«Осіння казка в Будапешті» – ансамбль із Шацька виступив на фестивалі в Угорщині

10 Листопада 2019, 10:25
«Молодички» на фестивалі в Угорщині 3249
«Молодички» на фестивалі в Угорщині

Народний ансамбль «Молодички» Шацького міського будинку культури продовжує підкорювати європейські сцени.

Про це пише газета «Новий погляд+».

Добігає кінця пізнє бабине літо. Як для природи Шацького краю, так і для  ансамблю «Молодички» воно було яскравим, багатим на емоції і щедрим, як сама осінь.

«Творчий рік для нашого ансамблю видався насиченим і порадував великою кількістю мистецьких подій як в Україні, так і за кордоном. Приємно, що є заходи, проведення яких організатори не уявляють без участі нашого колективу. Бо знають, що «Молодички» з першого виступу «запалять» публіку, змусять підспівувати, підтанцьовувати і неодмінно подарують всім гарний настрій!» – розповідає Ніна Вирович, керівниця народного ансамблю.

Восени колектив декілька разів побував з концертами у Польщі: сусіди запрошували співачок на день обжинок в повіті Біла Підляська, на святкування 15-річчя ансамблю «Кресов’янки» з м. Влодава. Свій багатий пісенний репертуар «Молодички» представили на концерті в Шацьку, приуроченому до Дня людей похилого віку. Жодне районне свято і фестиваль не обійшлися без виступів цього ансамблю.

6
На ювілеї «Кресов’янок»
На ювілеї «Кресов’янок»

 

А 30 жовтня співочий гурт гідно представив Україну на міжнародному фестивалі в Угорщині. «Autumn tale Budapest 2019», або «Осіння казка в Будапешті» – це подія, зі слів Ніни Федорівни, на яку з'їхалися до столиці Угорщини танцювальні колективи, духові оркестри, народні музиканти, вокальні ансамблі, хори з різних країн Європи. «Молодички» виконали на європейській сцені три українські пісні, привітали гостей фестивалю і представників вітчизняної діаспори національними прапорцями і патріотичними словами.

Колектив отримав диплом лауреата міжнародного фестивалю, учасники познайомилися з колегами з інших країн і відкрили для себе нові можливості для дружби і співпраці. До речі, два роки тому «Молодички» з успіхом заспівали на «Весняній казці у Празі» – фестивалі, що проходив у столиці Чехії. Як відзначила Ніна Вирович, європейцям подобається українська культура, пісня,  тому вони завжди тепло зустрічають співачок.


 

Після виступу для шачан організували екскурсію Будапештом - надзвичайно красивим містом з живописними панорамами та історичними пам’ятками, а також річкою Дунай. Побували «Молодички» і в столиці Австрії – Відні, де змогли насолодитися оперою в знаменитому Віденському оперному театрі.

Поїздка і участь у фестивалі реалізувалися завдяки меценатам, котрі хочуть, щоб українська пісня звучала на сценах Європи: Валентину Шумику, Степану Натальчуку, Олександру Постернаку, Володимиру Назаруку, Володимиру Шуму, Ірині Печук, Тетяні Сіжук, Василю Денисовцю. Ансамбль «Молодички» вдячний їм за розуміння і підтримку.

Попереду – щедрі обжинки, на яких колектив буде гордо хизуватися своїми мистецькими здобутками за рік, радіти творчому тріумфу і численним шанувальникам. А ще – планувати майбутнє, в якому продовжить збирати скарби української пісні і презентувати її на сценах країни і закордону.

6

7

5

5

5

4

5

Мирослава ЦЮП’ЯХ

29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024