Гарбузовий хліб — кулінарне ноу-хау шачанки Надії Матющенко

27 Листопада 2021, 11:30
Гарбузовий хліб 4545
Гарбузовий хліб

Гарбуз є не лише головним символом осені, а й популярним кулінарним трендом. Окрім приємного аромату цей плід має чудові смакові якості та корисні речовини. І які тільки страви не готують з нього господині! 

А шачанка Надія Матющенко навіть неочікувано для самої себе створила власний кулінарний бренд — гарбузовий хліб, – пише газета «Шацький край».

Гарбузи на городі у Надії справжні фаворити, адже смачні страви з нього полюбляє уся її сім’я. Запашна помаранчевий м'якуш слугує основою запіканок, каш, джемів, фрешів, цукатів тощо.А нещодавно до цього чималого асортименту додався ще й хліб. І це сталося не тому, що їй набрид магазинний, а тому що було значно дешевше випікати його для великої сім’ї.

Рецепт якось сам по собі потрапив на очі у розпал щедрого осіннього сезону.Він не містив якихось складних інгредієнтів та не потребував особливих дій у приготуванні. До усіх нам відомих складників слід було лише додати відварене гарбузове пюре та зерна льону. Завдяки його клітковин і на заміс потрібно було значно менше борошна. У запропоновану технологію жінка внесла і свої корективи: замінила воду на гарбузовий відвар. А навіщо добру пропадати?

Хліб вдався на славу та відрізнявся від звичайного солодкуватим ніжним смаком і ароматом. Коли ж Надія на радощах поділилася світлинами випічки у соцмережах, то була вражена зацікавленістю підписників. Одні просили поділитися рецептом та практичними порадами, а інші - одразу замовляли по декілька буханців. Кулінарка не була готова до такого повороту подій і спершу трохи розгубилася. Адже радувала ним лише рідних і спекти велику кількість хліба у звичайній грубі не мала змоги. А тут зненацька з’явилося чимало клієнтів, які навіть готові були чекати.Його замовляли не лише шачани, а й кияни. Ось так гарбузова  випічка змінила її життя, і завдяки невеликому прибутку від  реалізації домашніх виробів сім’я отримала змогу безплатно споживати хліб.

Надія не проти радувати своїх замовників, поки не вичерпається «золотий запас». А давно набута практика з використання хатньої груби для приготування домашньої їжі, допомагає господині визначити потрібну температуру. Якщо тепло не обпікає, а помірно гріє долоню, то це якраз те, що треба для тіста. Запашний гарячий хліб вона «вмиває» водою та накриває, щоб трохи пропарився і відм’як. Саме так робила її мама.

«Кожна жінка, не зважаючи на свою зайнятість, повинна приділяти увагу здоровому харчуванню усіх членів сім’ї та знаходити час для приготування корисної їжі, особливо десертів, які так полюбляють діти. Наприклад, виготовлення гарбузових цукатів - це дуже трудомісткий процес. Але задоволення дітей від споживання корисних смаколиків приносить їм неабияку насолоду, а мені — спокій, що діти їдять натуральне та корисне. Але буде ще краще, якщо основою ваших страв та десертів стане врожай  із власного городу та саду», – радить моя співрозмовниця.

 

Поліетиленові пакети аж ніяк не годяться для теплої домашньої випічки, тому Надія Матющенко придбала торбини з природної сировини. До того ж коричневі паперові упакування по-особливому пасують золотистій скоринці.

Надія знає, що незабаром ця сезонна справа скінчиться. Та осінь повернеться знову. Вона принесе багато соковитих плодів, які надихнуть не одну господиню на створення нових кулінарних шедеврів.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром