Молодь Шацька – як рушій розвитку громади

09 Травня 2022, 21:15
Молодь Шацька - як рушій розвитку громади 1463
Молодь Шацька - як рушій розвитку громади

Лише чотири місяці у Шацькій громаді діє Молодіжна рада, проте її члени вже стали активними учасниками акцій та заходів, які проводять в громаді.

Про це пише газета «Новий погляд +»

Як зазначила у розмові голова Молодіжної ради Шацька Оксана Гаврось, у раду, яка утворилася 5 січня цього року, входять 35 членів, середній вік – 16 років. Це, переважно, студенти Шацького фахового лісового коледжу, учні-старшокласники шкіл Шацька, Мельники, Світязя, Пульма.

Читайте також: У Шацьку молодь переглянула фільм просто неба

«Серед більш досвідчених членів Молодіжної ради є Микола Полінкевич, Надія Цюп’ях, Марія Козуліцина, Владислав Вовк. Вони є кістяком організації, а студенти та школярі – її креативними та ідейними натхненниками. Загалом наша організація позиціюється як конструктивно-дорадчий орган при Шацькій селищній раді, а наша діяльність спрямована на забезпечення інтересів молоді в Шацькій громаді, організацію молодіжної діяльності, молодіжного простору, частково – на підтримку діяльності Шацької селищної ради в деяких сферах та галузях (наприклад, у сфері екології – прибирання територій, сортування сміття). Так, у нас діє комітет з екології, комітет з патріотичного виховання, інформаційний комітет для комунікації з населенням та рештою молоді, яка не входить в нашу Молодіжну раду. Серед сфер нашої діяльності – і організація дозвілля для молоді (культурно-розважальні та спортивні заходи)», – розповідає Оксана Гаврось. 

Читайте також: Байдужість шкодить природі: молодь у Шацьку замість смітника встановила стенд

Так, за цей час вдалося спільно із Шацькою селищною радою взимку організувати змагання із забігу на ковзанах, які провели на озері Велике Чорне, а на Великдень провели захід для переселенців.

«Організували своєрідне знайомство, де розповіли переселенцям про наш край, показали, що у нас є, чим ми живемо, показали фільм, а разом з тим – зачепили тему української мови, яка з початком війни стала ще більш актуальною в нашому суспільстві», – розповідає керівниця Молодіжної ради.

Про те, що і як робити, як формувати Молодіжну раду, планувати діяльність, майбутні учасники Шацької молодіжної ради почули на форумі молодіжних рад Волині, який відбувся наприкінці лютого минулого року у Світязі. Звідти, за словами Оксани, почерпнули багато корисного досвіду від тих рад, які працюють тривалий час, які проєкти вони реалізовують, як впливають на рішення місцевих влад, що корисного вони можуть зробити. Більшість з таких корисних ідей молодь Шацька взяла собі «у блокнот».

Активну участь представники молоді взяли й в засіданні стратегічної сесії селищної ради, яка відбулася 25 січня цього року та де обговорювали плани розвитку громади на тривалий період. За словами Оксани Гаврось, особисто вона була дуже вражена тим, що молодь так активно долучиться до заходу такого рівня, цікаво і те, що громада для свого розвитку хоче почути думки та голос саме молоді, яким доведеться в недалекому майбутньому жити та розвивати громаду, частково взяти на себе відповідальність за її розвиток.

«Ми побачили, скільки проєктів, в тому числі й іноземних, можна втілити  та реалізовуються вже тут, в нашій громаді.  Громада має розвиватися, зважаючи на швидкі тенденції, зміни ритму життя, розвиток технологій, орієнтацію на Євроінтеграцію. На сесії почули дуже багато ідей із втілення багатьох цікавих інфраструктурних проєктів, щось молоді сподобалось, щось захотілося змінити. У молоді є багато різноманітних ідей, які ми могли б подати громаді. На жаль, з початком війни ці плани відсунулись з пріоритетів, але сподіваємось, що з перемогою над рашистами вдасться відновити процес подальшого розвитку громади», – розповідає Оксана. 

Окрім того, завдяки участі молоді у стратегічній сесії Шацьк став першою громадою, яка залучила до міжнародного проєкту «Говерла» молодь. Тому цей досвід представники «Говерли» хотіли запропонувати й іншим громадам – учасницям міжнародного проєкту, попередньо організувавши навчання з молоддю озерного краю.

Читайте такожУ Шацьку планували як буде розвиватися громада та що необхідно для цього

А поки що тут, на місці, молодь береться за невеликі, але корисні справи. На початку березня за ініціативи Марії Ханзерук висадили до двох десятків дерев на березі озера Люцимер з резиденції Святого Миколая, що знаходилася на набережній в селі Світязь, організували толоку з прибирання території біля озера Велике Чорне.

«Там ми прибрали територію посадки та ставок, який, мабуть, не прибирався роками. Сміття, яке змогли, виловили, прибрали поблизу нього стихійне сміттєзвалище, яке «облаштували» жителі сусідніх вулиць. Там розмістили стенд з інформацією про те, яке сміття скільки років розкладається та хочемо висадити на цьому місці декілька дерев. Сподіваємось, що люди, прочитавши це, будуть більш свідомі та укладатимуть угоди з місцевим комунальним підприємством на вивіз сміття. Це не так дорого, як комусь здається», – каже Оксана.

З початком війни молодь громади долучилась до волонтерства: плетіння маскувальних сіток, збирали допомогу бійцям та переселенцям.

У планах – розпочати кампанію із сортування сміття в громаді. Ця сфера, каже керівниця молодіжної ради, є пріоритетною у їхній роботі, адже тут – унікальний куточок природи, який варто зберегти чистим.

Читайте також: У Шацьку висадили алею із 19 ялин - як особливий вияв довіри до ЗСУ

«Молодь – це та рушійна сила, яка, думаю, здатна змінити думку старшого покоління. Бо якщо молодь цього не зробить – ми ще довго матимемо навколо наших населених пунктів стихійні сміттєзвалища та житимемо за старими стандартами», – каже Оксана.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром