Понад тисячу банок тушкованок та 25 тисяч вареників: як у Мельниках допомагають бійцям

08 Травня 2022, 12:15
Понад тисячу банок тушкованок та 25 тисяч вареників: як у Мельниках допомагають бійцям 1095
Понад тисячу банок тушкованок та 25 тисяч вареників: як у Мельниках допомагають бійцям

У громадській організації «Пісочні береги», що діє в селі Мельники, переконані: тільки разом, об’єднавшись усією країною, ми здатні подолати втричі сильнішого ворога.

Про це пише газета «Новий погляд +».

Тому з початком вторгнення російських військ в Україну, відійшовши від першого шоку та паніки, у громадській організації, до якої входять Марія Сидорук, Світлана Шум, Руслана Сидорук, Марія Верчук, Микола Цюп’ящук вирішили: треба чимось згуртувати людей, зайняти спільною справою, допомагати нашим бійцям. У соцмережах у своїй групі дали клич про те, що для плетіння маскувальних сіток потрібні сітки та тканина, як через дві години люди принесли і сітки, і матеріал, а наступного дня у сільському будинку культури зібралося понад 30 місцевих жителів та активно взялися до роботи. А в наступні два тижні плести маскувальні сітки на військову техніку збиралося аж по 80 людей!

Читайте також: У селі Шацької громади хочуть створити сільський комітет

«Ми навіть не очікували на таку активність наших жителів. А вони щодня йшли до клубу і казали, що їм тут спокійніше, бо вдома – дуже тяжко переживати ці дні. Хлопці нам зробили три спеціальні стійки, на які розвішували сітки, щоб краще було плести. Всього ж нашим бійцям ми відправили 57 сіток», – розповідає місцева активістка, член громадської організації Руслана Сидорук.

В громадській організації радіють, що мельниківці – легкі на підйом люди, а іноді саме місцеве населення ініціюють наступну добру справу. Так було і зі священником Свято-Аннівського храму отцем Василієм.

«Одного разу він підійшов і дав 10 тисяч, сказавши, що ми можемо витратити їх на будь-які потреби військових. За ці кошти ми купили три мішки борошна, ще два мішки дали місцеві підприємці, які займаються реалізацією борошна, коли дізналися, на що ми його беремо. Докупили мяса на котлети та тифтелі, манку для манників, усе необхідне для вареників,»- розповідає Руслана. 

Читайте також: Мельниківська школа отримала статус ліцею

Куховарський пункт облаштували у їдальні школи, адже спочатку у закладі, як і по всіх школах країни, у звязку з війною тривали двотижневі канікули, а згодом навчання проводилось онлайн. До ліплення вареників долучалось протягом трьох днів до 50 місцевих жіночок та переселенців щодня. Тож за три дні наліпили аж 25 тисяч вареників! Їх, завдяки Олександру Постернаку, який надав великі морозильні камери, заморозили, частину відправили на Шацьк для харчування ЗСУ та тероборони, частину – для харчування прикордонників у Піщі та Пулемці. А от днями, як каже пані Руслана, знову частину вареників відправили на Піщу та Пулемець.

Дивуються в громадській організації й від того, наскільки люди взялися допомагати армії. Коли просили людей принести 10 літрів молока на манники та сиру зо три кілограми, як наступного дня мали 30 літрів молока та шість кілограмів сиру. Довелось закачувати місцевим господиням та кухарям ліцею рукави та ставати до роботи, бо ж не пропадати продуктам. Тому манників за цей час наліпили на 60 літрів, які відправили на харчування прикордонників, частина лишилася в резерві.

Читайте також: Мельники відсвяткували День села

Після цього у громадській організації зробили невеличку перерву, правда, організували ще толоку в селі, де прибрали територію центру села. Та за декілька днів за ініціативи Ольги Ващук, котра не змогла спокійно сидіти вдома, почали робити тушкованки для бійців.

«Знову написала в соцмережах про нашу ініціативу. І охочих підтримати в нашому селі цю ідею було дуже багато. Кожен долучився, чим тільки зміг: надав приміщення, приніс банки, кришки, квасолю, гроші на м'ясо, закривав автоклав чи прийшов робити тушкованки. Найбільше вражає те, коли люди дзвонять і запитують: «Ми тільки що забили кабана і можна принести м'ясо?», або «Ми можемо зробити вдома зі своїх продуктів на весь автоклав, чи можна так?». Фінансово допомогли Ольга Ващук (дала три тисячі) та отець Василій (5 тисяч гривень). За ці гроші закупили мяса на першу партію (це – 576 банок)». – розповідає Руслана Сидорук. 

Також долучилися до роботи й діти недільної школи Свято-Аннівського храму, які написали та наклеїли на банки побажання для наших захисників.

Читайте також: Посадовці з Польщі привезли допомогу в Шацьку громаду

Другу партію тушкованок за кошти односельці зробили трохи менше – 514, тож разом бійцям відправили майже 1200 банок домашньої мясної консервації! Відправляли їх спочатку до Ковеля у волонтерський центр, в якому працює колишня викладачка Руслани Сидорук. Потім цей продукт відправляли до Київської області тим населеним пунктам, які звільнили від окупації, а бійцям – у східні області. Ця ж викладачка попросила спекти ще й великодніх пасок, аби відправити їх хлопцям на передову.

«Ми розраховували спекти та відправити максимум 100 пасок, але виявилося, що наші господині принесли майже втричі більше. Їх вже пекли люди самі вдома зі своїх продуктів, а частину (50 пасок) – кухарі Мельниківського ліцею. Ми дуже вдячні усім, хто долучився до нашої прави, прийшов допомогти, давав гроші чи продукти. Особливо вдячні члену виконавчого комітету селищної ради Олександру Семерею та підприємцю Олександрові Постернаку, Любові Сидорук» – кажуть у громадській організації. 

Читайте також: Тушонки від шачан – бійцям на фронт

За ініціативи громадської організації «Пісочні Береги» та бібліотекаря бібліотеки-філії села Мельники 17 квітня в місцевому клубі відбулась мистецько-патріотична акція «Великодні сувеніри для захисників», до якої долучилися діти та молодь, які проживають в селі, а також діти-переселенці, що прибули до Мельників з Харкова, Києва, Чернігова, Ірпеня.

«До цієї акції долучились понад три десятки діток. З любов'ю та теплом дитячі рученята писали гіпсові писанки та малювали малюнки нашим захисникам, які вже їх відправили на передову. Також долучились і мами, котрі плели патріотичні браслети зі стрічок», – розповідає Руслана Сидорук.

Люди вірять, що тільки разом ми зможемо здолати ворога!

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром