Пряники з Гаррі Поттером і героями мультиків, або імбирно-медові дива майстрині з Шацька

12 Січня 2020, 12:20
Смачні і красиві вироби Світлани Гуменюк 5257
Смачні і красиві вироби Світлани Гуменюк

Часто той, хто вперше бачить в інтернеті світлини розмальованих імбирних пряників від Світлани Гуменюк, запитує в неї: «Це ваші картини?».

Направду важко відрізнити одне від іншого, коли перед очима постає досконалий виріб із зображенням засніженого храму, усміхненого Гаррі Поттера чи колоритного українського козака з макітрою вареників, – пише газета «Новий погляд+».

– Мистецтво може бути різним. Можна малювати на полотні, ліпити скульптури з глини, вишивати. А можна творити мистецтво з тіста і глазурі, – усміхається майстриня із Шацька.

5

 В оселі пані Світлани завжди пахне святом. До речі, як і шість років тому, коли я вперше побувала в неї у гостях. Це був квітень 2014-го, період після Революції гідності. Біля будинку тоді висів маленький жовто-блакитний прапорець – так родина Гуменюків підтримувала ідею Майдану і висловлювала солідарність його героям.

Світлана тоді поділилася з читачами рецептом своєї фірмової паски, наголосивши: «Воскрес Христос, воскресне й Україна». Пройшли роки, буремні, неспокійні. Чоловік Світлани – Андрій, до речі, воїн-афганець, побував у пеклі війни на Донбасі, захищаючи Україну від ворога . …І сьогодні на місці прапорця майоріє вже великий національний стяг.

«Це був страшний час, але ми його пережили. Чоловік вдома – живий і здоровий, а це головне…» –  пригадує дружина воїна.

4

 

Період затишшя спонукав майстриню опанувати нове в кулінарії. Декілька уроків в інтернеті, консультацій з фахівцями, і в списку її кондитерських виробів, де чільне місце посідали короваї і торти, з’явилася  назва «пряник». Відтоді п’янкий медово-імбирний аромат цього виробу поселився в її будинку.

Вранці жінка замішує тісто і починає випікати пряники.

«Буває, що приходжу в літню кухню о 8.00, а йду звідти о 2-3 годині ночі. Спекти – це пів справи, їх ще треба розмалювати. А це особливий творчий процес, який потребує спокою і гармонії. Проте я дуже люблю те, чим займаюся. Це моє!» – з захопленням розповідає Світлана.

Сюжети для оздоблення випічки майстриня черпає звідусіль. Часто це україночки і козаки, символи року за східним календарем, різдвяні та великодні атрибути. Каже, що любить розмальовувати пряники на дитячу тематику, адже основними  поціновувачами її шедеврів є саме діти. Сніговик, мишка, пінгвін, Карлсон, Дід Мороз, Снігуронька, олень, чарівні принцеси і навіть Гаррі Поттер – ці персонажі на тісті, наче живі!

4

 

Художні здібності в Світлани проявилися ще в дитинстві. В шкільному віці малювала новорічні плакати, у більш зрілому – допомагала своїм дітям, яких у неї троє, оформляти творчі роботи, котрі завойовували призові місця на обласних конкурсах.

«Є кондитерки, які вміють спекти пряник, але їм складно його розмалювати. В мене з цим проблем немає!».

Рецепт пряників від Світлани Гуменюк простий, основні інгредієнти – це борошно, яйця, натуральний мед, маргарин, імбир, кориця, горіхи, шоколад. Одночасно випікається 5-6 пряників. Далі починається процес розмальовування з допомогою харчових барвників. Справа непроста, бо спершу на виріб наноситься колір фону, потім, як підсохне, – обриси фігури і на завершення – риси обличчя, одяг персонажа та інші деталі.

Медово-імбирний пряник має здатність довго зберігатися завдяки природним консервантам, що входять до складу тіста. Світлана знала про це, проте переконалася на власному досвіді зовсім недавно. Від Великодня в неї залишилися прянички, якими прикрашала паску. Коли восени випадково виявила їх, то була приємно здивована: на вигляд – гарні, на смак – свіжі, м’які, неначе щойно випечені.

5

 

У майстрині є постійні клієнти, які купують її вироби через те, що вони красиві і дуже смачні, їх можна з задоволенням з’їсти самому і презентувати рідним чи друзям як креативний подарунок. Особливо дякують за пряники люди, котрі мають їх з чим порівняти. Кажуть, відколи скуштували випічку інших кулінарів, об яку мало зуби не поламали, то купують лише якісну у Світлани Гуменюк.

Тому й клієнтів у шачанки – дуже багато: в Шацьку, Любомлі, Луцьку, Києві. Смакували її кулінарними шедеврами навіть у Німеччині та Італії. Купували пряники цілими партіями – по 50 штук.

Є у Світлани маленька помічниця – внучка Влада, яка донедавна малювала на бабусиних пряниках фон, а тепер власноруч повністю оздобила свій перший виріб. Для Влади її бабуся, яку дівчинка ніжно називає Свєточкою, – ідеал у всьому, бо ж займається такою гарною справою, а ще вчить внучку малювати і прищеплює любов до художнього мистецтва!

6

 

Майстриня зізнається, що найголовнішого пряника свого життя вона ще не зробила, тому постійно ставить перед собою нові цілі. Її маленькою мрією є пряниковий будинок чи палац.

«Але це непросто. Так само відповідально, як будувати дім. Стіни, дах, підлога, вікна, двері мають бути рівненькими, щоб хатка не вийшла кривою. Кожну деталь потрібно випекти, потім склеїти спеціальною глазур’ю і гарно оздобити. Я знаю, що можу це зробити, проте робота займе декілька днів, а зараз у мене катастрофічно не вистачає часу».

Окрім пряників, жінка пече на замовлення багато іншої смакоти. І хоч кондитерської продукції на прилавках і вітринах магазинів тепер вдосталь і задовольнити можна найвибагливішого гурмана, та кількість бажаючих скуштувати солодощі, зроблені власноруч, тільки зростає. Адже короваї, торти, пряники, пироги, паска від Світлани Гуменюк – це  не просто випічка, в ній – душа майстрині і тепло її рук, безмежна фантазія і бажання дарувати щастя.

6

6

7

8

8

8

8

4

4

7

7

7

6

6

5

5

6

6

5

5

5

6

4

4

5

3

4

7

3

2

2


 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
13 Січня 2020, 04:24
Неймовірні роботи! Дякую за красу!
18 Січня 2020, 01:56
Пані Світлана - талановита майстриня та господиня!
18 Січня 2020, 22:54
Цікаво... Хто ставить дизлайки? <br/>Дивіться, шановні, аби вас жаба не задавила...<br/>Напевно, у самих руки ростуть із того місця, на якому сидите? От і заздрите...
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024