Майстер зі Світязя виготовляє сумки, які можуть стати брендом курортного села

25 Серпня 2019, 13:25
Майстер зі Світязя Іван Стаднік 14553
Майстер зі Світязя Іван Стаднік

Винахідливість наших земляків просто не має меж. Вони можуть змайструвати ексклюзивну річ з найнесподіваніших підручних матеріалів.  Але вершиною цього креативу можна вважати вироби, виготовлені з пакувальної стрепінг-стрічки. Саме цей ремінь для ручного пакування цегли, блоків та інших будматеріалів житель Світязя Іван Стаднік використовує як матеріал для плетіння …сумок. Вони добротні, міцні, стійкі до коливань температури, естетично привабливі та ще й витримують велику вагу!

Про це пише газета «Новий погляд+»

…З цікавістю зазираю до майстерні дядька Івана, де він працює з самого ранку. На цвяхах висять готові сумки – в очікуванні замовників. Поруч –бухти фабричних поліпропіленових стрічок, хитромудрі механізми для прискорення процесу плетіння, мішок кольорових пластикових пляшок. В руках кипить робота – її Іван Никифорович не перериває навіть під час нашої розмови. Неспішно розповідає, що народився 1951 року в Світязі, через рік після закінчення школи пішов працювати в лозоплетільний цех Шацького промкомбінату.

«Відпрацював там три роки. Чого тільки ми не виготовляли з лози! Підвазонники, етажерки, колиски, гойдалки, корзини – тисячі виробів. Це був безперервний процес, працювали в дві зміни, а готовий товар вантажили в автомобілі і відправляли в білоруську Томашовку. А звідти він потрапляв у Росію. В цеху я і навчився плести популярною технікою»,  – розповідає Іван Стаднік.

21

 

Потім була служба в армії. Повернувшись у рідне село, Іван Никифорович одружився з місцевою красунею Галиною Костянтинівною, з якою товаришував ще зі шкільної парти. Сам побудував дім, у якому зараз мешкає з родиною, разом з дружиною виростили дітей. Чоловік  не без гордості називає себе ювеліром, бо має три доньки: Лідію, Тетяну і Наталію. Розбагатів і на зятів, зараз тішиться внуками і маленьким правнучком.

Свого часу довелося працювати у рибному цеху, водієм на підприємствах, лісником, єгерем, в колгоспній будівельній бригаді, столярному цеху Шацького НПП і навіть комендантом на острові озера Світязь (охороняв «будиночок космонавтів» від хуліганів) .

Коли був на роботі, не вистачало часу на улюблену справу, зате зараз, на пенсії, його вдосталь. Дядько Іван з задоволенням заготовляє природній матеріал для майбутніх виробів, ремонтує рибальські снасті, плете кошики, великі корзини з двома вушками – для зберігання яблук чи картоплі, і оригінальні сумки.

«Першу сумку виготовив як спецзамовлення для дружини. Просила міцну і щоб вміщувала дві трилітрові банки з молоком. Зробив таких розмірів дерев’яну форму-каркас і приступив до роботи. Матеріал, тобто стрічки, збирав по людях – світязяни ж масово будуються. Білі, сірі, чорні, зелені – комбінував кольори, починав плести сумку з дна і йшов догори. Дружині мій виріб сподобався!» – усміхається майстер.

11

 

Інші сумки випробовували на зручність і міцність вже земляки Івана Никифоровича. З часом процес плетіння вдосконалився і трохи автоматизувався. Зять знайшов інтернет-магазин, де  замовляє для тестя якісну поліпропіленову стрічку цілими бухтами і різних кольорів. А сам майстер віднедавна прикрашає свої вироби візерунками зі смужок  з кольорових пластикових пляшок. «Сумка має бути яскравою і красивою, як сама жінка, що її носитиме!» – жартує Іван Никифорович. Спершу вирізав тоненькі стрічки ножицями, а потім винайшов простий механізм, що виконує цю роботу за мінімального втручання людини.

За день світязянин виготовляє одну сумку. Вже готові виставляє на продаж у місцевому магазині «Ромашка» (вартує від 100 грн.), ті, хто знають, де живе майстер, купують у нього вдома. Виробами, а їх Іван Стаднік створив понад 300, з задоволенням користуються світязькі і шацькі господині. Старші беруть сумку до магазину і на ринок, молодші – на пікнік, до озера чи в дорогу, бо в ній дуже зручно зберігати продукти. Виріб не «вигоряє» на сонці, не деформується, не рветься, тому в дбайливого господаря може прослужити досить довго. «Моя сумка якісна, міцна і надійна – даю 10 років гарантії!» – Іван Никифорович не стримується, щоб не похвалити свій товар.

Нехай же натхнення не покидає майстра, золоті руки ніколи не втомлюються творити, а сумки «мade in» Світязь стають брендом курортного села!

11

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментарі
25 Серпня 2019, 20:55
Молодець золоті руки в мене мама, хреста мають такі довольні.
25 Серпня 2019, 21:46
Я хоч і не зі Світязя, але теж маю таку сумку. Міцна і не рветься. Никифорович , ви супер - майстер!
26 Серпня 2019, 01:51
Які гарні я б собі таку придбала!!! Дайте контакти майстра!!! Хочу сумку!!!
26 Серпня 2019, 20:04
Оставьте контакты мастера. Очень хочу купить
26 Серпня 2019, 21:02
Дуже класні сумки!<br/>І я вже хочу, треба шукати магазин &amp;quot;Ромашка&amp;quot; в Світязі. Бо стаття переконала мене,що мені така сумка необхідна!!!
27 Серпня 2019, 22:02
Такі сумки прабабусі і прадідусі плели ще за союза,а в декого іще плетуть,просто у діда руки не з дупи,заодно і грошей заробить-ПОВАГА
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024