до них: 093 20 20 919.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментарі
19 Січня 2020, 13:10
Молодці!!!
19 Січня 2020, 21:07
Вони справді чудові тренер і тренера, із задоволенням діти ходять на заняття!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024