Співачка з Шацька – переможниця всеукраїнського фестивалю авторської пісні «Оберіг»

17 Листопада 2019, 12:00
4403

Цьогорічний всеукраїнський фестиваль авторської пісні та співаної поезії «Оберіг», який відбувся в Луцьку 7-9 листопада, приніс заслужений успіх та творче визнання Ірині Мокрушенко з смт Шацьк. Талановита викладачка Шацької дитячої музичної школи, художня керівниця вокального ансамблю «Мелодія» Шацького РБК отримала диплом фестивалю за І місце, виконавши два власних твори про кохання.

Про це пише газета «Новий погляд+»

Цей мистецький захід був відроджений 2017 року з ініціативи фракції ВО «Свобода» у Волинській обласній раді та персонально депутата обласної ради Сергія Сівака. Його місія – пошук молодих креативних талантів, яких так багато в Україні. Протягом трьох днів фестиваль дивував глядачів розмаїттям авторських творів, адже до Луцька з’їхалися 62 виконавці з усієї країни. Приємно вразив шачанку склад професійного журі, яке очолювали брати Віталій та Дмитро Капранови – відомі в Україні письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі. Захід мав і благодійний напрямок: кошти, зібрані на концерті, будуть переказані на потреби військових частин Волинської області.

2

 

Ірина Мокрушенко не вперше на цьому колоритному заході. Минулого року вона здобула диплом за ІІІ місце з піснею на антивоєнну тематику «Я кажу «Ні!»». Цьогоріч на обласній сцені виконала дві авторських пісні про кохання. Одну – про щасливе  («Я бачу твої очі»), другу – про нерозділене  («Ой, я знаю, що не любиш») . Пані Ірина зізналася, що «прожила» їх від першої до останньої ноти, відчула серцем і світлу радість, і біль – ті емоції, якими переповнені обидві пісні.

Писати власні твори – і слова, і музику – Ірина Мокрушенко почала ще зі шкільного віку. Головні теми в її піснях – це християнські цінності, любов до Бога, сім’я, батьки, добро і зло, кохання, Україна. Намагалася порушувати і актуальні соціальні проблеми, виступаючи в творах проти абортів, стаючи на захист дітей-сиріт. Її багаторічна творчість у 2013 році увінчалася успіхом: авторка записала альбом власних пісень «До тебе». На часі – питання виходу в світ другого музичного збірника, варто лише впорядкувати, відібрати необхідні твори і …зібрати кошти, адже запис альбому – справа не з дешевих. Досить велика колекція відеозаписів пісень авторки міститься на Youtube – їх допоміг професійно відзняти і опублікувати християнський телеканал «Надія».

2

 

В великій родині Ірини Мокрушенко співають усі: батьки, брати, сестра і навіть трійко дітей самої авторки. Любов до пісні – це у них спадкове і передається від діда-прадіда. В дитячій музичній школі, де свого часу розвинули талант пані Ірини, сьогодні вона сама навчає дітей гри на фортепіано і сольного співу. Вчить співати не голосом, а серцем: усвідомлено промовляти кожне слово, глибоко передавати емоції і змушувати слухача повірити в те, про що співається.

«Коли мої вихованці співають технічно правильно, але не передають усієї палітри емоцій і почуттів, вкладених у пісню, я їм кажу: «Не вірю!». І вони починають усе спочатку. Діти можуть збитися, забути слова – це все можна виправити. Але передати зміст і атмосферу твору – це обов’язково», – розповідає викладачка.

Мета пісенної творчості Ірини Мокрушенко – посіяти добро, достукатися словами твору до людських сердець, запобігти поганому вчинку, вселити надію. Фестиваль «Оберіг» став для співачки чудовим майданчиком для самореалізації і поштовхом до ще більш активної творчості.

«Мистецька подія в Луцьку вразила мене потужною енергетикою пісні, талановитими авторами, вдячними глядачами. Я щаслива, що там побувала», – ділиться враженнями пані Ірина. 

Переможниця фестивалю вірить, що пісня може змінити наш світ на краще. В її чудодійній силі Ірина переконалася не раз. Тому обіцяє писати ще більше, не оминаючи гострих тем і вкладаючи в свої творіння душу.

5

2

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром