Шачанка з Італії – з любов’ю до України і вірою в перемогу

12 Червня 2022, 10:15
Українці в Італії є активними волонтерами 1187
Українці в Італії є активними волонтерами

Днями Шацька громада отримала велику партію гуманітарної допомоги з Італії. Представники української діаспори Апулії і Базилікати зібрали і відправили в Шацьк понад 20 тонн харчів, медичних засобів, одягу, взуття, подушок, ковдр, засобів гігієни, корму для тварин, дитячих іграшок тощо. Як діаспора дізналася про наше селище? 

Так у цих місцевостях вона представлена багатьма шачанами, які хоч і живуть багато років у сонячній європейській країні, та завжди всім серцем – з рідною Україною!

Олеся Ковальова з міста Матера – одна з найактивніших італійок українського походження, вона є правою рукою президента асоціації, в якій об’єдналися українці двох італійських провінцій – Апулії і Базилікати. Їй болить доля України, яку з 2014-го терзає в кровопролитній війні північний сусід. Цей біль трансформувався в клубок енергії, яка дала старт потужній волонтерській діяльності Олесі. 

В 2015-у вона разом з однодумцями почала активно допомагати українським воїнам, надсилаючи їм посилки з теплим одягом і засобами гігієни. Кошти на найбільш необхідне для захисників діаспора збирала, реалізовуючи речі й сувеніри з українською національною символікою. 270 євро, одяг, термобілизну надіслали шацьким волонтерам «Небайдужі», а ті – бійцям на передову. В місті Барі провели Марш миру в пам'ять про загиблих під Волновахою, вийшовши на центральну площу з лозунгами «Путін – стоп!», «Путін, забери руки від України!», а також акцію на підтримку політичних в’язнів.

 

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого теж не змогли стояти осторонь того, що відбувається в рідній країні.

– Ми не стали гаяти часу і відразу закликали всіх, хто підтримує нашу державу, допомагати військовим і вимушеним переселенцям. Відгукнулося дуже багато людей! Італійців, українців діаспори, внутрішньо переміщених осіб, що виїхали з України… Мій телефон був гарячим від численних дзвінків! Небайдужі звозили на склад в Матері одяг, взуття, ліки, продукти, засоби гігієни. Ми сортували, пакували в коробки і складали в палети. Великі і маленькі місцеві фірми жертвували кошти на пальне для поїздок. Дякую італійцям і українцям, які працювали як єдина дружна команда, – розповідає пані Олеся.

З початку війни представники діаспори відправили з Італії в Україну 11 фур гуманітарної допомоги. Київ, Львів, інші міста нашої держави дякують їм за розуміння, співчуття і потужну підтримку. А днями до цього списку додався і Шацьк. Вісім автомобілів перевозило з кордону в селище допомогу від братньої країни. Зі слів Олесі, в цій справі оперативно спрацювало керівництво Шацької громади в особі голови Сергія Карпука, і тепер Шацьк має велику кількість продуктів і речей першої необхідності для людей, які їх потребують.

…Олеся Ковальова щороку приїжджала з чоловіком Олександром в Україну, щоб провідати рідних, зустрітися з друзями, пройтися знайомими стежками-дорогами. Цьогоріч через війну не приїде, бо має маленького сина і хвилюється за його безпеку.

 – Та серцем і душею я з вами, з рідною Україною. Читаю новини з передової, радію перемогам ЗСУ, вболіваю і мрію про перемогу, – каже Олеся.

…І починає планувати нові акції на підтримку України, організовувати благодійні концерти зі збору коштів на перевезення гумдопомоги. Зазначає, що італійці вже потрохи звикають до війни і не так гостро реагують на криваві злочини проти людяності в самому центрі Європи. Наша мужня і сильна духом землячка вважає своїм обов’язком нагадувати європейцям, що її Україна є для них щитом, гарантією миру. 

Бо саме вона сьогодні ціною тисяч людських життів стримує одну з найбільших і найжорстокіших армій планети. І виживе, вистоїть лише в тому випадку, коли проти зла і брехні повстане весь цивілізований світ.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром