Посівна: скільки на Шаччині та Любомльщині обробляють землі

05 Травня 2022, 12:15
Посівна: скільки на Шаччині та Любомльщині обробляють землі 5139
Посівна: скільки на Шаччині та Любомльщині обробляють землі

Поки на фронті Збройні сили України нещадно нищать ворожі російські війська, для тилу темою номер два (звісно, після допомоги військовим) залишається посівна кампанія. Проте її станом стурбовані не лише в Україні, а й у світі, адже від її результату залежить не тільки забезпечення продовольством нашої держави, а й більшості країн світу, котрі звикли закуповувати українські зернові та зернобобові культури (пшеницю, ячмінь, жито, кукурудзу).

Про це пише газета «Новий погляд +».

Так, Україна від початку минулого маркетингового року (з липня 2021-го) збільшила обсяги експорту зернових та зернобобових більш ніж на 30% – до 42,6 млн тонн. Найбільше було вивезено кукурудзи та пшениці. Закуповували нашу пшеницю переважно країни третього світу. Тож якщо в Україні різко скоротяться експорт зернових, то в більшості з цих країн прогнозують виникнення продовольчої кризи. Стосовно того, чи вистачить продовольства самим українцям, посадовці запевняють: запасів вистачає на два-три роки.

Читайте також: Понад сім мільйонів гривень шачани заплатили земельного податку в минулому році

Однак за попередньою оцінкою Програми розвитку ООН, внаслідок розв’язаної росією в Україні війни майже 30% нашого населення потребуватиме життєво необхідної гуманітарної допомоги. Через військові дії у 2022 році, якщо на територіях Київської, Сумської, Чернігівської, Миколаївської та Херсонської областей не проведуть посівну, Україна може недоотримати близько 42% щорічного врожаю зернових і зернобобових; 53% гречки; 68% помідорів; 36% картоплі, 46% цибулі; 38% моркви; 45% огірків, 32% капусти; 35% буряків та багатьох інших культур, що вирощувалися на території країни.

Для того, щоб не зірвати посівну кампанію, у тих областях, в яких не ведуться бойові дії, аграріям пропонують збільшити площі посівів, в першу чергу – зернових культур. Адже проблемою деокупованих територій наразі залишається очищення полів від вибухонебезпечних предметів, зокрема, мін, які залишилися після відступу російських агресорів.

Читайте такожБюджет Шацької громади за пів року: скільки отримали та куди витратили гроші

Як розповів на спільному телемарафоні начальник обласного управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, посівна кампанія на Волині – саме у розпалі. За його словами, не зважаючи на труднощі, за весняно-польові роботи волинські аграрії взялися дуже активно. Майже завершився посів ярої пшениці, ярого ячменю. Засіяли майже усі заплановані площі вівса, гороху, цукрових буряків. Юрій Горобенко прогнозує в Україні попит як на зернові культури, так і на овочеву продукцію, цукрові буряки. 

«На наших фермерів на заході України покладають надію, щоб вони включилися у вирощування тих культур, які потрібні для продовольчої безпеки», – зазначив керівник агропромислового розвитку Волині.

Що ж стосується громад Любомльщини та Шацької, то тут також активно взялися за посівну.

Читайте також: Харків'яни подякували шачанам за картоплю

Так, за словами Віктора Сущика, Вишнівського сільського голови, аграрії, які орендують землі в громаді, виявили бажання збільшити площі посівів. І на сесії, яка відбулася 11 квітня, депутати прийняли рішення (на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення умов та забезпечення продовольчої безпеки в Україні в умовах воєнного стану», який вступив у дію 7 квітня) надати на рік в оренду аграрним фірмам ті сільськогосподарські землі, які готувалися для надання в оренду  на аукціонах (а це – понад гектарів). Зокрема, збільшили площі таким фірмам, як «Екопель» (27 га надали та 34 га невитребуваних паїв), ТзОВ «П’ятидні» (на 147,5 га та дозвіл на розробку технічної документації на площу 167 га), «Сам-Лан» (дали дозвіл на розробку технічної документації на площу 154 га), «Волинь Агро»  (надали в оренду 10 га), «Олміт» (15 га виділили та на 15 га дали дозвіл на розробку технічної документації).

У планах аграріїв, які працюють на вишнівських землях, – засіяти більшість площ зерновими, можливо, соняшником, соєю, адже питання хліба є пріоритетним в області. Частину площ, які вже виділили чи нададуть в оренду, треба доводити до пуття, кажуть у Вишнівській сільській раді, адже є території частково заліснені, які треба чистити. Особливих проблем із пальним (зважаючи на знищення російськими окупантами декількох нафтобаз, в тому числі й на Волині) – немає, як і з добривами. З оформленням документації в сільській раді також ідуть аграріям назустріч, сприяють в оформленні, підписанні та реєстрації договорів.

Читайте такожХарків'яни подякували шачанам за картоплю

У Головненській селищній раді кажуть, що торік на територію зайшов ще один орендар земель – фермерське господаство «Земледар Волині» (до речі, зареєстроване у селі Масловець), потрохи очищує територію, на якій планує господарювати. Орендує тут землі і фірма «Луга-нова» (майже 300 га), «Сам-Лан», додатково взяла землі (на 70 га) для посівів фірма «Олміт». За словами Василя Демедюка, селищного голови, в громаді вже перебуває в оренді більшість земель, які є придатними для обробітку. 

Посівним матеріалом та пальним, за словами селищного голови, господарники забезпечені. Загалом же на території Головненської громади в оренді перебуває близько 900 га сільськогосподарських земель. Будуть збільшувати посівні площі і місцеві жителі, котрі мають у власності паї. Проте сіятимуть зернові переважно для власних потреб, кажуть у сільській раді.

Любомльський міський голова Роман Ющук у коментарі зазначає, що і місцеві жителі, і аграрії, які працюють на землях громади, повідомлені про те, що треба збільшувати об’єми посівної кампанії. Фактично всі готові до цього процесу, проте нові аграрії на територію не заходили в цьому році. Збільшення посівних площ, за словами міського голови, відбудеться у приватних господарствах, які мають у своїй власності паї.

Читайте також: Тут треба бути обережним зі сказаним за чаркою: як із Шацька в Харків поїхала картопля

«Якщо минулі роки пайовий фонд у приватному секторі використовувався не на повну потужність, то в цьому році люди вже розпочали роботи на тих землях, які раніше не оброблялися. В основному люди сіятимуть для власних потреб», – каже Роман Ющук. 

Всього ж на території Любомльської громади постійно обробляється понад 4,5 тисячі га земель державної та комунальної власності. Хтось орендує лише по 20-30 га, а дехто – і по три тисячі га. Проте агрофірми також беруть в оренду і людські паї.

Так, за словами Юрія Остапчука, начальника відділу земельних відносин Любомльської міськради, лише Тзов «Екопел» орендує земель державної та комунальної власності, а також паїв 3,5 тисячі гектарів, з них 1,5 тисячі га засіяні озимими культурами – ріпаком, пшеницею, ячменем. На решті земель планують вирощувати сою, кукурудзу та соняшник. Фермерське господарство «Інтам» орендує 85 га, вирощуючи пшеницю та сонях. «Волинь-Агро» має в оренді 468 га земель, де займається вирощуванням соняху, ріпаку, пшениці. 

ФГ «Махальчук» на 50 га вирощує ріпак та пшеницю, а «Олімп» на території Любомльської громади на 68 га орендованих земель вирощує озимі культури та сою. «Сам-лан» обробляє 120 га земель, з них озимою пшеницею засіяно 65,2 га, вирощують і соняшник. І хоч на значно менших площах, але добре господарюють дрібні місцеві сімейні господарства у Почапах, Куснищах та інших селах. Основним завданням міської ради на сьогодні є контроль над тим, аби договори оренди були юридично правильно оформлені, справно платились податки, а землі – використовувались відповідно до сивозмін.

Читайте також: До Шацька привезли допомогу з сусідньої Польщі

У Шацькій селищній раді активно долучилися до Всеукраїнської ініціативи «Сади Перемоги», спрямованої на ефективне використання доступних земельних ділянок і залучення ресурсів для вирощування харчових продуктів задля недопущення продовольчої кризи в Україні.

«У війну не всі території мають можливості засіяти землі, зібрати урожай. Тож маємо максимально використати землі, засіяти злаками, засадити овочами, щоб зібрати урожай. Вже була нарада зі старостами громади, щоб вони донесли позицію до кожного жителя села, до фермерів, зібрали список потреб: кому потрібний посадковий матеріал, кому – добрива, кому – хімікати.  Ми вже на сьогодні маємо можливість закупити пальне для посівної.  Земельний відділ вибирає території, які можуть бути використані для посівної додатково. Жителі сіл зацікавились ініціативою, тому радо йдуть на співпрацю. Процес пішов», – розповідає голова Шацької селищної ради Сергій Карпук.

Всього на території Шацької громади працює три великі агрофірми: ФГ «Пульмо», «Агрокрай» та «Луга-Нова», «Самлан». Працюють і дрібніші аграрії (фізичні особи), які орендують по декілька десятків гектарів. Всього ж на території Шацької громади обробляють понад 3,5 тисячі гектарів. Садили переважно ріпак та сою, зернові. В цьому році планують також сіяти сою, ріпак, соняшник, зернові.

За словами начальника відділу земельних відносин Шацької громади Віталія Юрчука, документація на понад 1600 га земель готувалась селищною радою для надання в оренду земель на торгах, з них майже половина земель вже готові до використання. Окрім  того, є можливість розширити посівні площі за рахунок паїв, а це – ще додатково понад 3 тисячі гектарів. Тож у селищній раді кажуть, що готові іти на співпрацю з тими аграрними господарствами, котрі мають бажання і можливості проводити посівну.

Тож, кажуть голови громад, поки українські селяни зможуть працювати на землі, голодною країна не буде.

Читайте такожЗ Шацька для мешканців Харкова повезли 20 тонн картоплі

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024