«Військовослужбовець – це, насамперед, патріотично налаштована людина, зі стійким характером, порядна, чесна», – військовий комісар Олег Кивлюк

08 Грудня 2019, 10:55
6789

Кожна держава повинна мати сформовану, боєздатну та сильну армію, котра в будь-яким момент зможе стати на захист її кордонів, незалежності та суверенітету. Саме на армію, згідно з Конституцією України, покладаються завдання з оборони країни та її територіальної цілісності. Відповідно з 1993 року в Україні в офіційному календарі українських свят з’являється ще одне – День Збройних сил України, яке відзначають 6 грудня. Саме в цей день 1991 року був прийнятий Закон «Про Збройні сили України».

Вже декілька років в Шацькому районі функціонує  військовий комісаріат, який от уже майже півтора роки очолює волинський офіцер, майор Олег Кивлюк. Сьогодні наша розмова з ним у переддень свята – про роботу  Шацького військкомату, строкову та контрактну службу та те, яким же повинен бути український військовий.

Читайте також: «Видали зброю і навчили азів тактичної медицини» – військова медсестра з Омеляного

– Олеже Миколайовичу, розкажіть нашим читачам про основні функції військового комісаріату.

– Основне завдання військкомату – забезпечувати виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, проводити призов громадян на військову службу у мирний і воєнний час, забезпечувати добір кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом, участь у доборі громадян для проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України, підготовка та проведення в особливий період мобілізації людських і транспортних ресурсів, забезпечення соціального і правового захисту військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів, призваних на навчальні та спеціальні збори до Збройних Сил України та інші.

Читайте також: Шацьк: військовослужбовців і ветеранів привітали з Днем Збройних сил України

–​​​​​​​ Ви порівняно нова людина в нашому районі. Чи важко було адаптуватися до роботи на новому місці?

– Не скажу, що важко, але й не легко, адже кожна нова зміна місця роботи, особливо коли ти військова людина, завжди дається нелегко. Проте знайшли спільну мову з колективом, в якому кожен знає свої завдання та функції, чітко виконує свою роботу.

1
Олег Кивлюк воював під Дебальцевим
Олег Кивлюк воював під Дебальцевим

– У чому специфіка Шацького району для Вас і як людини військової, і як керівника військкомату?

– Насамперед, у розташуванні району на межі двох держав, в його діяльності як рекреаційної зони та відомої далеко за межами області зони відпочинку. Плюс – специфіка роботи з людьми, бо ти маєш зрозуміти, чим живуть люди, як заробляють собі на життя. І не завжди їх цікавить виконання свого громадянського обов’язку, зокрема, проходження військової служби, збори резервістів, контрактна служба…Якщо порівнювати з іншими районами, наприклад, Турійським, Ковелем чи Луцьким, то специфіка Шаччини відчувається.

Читайте також: Шацькі волонтери привітали на передовій українських воїнів

– Яка зараз ситуація в районі із призовом на строкову службу та контрактниками?

1
Олег Кивлюк разом із колишнім головою Шацької РДА на стрілецькому полігоні
Олег Кивлюк разом із колишнім головою Шацької РДА на стрілецькому полігоні

– Стосовно призову на строкову службу, то план ми виконуємо: планове завдання на осінній призов становить 17 чоловік. На даний час 10 чоловік уже призвали на строкову службу, ще троє проходять медичну комісію, тож надіюсь, що в недалекому майбутньому вони поповнять лави Збройних сил України. Більш проблематично з контрактниками. На цьому знову ж таки відбивається специфіка району: немає централізованого газопостачання, тож більшість сільських чоловіків на зимовий період в лісі на заготівлі дров, а влітку ж – на заробітках.

– Збільшення одноразової матеріальної допомоги з місцевих бюджетів зможе вирішити питання з контрактниками?

– Частково зможе. Адже будь-яка людина, яка виявить бажання йти служити за контрактом, в першу чергу цікавиться розміром одноразової допомоги, щомісячним забезпеченням, соціальними гарантіями. Відзначу, що шацькі контрактники з районного бюджету чи бюджету Шацької ОТГ отримують одноразову матеріальну допомогу в розмірі 10 тисяч гривень, та 17 тисяч гривень від держави за підписання першого контракту, потім щомісячне грошове забезпечення. Тобто в перший місяць людина зможе отримати приблизно 27 тисяч. Це є вагомим стимулом для більшості людей, котрі хочуть йти на контрактну службу. Проте я вражаю, що в першу чергу, потрібно збільшувати саму щомісячну зарплату контрактникам. Адже в деяких містах людина, котра працює, скажімо, на тій же «Новій пошті», отримує лише на півтори тисячі менше від військовослужбовця-контрактника, котрий захищає державу, ризикуючи своїм життям.

1
Олег Кивлюк разом зі священником Романом Скіраком
Олег Кивлюк разом зі священником Романом Скіраком

– Чому, на вашу думку, сьогодні молодь неохоче йде служити в армію?

– Важко сказати. Та, на мою думку, є багато факторів, котрі впливають на це. Перше, це моменти виховання як у школах, так і в родинах. Наприклад, порівняти військово-патріотичне виховання у школах ще навіть мого покоління і теперішнього, що буде не на користь уроків військово-патріотичного циклу, які маємо тепер. Друге – коли чуєш від батька чи матері юнака те, що краще син поїде на заробітки у Польщу, ніж піде в армію, тобто працюватиме на когось, а не виконавши свій громадянський обов’язок, влаштовуватиме своє життя чи то на державній роботі, чи відкриє свій бізнес… Я з 15 років в армії, виховувався без батька, а мама постійно націлювала мене на те, що я мушу обрати професію, яка личить чоловіку, зокрема, стати військовим, і це мною сприймалося як належне. На жаль, зараз більшість батьків, з якими ми спілкуємося, або ж 20-21-річні юнаки, фактично дорослі свідомі люди, кажуть, що поїдуть працювати на пана, то це трохи неправильно…

– Як вважаєте, чи дасть позитивний результат скасування призову та переведення армії на контрактну форму, тобто те, що зараз у планах нового уряду?  Чи дасть це результат для оборонозміцнення нашої держави?

– Ні, особисто вважаю це неправильним. Ми вже мали досвід формування  контрактної армії на прикладах експериментальних бригад – 30-ї Новоград-Волинської бригади, частково – 24 бригаду в Яворові, в тому числі й колишню 51 ОМБ. Результат ми всі бачили у 2014 році. Думаю, коментувати тут нема що. Якщо ж уряд зможе забезпечити нормальне фінансування професійної (контрактної) армії, в якій будуть служити люди, котрі розуміють, куди і навіщо вони йдуть, а їхні родини матимуть фінансові гарантії від держави, соціальні гарантії, то так, це виправдає себе. Якщо ж зараз рівень строкової служби, забезпеченості та якості навчання є набагато кращою, відповідено повністю відмовлятися від неї не варто. Адже тут ще маємо й категорію справді патріотично налаштованої молоді, котра усвідомлює необхідність армійської служби, старанно вчиться військовій справі. Зауважу, що навіть в багатьох розвинених країнах не наважились скасувати строкову службу (Їзраїль, Німеччина).  Думаю, строкова служба повинна бути, а вже далі людина має обирати, чи пов’язувати свою долю з військовою службою, чи залишити її.

1

– Чи враховуєте побажання призовників щодо місця проходження служби?

– Я неодноразово повторював на оперативних нарадах в Шацькій РДА, на зустрічах із сільськими головами, що юнакам, котрі будуть самі виявляти бажання йти на строкову службу, пропонуватиму місця так би мовити елітних військ: прикордонної служби, Національної гвардії, частини центрального підпорядкування в Києві, в органах управління розвідки тощо. Завжди відстоював розподіл наших юнаків на обласному збірному пункті, адже кінцеве рішення приймає обласна комісія. Пояснюємо, що юнак прийшов добровільно та прагне виконати свій громадянський обов'язок. Багато таких призовників з Шацького району таким чином потрапили у прикордонні війська, Національну гвардію, звідки повертаються задоволені, інколи навіть задумуються над продовженням служби на контрактній основі.

В будь-якому випадку військова служба не є зайвою: краще рік (якщо людина має вищу освіту) відслужити, отримати військовий квиток, та мати преференції при працевлаштуванні, аніж постійно ховатися від військкомату. Окрім того, уряд анонсує прийняття закону, відповідно до якого не будуть приймати на державну службу чоловіків, котрі не матимуть за плечима служби в армії. Вважаю це правильним.

– Розкажіть, як в Шацькому районі боряться з «ухилянтами»?

– Загалом мороку з ними має військовий комісаріат. Подаємо акти та списки осіб, які вчинили адміністративне правопорушення (не з'явилися у військкомат) в поліцію, яка ними й далі займається. Далі – сплачують штраф, а коли ж попадаються вдруге – відкривається кримінальна справа з подальшим розглядом її в суді.

– На вашу думку, чи є це ефективним?

– Спілкуючись із своїми колегами з інших областей, скажу, що однакові заходи в різних районах мають різний результат. Проте будемо переймати досвід боротьби з «ухилянтами» в районах, де справи доходять до суду, в результаті юнакам обмежують свободу пересування (наприклад, заборона виїзду за кордон, внесення у тимчасові військово-облікові документи запису про ухилення від строкової служби, вчинення адміністративного правопорушення ). Це змушує юнаків інакше дивитись на ситуацію, відповідно є результат.

– Яким, на Вашу думку, має бути справжній військовослужбовець?

– Це, насамперед, патріотично налаштована людина, зі стійким характером, порядна, чесна. Мужня – так. З розумінням: якщо не я – то хто. Добре пам'ятаємо 2014 рік, коли з початком війни чимало чоловіків самі приходили у військкомати та йшли служити до Збройних сил по мобілізації або ж у добровольчі батальйони, бо мали за плечима навики строкової служби. Думаю, саме вони і є справжніми захисниками України.

– Дякую за розмову та зичу Вам та вашим колегам легкої служби та мирного неба.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментарі
24 Лютого 2020, 15:29
Перед плануванням виїзду за кордон краще перевірити інформацію про себе у «листі» прикордонників https://salex-lcc.com.ua/blog-ua/562-zaborona-vijizdu-za-kordon.html бо можуть не пустити
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром