«Збираємо кошти, допомагаємо військовим, наближаємо перемогу», – Неля Сацюк, волонтерка з Шацька

18 Квітня 2022, 18:05
Неля Сацюк, волонтерка з Шацька 2301
Неля Сацюк, волонтерка з Шацька

Волонтерська громадська організація «Небайдужі» існує з 2014 року. 8 літ тому активістів Шаччини об’єднала в команду однодумців підприємиця Неля Сацюк. 

Про це пише газета «Новий погляд+»

На Донбасі тоді почалася активна фаза російсько-української війни, до війська мобілізували багато мешканців району, які, в переважній більшості, не мали ні військової амуніції, ні засобів захисту, ні особистих аптечок. 

«Небайдужі» згуртувалися і за понад рік своєї діяльності зібрали завдяки різноманітним акціям майже 60 тис. грн і надіслали бійцям величезну кількість адресних посилок з продуктами, військовою формою, взуттям, касками, бронежилетами, раціями, карематами, передали в зону проведення АТО 8 маскувальних сіток. 60 воїнів забезпечили сучасними аптечками зразка НАТО.

«З першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну я знову була в строю. Підтримувати українських військових, які охороняли державний кордон у нашій громаді, ми почали ще перед початком війни. На зборах підприємців у Шацькій селищній раді мене обрали відповідальною за збір коштів. Пересічні мешканці, підприємці, земляки, які живуть за кордоном, – всі об’єдналися в справі підтримки нашої армії. Протягом декількох тижнів ми акумулювали на рахунках майже 500 тисяч гривень в тому числі 140 тисяч – «ковідних» коштів»,  – розповідає Неля Сацюк, нині голова громадської організації «Небайдужі Шацької громади», депутатка Шацької селищної ради.

Мешканці переказували гроші на рахунок і банківську картку, приносили готівкою, працівники установ та організацій жертвували одноденні заробітки. Великі суми надійшли з-за кордону: з Америки (від колишніх волонтерів Корпусу миру Джея Пюзі та Ендрю Джадкінса), від земляків з Польщі, Великої Британії, Ізраїлю.  До матеріальної підтримки наших військових активно долучилися місцеві підприємці.

З першого дня війни в громаді почалося активне будівництво оборонних споруд, облаштування блокпостів, плетіння маскувальних сіток, організація харчування військових. Мешканці приносили продукти, матраци, постільну білизну, одяг, обігрівачі та багато іншого. В Шацьк почала надходити й зараз надходить «невійськова» гуманітарна допомога з Польщі, Австрії, Німеччини, Франції, Італії – все це оперативно передається як військовим, так і вимушеним переселенцям. 

Читайте також: Малюнок захиснику: як шацькі школярі надихають військових

Зі слів волонтерки, за зібрані громадою кошти купували найнеобхідніше для наших захисників: від військової амуніції, медикаментів, павербанків, сигарет – до рацій, ліхтариків, тепловізорів, приладів нічного бачення, генераторів, прицілу, бензопили, запчастин та коліс для транспорту, розвантажувальних жилетів, плитоносок. Надсилали гроші пораненим військовим на лікування, великі суми виділяли на пальне. Придбали  навіть квадрокоптер.

«Наші люди неймовірні! Швачки пошили 300 розвантажувальних жилетів та 300 сумок для медикаментів (на сьогодні вже сформували потрібну кількість аптечок і роздали військовим). Маємо надію, що як тільки знайдемо тканину, вони почнуть шити військовий одяг і кепки. Мешканці громади ліплять вареники, випікають кондитерські вироби, готують щоденні обіди, роблять м’ясні консерви. Навіть плити для плитоносок виготовляють – надійні, куленепробивні. Хочу щиро всім подякувати!» – не приховує емоцій пані Неля.

Про свої потреби воїни повідомляють або напряму Нелі Сацюк, або через рідних. Сформовані посилки доставляють військовим волонтери з різних регіонів України, працюючи чітко, швидко й злагоджено.

Читайте також: Шацьк: чому для працівників АЗС «Укрнафта» закони не писані

Захисники з Шацької громади, які нині боронять Україну на всіх фронтах, вдячні шачанам за підтримку і постійну матеріальну допомогу. Особливо, зі слів пані Нелі, тішать такі от СМС від бійців: 

«Передайте вдячність діткам за їхні малюнки. Деякі хлопці розібрали собі по кишенях, склали вчетверо і носять із собою разом з військовим квитком як оберіг. Решту малюнків я вожу з собою в рюкзаку. Час від часу хлопці дістають і переглядають. А ще дуже приємно не лише роздивлятися ці неймовірні творчі роботи, а й читати дитячі думки і побажання... Це додає нам сил та енергії!».

На забезпечення тих військових, які несуть службу в Шацькій громаді, на облаштування їхнього побуту нині працюють буквально всі. Воїни, які внаслідок ротації переїжджають з нашого краю в інші регіони, телефонують Нелі, дякують владі, волонтерам за потужну підтримку і зізнаються, що в Шацьку, на відміну від інших місць служби, було, як в раю… Багато хто з бійців вперше побачив мальовничі Шацькі озера – такі обіцяють після війни повернутися сюди на відпочинок. А один військовий – артист Чернівецької філармонії – сказав у телефонній розмові, що приїде до Шацька з концертом!

«Ми всі працюємо, докладаємо максимум зусиль, щоб українські воїни відчували надійну підтримку в тилу, і такі от відгуки нас особливо надихають і мотивують. Війна триває, тому маємо й надалі гуртуватися, взаємодіяти, бути однією командою і цілеспрямовано йти до спільної мети – перемоги над ворогом», – підсумувала Неля Сацюк.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024