«Коли поринаєш у світ вишивки, то забуваєш про все навкруги», - шачанка Катерина Кропивник

03 Лютого 2022, 14:30
Катерина Кропивник 2088
Катерина Кропивник

Вміння вишивати шачанці Катерині Кропивник передалося від мами. Рідний будинок у селі Піддубці Луцького району завжди прикрашали її роботи. 

Про це пише газета «Шацький край».

Спостерігаючи за творчим процесом неньки,  тринадцятирічна Катерина навчалася й собі.Ось так легко, без труднощів, дівчина опанувала давнє ремесло, використовуючи у роботі домоткане полотно та нитки муліне. 

Читайте також: Степан Шковорода: чому на його честь називали центральну вулицю в Шацьку

Після продажу батьківського будинку, сестра пані Катерини зберегла найцінніші речі, а серед них – і вишиті картини. Оскільки нитки втратили свої барви, то запропонувала перенести рідні серцю образи на нову основу. А щоб усі члени великої родини могли милуватися неоціненними роботами, створила декілька копій. Дещо із маминих вишиванок жінка передала до світлиці Ніни Вирович, що знаходиться у міському Будинку культури, який неодноразово відвідувала як слухачка «Університету третього віку».  

Чималою кількістю робіт прикрасила й стіни власної кімнати. Майстриня не надає перевагу якійсь одній тематиці та з насолодою відтворює усю земну красу сучасного та минулого: квіти, птахи, тварини, архітектурні споруди, біблійні сюжети, давньогрецькі німфи, геометричні та рослинні візерунки тощо.Не залишила поза увагою не лише трьох доньок та семеро онуків, а й усю рідню. Оздоблений власноруч одяг, рушники, серветки, доріжки, килимки, картини, наволочки навіть не береться лічити. Особливо цінує та береже її вишивку старша донька Галина, яка вже не один десяток років з чоловіком та дітьми проживає у Росії.

Читайте також: Народний аматорський колектив «Горлиця» з Шацька: лунає пісня крізь роки

З того часу, коли Катерина Степанівна вперше взяла до рук голку,  ні на день не полишала улюбленого ремесла. Творила не лише вдома, відпочиваючи від  нелегкої кухарської справи, а й у лікарні й навіть, перебуваючи на польових роботах у Харкові (дві зміни давали можливість чергувати творчу та фізичну діяльність). Це допомагало впорядковувати думки та легше переносити розлуку з домівкою. За місяць часу з’являвся новий рушник, а по закінченню сезону – цілий доробок.

«Таким чином, заздалегідь підготувала донькам для заміжжя по парі ікон та по чотири рушники. Кожен комплект зав’язала у вузлик і підписала: «Галі», «Валі» та «Наталі», – каже моя співрозмовниця.

 

Читайте також: Вірі Дакало з Ростані 90 років: життя сповнене радістю та випробуваннями

Ось так, за будь-яких обставин, знаходила час на справу, без якої не уявляє свого життя. Хоч тепер пенсійний вік і хвороба суглобів обмежують її у господарській роботі, проте дають можливість більше творити. Безмежно радіє, що поки не підводить зір.

«Насправді, якщо маєш «смак» до тої чи іншої справи, то відірватися не так вже й просто. Тоді навіть не хочеться зайвий раз йти на вулицю чи в гості: швидко поспілкуєшся з рідними та близькими – і знов берешся до рукоділля, яке притягує, немов магнітом. Але я не можу сказати, що це легке ремесло: важко для очей та спини. Проте, коли ти поринаєш у світ вишивки, то забуваєш про все навкруги. Буває, сядеш увечері, а закінчуєш серед ночі, бо за улюбленою справою невпинно спливають години», – ділиться враженнями майстриня.

Найбільше пишається жінка картиною, на якій відтворила біблійний сюжет народження Ісуса Христа, виконаною всього за три тижні, та вишитими нею церковними хоругвами.

Паперові схеми візерунків купує у спеціалізованих магазинах, хоча нерідко використовує зразки власної колекції. Можна сказати, що збирала їх протягом всього життя, вирізуючи зі сторінок жіночих журналів та підшиваючи у дві великі теки. Зазвичай, під час використання таких схем, змінює темні сумні кольори на більш яскраві.Пані Катерина зазначає, що їй завжди вдавалося легко підібрати потрібні відтінки та створити гармонійну композицію.

Читайте також: Імбирне печиво від шачанки Тетяни Шульги: секрети смачної випічки

Не залишилася досвідчена майстриня  осторонь сучасних нововведень і так само швидко опанувала техніку вишивання бісером. На сьогодні готові набори та схеми можна вибрати на будь-яку тематику, яку душа забажає. І, якщо такі трапляються до рук, то хочеться мерщій узятися до роботи.

«Коли я вишиваю для когось рушник на весілля, то підходжу до цього тільки зі світлими думками, дотримуючись певних традицій.Не працюю у неділю та на великі релігійні свята, тим паче коли вишиваю ікони бісером на подарунки. Переконана, що є сила думки і сила віри», –  зазначає моя співрозмовниця.

Аби й надалі велося родинне ремесло, Катерина Кропивник намагається передати своє вміння та навички онукам, але, на жаль, сучасна молодь більше захоплена Інтернетом, аніж ручною творчою працею.

Читайте такожЛікувальні чаї та мазь від світязької травниці

Коментарі
08 Лютого 2022, 19:16
Обожнюю вишивку, але частіше купую, щось у майстринь, щось на Віоліті, сама вишиваю рідко
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024