Санітарну безпеку жителі Шацького району звикли довіряти місцевим «санітарам»

10 Серпня 2019, 13:55
Фахівці Шацької Держпродспоживслужби 3515
Фахівці Шацької Держпродспоживслужби

11 серпня в Україні відзначатимуть день ветеринарної медицини. Можливо, для когось свято працівників цієї галузі не є актуальним. Але це тільки на перший погляд, адже щодня кожен з нас в магазинах, супермаркетах купує продукти харчування, водить дітей до школи, дитсадків, де вони також харчуються, інколи відвідує кафе та ресторани, і, зрештою, хочемо, аби наші домашні улюбленці були здоровими.

Відповідно аби ми, споживачі, отримували якісну продукцію, пильно контролюють весь цей процес у Держпродспоживслужбі, одним зі структурних підрозділів якої і є ветеринарна медицина.

Свою санітарну безпеку жителі Шацького району звикли довіряти місцевим «санітарам» – Шацькому районному управлінню ГУ Держпрожспоживслужби у Волинській області, яке вже багато років поспіль очолює Василь Цвид, людина із 30-річним стажем роботи у цій структурі.

Правда, за останні роки у цій та дотичній до них структурах відбулися певні зміни на державному рівні: у  2016 році Уряд прийняв постанову про реорганізацію, і вже у липні 2017 року районні управління ветеринарної медицини, фітосанітарні інспекції, інспекцій захисту прав споживачів та управління санепідслужби перейшли у підпорядкування Головних управлінь Держпродспоживслужби.

4
Фахівці Шацької Держпродспоживслужби
Фахівці Шацької Держпродспоживслужби

«Наші функції практично залишились тими ж: профілактика, недопущення занесення на територію району інфекційних захворювань як тварин, так і людей, особливо тих, які є спільними: теберкульоз сказ, Нью-Касла, пташиний грип, африканська чума (хоч вона не є небезпечною для людей, але її поширення б’є по економіці регіонів). Правда, додалось повноважень щодо контролю безпечності харчових продуктів. Сьогодні в нашому управлінні діє відділ санітарного законодавства та відділ безпечності харчових продуктів ветеринарної медицини», – розповідає Василь Цвид.

Від того, наскільки якісно та оперативно відділи виконуватимуть свою роботу, - й залежить епідеміологічне благополуччя жителів району. Наприклад,  усі суб’єкти,  дотичні до продажу, зберігання та перевезення харчових продуктів, мають  зареєструвати заяви та отримають рішення-дозвіл на реалізацію харчових продуктів. Також структура здійснює нагляд за суб’єктами, безпечністю харчових продуктів та їх реалізації.

Більше роботи у працівників Держпродспоживслужби звичайно, у літній період, адже доводиться проводити перевірки оздоровчих дитячих закладів, в тому числі й пришкільних таборів, баз відпочинку.

За останні роки порушень санітарно-епідеміологічного законодавства збільшилося, але цьому є об’єктивні причини, зокрема, зняття у 2017 році мораторію на перевірки. З того часу, як розповідає Віктор Білополець, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Шацького районного управління ГУ ДПСС у Волинській області, працівники служби провели 29 перевірок, в тому числі дошкільних навчальних закладів, шкіл, пасік, закладів громадського харчування. В минулому році порушень не виявили. А от у цьому році разом із санітарною службою перевірили 31 об’єкт, з них 10 позапланових перевірок (дошкільні навчальні заклади, бази відпочинку і дитячі оздоровчі заклади «Супутник», «Чайка», «Світязь» в селі Пульмо).

«В цьому році винесли два приписи, тобто виявили два порушення у сфері безпечності харчових продуктів, та наклали штраф на один з суб’єктів перевірок, які мали порушення. Зараз мінімальний штраф за порушення вимог становить 18 тисяч грн. Але усі перевірки – планові чи позапланові – проводимо з обов'язковою відеофіксацією відповідно до вимог», - каже Віктор Білополець.

Проводять у Держпродспоживслужбі й позапланові перевірки, правда, лише тоді, коли є звернення від людей чи інших структур або самих власників закладу. До кінця року їм залишилося  перевірити 6 суб’єктів господарювання.

«Також в цьому році маємо провести один аудит ТОВ «Шацький молокозавод», який готується працювати відповідно до вимог системи ХАССП,  тобто європейських вимог.  З часом, тобто з 2020 року, відповідно до законодавства, не тільки суб’єкти господарювання, а й навчальні заклади, школи, та усі заклади торгівлі, які займаються харчуванням, реалізацією та зберіганням харчових продуктів,  змушені будуть працювати відповідно до цих європейських норм і стандартів. Ці вимоги є значно жорсткішими за теперішні. Тож прогнозую, що багато закладів узагалі не зможуть відповідати цим вимогам. Наприклад, візьмемо звичайний магазин, який реалізовує харчові продукти. Тут площа і висота приміщення, вікна, підлога та двері мають відповідати певним стандартам», – каже Василь Цвид.

Шацька района лікарня державної ветеринарної медицини теж має свій об'єм роботи. І хоч в останні роки поголів'я великої рогатої худоби зменшилося (зараз в районі є 1607 поголів'я ВРХ), проте роботи вистачає. Шацькому управлінню підпорядковуються ветеринарні дільниці сіл Пульмо (там ветлікарка Світлана Петрина обслуговує ще села Грабівської сільради), та Піща (охоплює ще Ростанську та Пулемецьку сільради), які обслуговує Галина Матеїч.  Обидві працівниці – справжні професіонали своєї справи з чималим досвідом роботи, як і ветеран галузі Раїса Коренчук із Світязьких-Смолярів, до якої жителі села, не зважаючи на її поважний вік, ще й досі звертаються за допомогою.

Найбільше роботи для ветеринарів – влітку, коли до Шацька їдуть відпочивальники не лише з різних регіонів України, а й з-за кордону. І везуть із собою своїх домашніх улюбленців – собак.

«Буває, за сезон маємо більше 50 звернень від туристів. Приїдуть відпочивати з собачкою, а вона побігає по лісі, по траві, вхопить кліща і має проблеми. Обстежуємо, надаємо допомогу. Також надаємо в тиждннь по декілька дозволів на вивіз собак за кордон (це є вимоги законодавства), в основному, Білорусь, Польщу, Італію. Окрім того, при лікарні функціонує аптека. У ній маємо усі необхідні медикаменти для першої допомоги тваринам та засоби для надзвичайних випадків, зокрема, для роботи на можливих територіях, уражених Африканськоїю чумою (протичумні костюми, халати, маски, хімічні препарати для обробки уражених місць). Маємо у своєму розпорядженні дезінфекційну установку, за допомогою якої обробляємо рекреаційні території від кліща та інших шкідників», - розповідає Василь Цвид.

Серед завдань працівників Шацького районного управління Держпродспоживслужби – проводити контроль як над свійськими тваринами, так і дикою фауною.  

«Аби контролювати ситуацію із поширенням інфекційних хвороб, стежимо за дикими звірами і птахами, відбираємо проби, відправляємо на аналізи у Київ. Поки що все обходиться. Дякувати Богу, у минулому році випадків сказу не зафіксовували», – розповідає Василь Іванович.

А з нагоди свята зичить колегам  здоров'я, добробуту і достатку в родинах, і щоб їхня праця була належно оцінена державою.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024