Обласна колегія в «Лісовій пісні»: волинські медики підбили підсумки діяльності за півріччя

25 Серпня 2019, 12:00
2236

Нещодавно санаторій «Лісова пісня» приймав на своїй території волинських медиків. До оздоровниці прибули керівники комунальних (некомерційних) підприємств, закладів охорони здоров’я області, санаторіїв, директори медичних коледжів, аби взяти участь у виїзному засіданні колегії управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації.

Про це пише газета «Новий погляд+».

На заході, де підбивалися підсумки діяльності лікувально-профілактичних закладів області за  І півріччя цього року, головував Ігор Ващенюк, начальник управління.

1

 

Під час  виїзного засідання колегії директор комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Любомльської районної ради» Тетяна Васенько ознайомила присутніх зі  станом  надання медичної допомоги населенню Любомльського району.

Володимир Дибель, генеральний директор комунального некомерційного підприємства «Любомльське ТМО Любомльської районної ради», прозвітував про роботу медичного об’єднання протягом минулого року та 6 місяців нинішнього. В закладі працює  390 працівників, з яких 67– лікарі. Забезпеченість медиками складає 17,2 на 10 тисяч населення. В лікарні забезпечено цілодобове чергування спеціалістів – анестезіологів, хірургів, акушер-гінекологів та ургентних спеціалістів. Минулого року було зареєстровано 120 550 звернень пацієнтів з Любомльського, Шацького районів та інших регіонів країни, прийнято 482 пологи (в шацьких породіль – 125, з інших регіонів – 39). В лікарні виконують складні хірургічні операції, зокрема здійснюють ендопротезування кульшових суглобів, також успішно практикують лапароскопічні методи лікування тощо.

1


 

«Професійна діяльність медиків, сучасна апаратура, застосування новітніх технологій в діагностиці та лікуванні захворювань свідчать про якісне надання медичної допомоги населенню району та успішну реалізацію одного з пріоритетних напрямків державної політики – якісну і доступну медицину», – прокоментував виступ генерального директора ТМО Ігор Ващенюк.

 Під час засідання колегії головний спеціаліст (з терапії) відділу організації надання медичної допомоги та режимно-секретної роботи управління охорони здоров’я Микола Берник розповів про актуальні питання реабілітації на базі Волинського обласного санаторію «Лісова пісня». Він зазначив, що в оздоровниці працюють чотири реабілітаційні відділення: кардіопульмонарна реабілітація, нейрореабілітація, м’язево-скелетна і для хворих на цукровий діабет. В усіх розвинутих країнах світу реабілітація відіграє важливу роль у поверненні пацієнта до активного способу життя та відновленні працездатності. В санаторії, де для цього створені якнайкращі умови, реабілітацію за направленням з медзакладів проходять пацієнти з Волинської, Львівської, Рівненської, Київської, Миколаївської, Кіровоградської та інших областей України.

1

1

 

«Маємо на Волині чудовий заклад з потужною матеріальною базою. За останні роки тут відбулися позитивні зміни, з’явилися серйозні можливості для того, аби пацієнти могли повністю відновлювати порушені внаслідок захворювання або травми функції. Втім, прикро, що таку важливу реабілітацію проходить досить низький відсоток хворих, зокрема волинян. Серед жителів області тут переважно відновлюють здоров’я пацієнти з Любомльського, Камінь-Каширського, Ковельського, Володимир-Волинського, Ківерцівського районів, міст Луцьк та Нововолинськ », – наголосив Микола Миколайович.

Заклади охорони здоров’я інших районів чомусь не співпрацюють з санаторієм, позбавляючи можливості волинян отримувати практично безкоштовно (за кошти Фонду соціального страхування) послуги багатопрофільної медичної реабілітації. Тому, зі слів посадовця, роботу лікарень з направлення пацієнтів на відновне лікування потрібно активізувати.

Доповнила виступ колеги Руслана Дибель, директорка санаторію «Лісова пісня». В здравниці функціонують реабілітаційні відділення для пацієнтів з найбільш поширеними хворобами, проте в планах керівництва – подальше їх збільшення. На сьогодні триває другий етап досліджень мінеральної води, родовище якої виявлено на території закладу.  Вода має високий показник мінералізації та лікувальні властивості, тому є надія, що в «Лісовій пісні» скоро запрацюють два нові відділення реабілітації: для пацієнтів з хворобами шлунково-кишкового тракту та нирок.

2

 

Наостанок  Валерій Руцький, заступник начальника управління - начальник відділу медичних кадрів та планування управління охорони здоров'я Волинської ОДА, наголосив на необхідності активізувати зусилля по вакцинації, адже невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати з 1 вересня дитячі садки та школи. Вакцини на Волині є достатньо, тому слід подбати про те, щоб нещеплені діти не створювали в колективах ризикувиникнення спалахів інфекційних хвороб.

1

 

Заслухавши і обговоривши виступи учасників засідання,  начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк та члени колегії відзначили, що закладами охорони здоров’я КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Любомльської районної ради» проведена відповідна робота по реформуванню первинної та вторинної ланок охорони здоров’я, покращена якість надання медичної допомоги населенню району, поліпшилась матеріально-технічна база закладів та підприємств району.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

25/04/2024 Четвер
25.04.2024