«Видали зброю і навчили азів тактичної медицини»​​​​​​​ – військова медсестра з Омеляного

07 Грудня 2019, 12:40
Катерина Омельчук пів року тому підписала контракт на військову службу 6430
Катерина Омельчук пів року тому підписала контракт на військову службу

В нинішній складний для України час жінки нарівні з чоловіками беруть участь у бойових діях на Сході, розбудовують нову армію, освоюють військові професії, надають першу медичну допомогу і рятують людські життя. Вони захищають національні цінності і нашу територію не з примусу, а добровільно, за покликом серця. 

Саме з патріотичних міркувань і бажання бути корисною там, де найважче, підписала контракт на військову службу Катерина Омельчук  з села Омеляне. І от уже пів року 23-річна медсестра виконує обов’язки санітарної інструкторки в одному з українських військових підрозділів – пише газета «Новий погляд+».

Коли я зателефонувала до Катерини в зручний для неї час, вона була на вулиці і …грала в сніжки.

«У нас випав сніг! Неможливо всидіти в приміщенні!» – пояснила веселим голосом. І відразу серйозно наголосила, що має всього декілька хвилин для розмови.

7

 

Дівчина з багатодітної сім’ї свого часу закінчила Ковельський медичний коледж за спеціальністю «Лікувальна справа». Працювала в Шацькій і Любомльській лікарнях медсестрою, два роки – в аптеці селища Шацьк. Рішення підписати контракт на військову службу прийняла не задумуючись. Зізнається, хотіла спробувати себе у більш відповідальній роботі. А ще Катю вабили невідомість, особлива гуманітарна місія медика на війні і бажання переступити через стереотипи і власний страх.

Батькам було непросто відпустити доньку на війну, але й перечити їй вони не стали. Коли 16 липня цього року дівчина підписала контракт, мама і тато підтримали її, розуміючи, що та знайшла себе та усвідомила своє професійне призначення. Короткі курси, ознайомлення зі статутом та наказами ЗСУ – і Катерина відбула до зони проведення ООС.

Медична сестра говорить, що з перших годин розпочалася безперервна робота, тому часу на адаптацію чи думки про якісь страхи не було. З часом призвичаїлася до військової дисципліни та завдань, які повинні виконувати медпрацівники в різних екстрених ситуаціях.

6


Катерину у підрозділі навчили стріляти, видали зброю, адже сучасна війна вимагає від медика бути універсальним солдатом, тобто мати належну медичну і бойову підготовку. Як санітарний інструктор вона проводить з бійцями заняття з тактичної медицини, навчає, як правильно накладати турнікети, бандажі, зупиняти кровотечу та особисто надає першу медичну допомогу.

Трапляється, що Катерині та іншим медиками доручають вивозити потерпілих з передової і доставляти їх у госпіталь. Потрібно все виконувати чітко і злагоджено, бо доля поранених часто залежить від людини, яка перша надає їм допомогу.

У підрозділі, де служить Катя, медики на вагу золота. Як і в бійців, у неї завжди готовність номер один. Працює без вихідних і без свят. Зізнається, перед підписанням контракту «доброзичливці» лякали її, що жінки і дівчата зазнають на військовій службі постійної дискримінації. Проте з перших днів страхи розвіялися: в неї чудова команда, уважний командир, привітні колеги.

5

«Задоволена я і умовами проживання. Щодня маємо триразове висококалорійне харчування, повністю забезпечені одягом, взуттям та іншими необхідними у побуті речами. А ще важливо, що вчасно виплачується заробітна плата», – розповідає Катерина.

Додому, в Омеляне, не приїжджає, бо дуже далеко, два дні потрібно витратити на одну дорогу. Втім, сучасні блага цивілізації: телефон, інтернет дозволяють постійно бути на зв’язку з рідними. Мама телефонує щодня, бо дуже хвилюється за доньку. Не забувають і друзі – їм цікаво, як там, на Сході.

Катя бадьорим голосом і з задоволенням розповіла мені про свою роботу. Відразу видно, що вона їй до душі, і дівчина пишається тим, що робить. Плани на майбутнє не озвучувала, адже попереду довгий період служби (контракт підписала на три роки).

Хоче, щоб якнайшвидше закінчилася війна, бо за ті місяці, коли перебуває в близькості до лінії фронту, довелося бачити найстрашніше і навіть смерть побратима, що загинув від рук ворога. А ще наша землячка мріє здобути вищу освіту і стати висококваліфікованим медиком. Бо з кожним днем усе більше переконується в тому, що її покликання – рятувати людей, дарувати їм здоровя і давати шанс на життя.

Щороку кількість жінок в українській армії невпинно зростає. За останніми даними Міністерства оборони України, у ЗСУ служить 27 597 представниць жіночої статі. Це  вдвічі більше, ніж було у 2013 році. Кожна з них, у тому числі і Катерина Омельчук, впевнено інтегруються в армію, опановують ази військової справи, виконують поставлені завдання, чим наближають перемогу України у війні.

6

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментарі
07 Грудня 2019, 16:16
<p>Катюша, ти супер! І форма красу не сховає! </p>
07 Грудня 2019, 20:49
Яка красуня! Хай щастить тобі!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024