Тушонки від шачан – бійцям на фронт

06 Квітня 2022, 10:10
У Шацькій ветлікарні солдатам на фронті допомагають тушонками 3446
У Шацькій ветлікарні солдатам на фронті допомагають тушонками

Для працівників Шацького управління Держпродспоживслужби та ветеринарної лікарні з початком війни додався, окрім звичної роботи, ще один напрямок: робити тушонки для бійців.

Про це пише газета «Новий погляд +».

З початком війни чи не у кожного з нас з’явився свій фронт: наші бійці з перших хвилин російського вторгнення стали на захист наших кордонів, мужньо боронячи нас, український народ, від окупантів. У держави – свій фронт: забезпечувати армію озброєнням, а нас, цивільних, усім необхідним. Ми ж, своєю чергою, в тилу докладаємо усіх зусиль, аби наші солдати відчули нашу підтримку в усьому. І не має значення, що ти для цього робиш: плетеш маскувальні сітки, ліпиш вареники, збираєш гроші на військову амуніцію, возиш гуманітарну допомогу з-за кордону, тихцем кинеш тисячу гривень на рахунок Збройних сил, а в соцмережах тролиш москалів, чи в’яжеш теплі шкарпетки солдатам…

«Технологію виробництва не розкажу! То таємниця! Але що тут розказувати – робимо тихенько та й усе», – одразу «відрізав», усміхаючись, начальник управління Держпродспоживслужби Василь Цвид.

У коридорі помічаю зо п’ять ящиків готової тушонки. Вони чекають свого часу, аби разом з іншою гуманітарною допомогою поїхати в зону бойових дій.

«Сьогодні мають привезти ще 20 кілограмів м’яса, цього якраз вистачає для однієї порції. І завтра наші дівчата візьмуться до роботи», – розповідає Василь Іванович.

Одні – миють банки, інші – миють та відварюють перлову кашу, інші – перемішують усе та пакують готові тушонки у банки. Закатують та кладуть в автоклав для термічної обробки. Для того, щоб вона пройшла в автоклаві повну обробку – потрібно під тиском довести до певної температури та протримати з нею певний час.

Всього в один автоклав вміщається сто півлітрових банок з тушонкою. На одну порцію потрібно 20 кілограмів м’яса та 10 кілограмів перлової каші, приправляють сіллю, перцем та лавровим листом. Виробники з Шацької Держпродспоживслужби кажуть, що так – не тільки смачно, але й корисно.

Читайте такожШацькі волонтери допомагають землякам на передовій

«Коли зробили першу партію, то відкрили банку та самі скуштували свій продукт. Вийшло смачно, тож сподіваємося, що і нашим солдатам припаде до смаку. До речі, наш продукт є смачнішим за закордонні аналоги, бо ми використовуємо винятково домашнє натуральне м’ясо, без хімікатів. Тож стандарт якості гарантуємо!» - каже Василь Цвид.

Поцікавилася, де ж беруть продукти, банки, кришки…

Читайте також: Церковна громада з Шацька організувалися для допомоги армії

«Все люди зносять. Правда, спочатку ми склалися по тисячі гривень, аби купити м’яса, банок, кашу, кришки. А потім, як люди дізналися про наш маленький «проєкт», самі почали дзвонити питатися, що нам треба, і несуть. Хтось принесе то 10, то 50 півлітрових банок, хтось – декілька упаковок крупи, хтось – упаковку кришок для закрутки, бо ж і вони тепер недешеві – аж до ста гривень за 50 штук», – розповідає Василь Іванович.

Тушонки беруть не тільки для місцевої тероборони, а й відправляють на Коростень, бійцям та людям, які перебувають у зоні бойових дій.

Окрім того, у Шацькій ветлікарні допомагають ветеринарним лікарям – переселенцям із Харкова – облаштувати кабінет для приймання домашніх тварин. Кажуть, що такі вузькопрофільні спеціалісти дуже потрібні в Шацьку, адже тим, хто стикається з більш серйозними хворобами своїх домашніх улюбленців, доводиться їздити до найближчої ветеринарної клініки аж у Любомль. Тож тут сподіваються, що і місцеві фахівці-ветеринари почерпнуть чимало корисного від своїх колежанок із Харкова.

Читайте такожУ Шацьку ветеринар надаватиме допомогу дрібним тваринам

А поки що у працівників шацької Держпродспоживслужби та ветлікарів серед основних завдань на найближчий час – вчасно виконати не тільки основну роботу, а й приготувати чергову партію  тушонок для захисників.

Читайте такожЮвілейний підсумок життєвих здобутків шачанина Віктора Білопольця

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024