«Я люблю ліс» – наймолодший лісівник Шацького нацпарку

12 Вересня 2019, 14:30
4403

Ліс для нього – це заспокійливе. Признається, якщо є суперечки вдома – іде в ліс, щоб там відволіктись і заспокоїтись. Дуже любить збирати ягоди і гриби, і впевнений, що йому відомі такі грибні місця, про які, крім нього, не знає більше ніхто. А на питання, чому обрав собі таку професію, відповідає просто: «Я люблю ліс».

Про це інформує сайт Шацького національного природного парку.

Івану Голядинцю, майстрові лісу Світязького лісництва Шацького НПП, усього 22 роки. Він наймолодший працівник серед лісівничого колективу парку. Іван закінчив Шацький лісовий коледж ім. В.В. Сулька, здобув спеціальність «технік лісового господарства». Після коледжу подався на сезонні заробітки в сусідню Польщу. Проте, як тільки з’явилася можливість працювати за спеціальністю, він не роздумуючи пристав на пропозицію. «Немає нічого кращого, ніж вдома. Бо як би там не було, а вдома – є вдома», — пояснює він.

Про свою професію Іван говорить із захопленням і відразу помітно, що робота в лісі йому подобається. Безпосередній опікун «зелених легень планети» він знає про дерева, мабуть, більше, ніж професори та науковці, адже власноруч вирощує і доглядає кожен пагінець, кожне дерево. «Саме на моїй майстерській дільниці знаходиться оглядова вежа, з якої ведуть спостереження за тваринами. В парку таких всього три – по одній у кожному лісництві. З неї спостерігаємо за поведінкою звірів, за їх кількістю, і як результат, – бачимо, де саме розставляти підгодівельні майданчики. А ще вежа допомагає слідкувати, чи немає мисливців, бо ж полювання у нас суворо заборонене. Також є в мене на дільниці джерело. Раніше на тому місці було русло річки Прип’ять, але після меліорації річка відступила за ліс і зараз там криниця» – розповідає про особливості свого обходу Іван.

В чому ж полягає робота майстра лісу? Насамперед, як зазначає Іван, чітко і ясно знати межі своєї майстерської дільниці. А взагалі робота у нього дуже цікава і, що важливо, різноманітна. Доводиться не лише доглядати ліс, висаджувати новий, але й  постійно берегти його від браконьєрів та пожеж, тому робочий день часто буває ненормований, працює і рано-вранці, і пізно ввечері. Мабуть, дуже нелегка робота – подумаєте ви. А от Іван зовсім іншої думки: «Нічого складного в моїй роботі немає. Можливо, мені не важко, бо я ще досить короткий відрізок часу працюю». Але, що довше розмовляємо з Іваном, то більше впевнені: лісівник – його покликання. Та й не складно, певно, лише на тій роботі, яку ти любиш.

Іван запевняє, що монотонна робота в офісі точно не для нього: «Я люблю рухатися, а не «гріти крісло», рухливий спосіб життя – це для мене». А робота в лісі вимагає завжди бути в русі і, як то кажуть, «тримати руку на пульсі».

Має молодий майстер лісу, чим пишатися, та з гордістю розповідає про перший гектар лісу, посаджений у нього на обході. «Я садив ліс і раніше, але от так, щоб на моїй майстерській дільниці – це вперше» — щиро зізнається і помітно, що гордиться цим.  Попереду в енергійного та жвавого хлопця ще не одна посадка, але вже зараз гордитися є чим, бо ж через роки цей ліс буде шуміти уже його дітям та онукам.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024