Туя західна: від купівлі саджанців до посадки та розмноження

06 Серпня 2019, 14:28
3871

Серед безлічі хвойних рослин туя користується незмінною популярністю у власників садиб, приватних будинків та дач. Привабливий вигляд, надзвичайна декоративність, а головне – невибагливість у догляді і стійкість до морозів, зумовили постійний попит на саджанці цієї чудової рослини. Один з найпоширеніших і популярних видів - туя західна. Придбати саджанці туї західної можна, зокрема, в спеціалізованому інтернет-магазині "Твоя Туя" за посиланням https://tvoya-tuya.com.ua/tuya-zahidna, де у наявності - широкий вибір сортів туї західної з найкращих розсадників України.

Тут досить доступні ціни, зручна та вчасна доставка, а головне, зручний та детальний фільтр для якомога точного підбору саджанця на будь-який смак.

Характеристика

Туя західна належить до вічнозелених дерев та чагарників, любить сонячні місця, але і достатньо тіньовитривала, у висоту може досягати 20 метрів (діаметр крони –.до 5 метрів).

Особливості посадки та догляду

Незважаючи на невибагливість туї західної, під час посадки саджанців необхідно враховувати деякі особливості.

  • Місце для посадки повинно бути захищене від сильного вітру та достатньо освітлене.
  • Грунтова яма під посадку заповнюється сумішшю із 2 частин листової (дернової) землі, 1 частини торфу та 1 частини піску.
  • Коренева шийка залишається на рівні землі, її заглиблення не допускається.
  • Саджанець щедро поливається і впродовж перших місяців після посадки полив повинен бути регулярним з розрахунку 10 л води на одне дерево щотижнево.
  • Одночасно з поливом проводиться дощування.
  • ВАЖЛИВО! Якщо літо сухе і спекотне, полив саджанця збільшують до двох разів на тиждень і 20 літрів води під кожне дерево. Якщо за умов посухи полив буде недостатнім, у подальшому туя може втратити свою декоративність, крона буде рихлою.
  • Полив здійснюється зранку або у вечірні часи – це найсприятливіший час для рослини, за таких умов коріння отримає достатню кількість вологи, а надземна частина поступово просохне після дощування.

1

 

Види туї західної

Колоновидна

Високорслий вид - може досягати 10 -11 м, та найчастіше виростає на 2-3 метри. Колір хвої влітку темно-зелений, а взимку - буро-зелений. Оновлюється приблизно за 2-3 роки. Морозостійкий вид, витримує низькі температури без укриття.

Підходить для створення живих «парканів», огорож, куліс. Колоновидна форма крони забезпечує компактність посадки, а при щільному розміщенні рослин не потребує подальшої стрижки. Наприклад, сорт «Дегрут Спайр» має надзвичайно вузьку форму колони, що дає змогу виростити компактну живу огрожу на мінімальній площі. Така зелена стіна товщиною всього 30 см.

З низькорослих колоновидних сортів можна створювати невисокі огорожі, навіть бордюри. Рослини висаджуються в 1-2 ряди, залежно від мети хазяїна ділянки чи парку.

Пірамідальна

Крона у вигляді піраміди, пагони рослини щільно прилягають один до одного, сильні і густі. Стійкі до морозів. Сорти пірамідальної туї високорослі. Хвоя пірамідальних туй має різний колір та відтінок хвої у різні пори року. Наприклад, у сорту "Yellow Ribbon" хвоя жовтого, навіть золотистого кольору. Рослинам необхідні обрізка та стрижка, що підвищує їх декоративність. Популярні сорти - "Колумна", "Брабант".

Куляста

Найчастіше це - низькорослий кущ, з короткими, щільними пагонами. Деякі сорти мають майже бездоганну форму кулі без стрижки. У висоту зростає до 0,8 м, крона в діаметрі - 1 м. Один із найпопулярніших кулястих сортів туї західної -"Даніка". Хвоя густа, темно-зелена та блискуча. Сорт добре витримує морози.

Карликова

Рослини висотою 80-90 см, з повільним приростом - до 3 см у сезон. Майже всі сорти потребують формуючої стрижки та обрізки. Серед популярних сортів - «Літл Джем», з діаметром крони до 2 метрів. Хвоя має темно-зелений колір влітку, та коричневий – зимою. Цей карликовий сорт стійкий до морозів, але погано переносить посуху.

Вересковидна

Карликовий сорт. Наприклад, відомий сорт вересковидної західної туї –" Ерікоідес". Крона округла, широко конічної та багатовершинної форми. У висоту зростає до одного метра. Восени забарвлення хвої стає рожево-бурим, але до початку літа повертається зелений колір.

Розмноження

Найпоширеніший спосіб розмноження - живцювання. Найкращий час для цього – рання весна, до пробудження бруньок. Живці, заготовлені навесні, вкоріняються уже в перший рік. Живці нарізаються з молодих дерев, яким від 4 до 9 років. Бажано, щоб це були сортові види. Зрізаються гілочки вранці, за похмурої погоди. У пірамідального виду беруть бічні пагони з середньої або верхньої частини; якщо вид кулястий – беруть з будь-якого місця рослини. Довжина живців - 8-12 см. Гілочка має бути з цілою верхівковою точкою зросту.

Найкраще приживаються пагони із шматочком старої деревини, так званою «п'ятою». Обережно підрізають кінчик «п'ятки», зачищають нижню частину (3.5-5 см) живця від хвої. Кінець гілочки змочують водою, а потім занурюють у порошок корнеутворювача.

Оброблені таким чином живці висаджують у лунки попередньо підготовленого грунту.

Саджанці добре поливаються з лійки, контейнер з ними накривається плівкою та переноситься у затінене місце. За похмурої погоди контейнер відкривається 1 раз на день, та 2 рази – у сонячну погоду. Періодично проводиться рихлення грунту.

УВАГА! Для профілактики грибкових хвороб доцільно посадки живців обробити фунгіцидом.

За 2,5 - 3 місяці розвивається коренева система і зростають бруньки та молоді гілочки. Необхідно регулярно провітрювати парник та загартовувати молоді рослинки. Поступово, з ростом рослин, контейнер все частіше залишають відкритим. На початку серпня живці, що вкорінились, пересаджують в спеціальні контейнери або у відкритий грунт для дорощування.

Туя західна у ландшафтному дизайні

Залежно від сорту західна туя широко застосовується у ландшафтному дизайні. Вискорослі, колоновидні сорти чудово виглядають у якості живої огорожі, висадженої в один – два ряди, або як шпалера чи фон для інших рослин, особливо з яскравими квітами.

Для альпінаріїв, японських та кам`янистих садків широко використовуються сорти кулястої та карликової туї, як, наприклад, «Тедді». Його вирощують також у контейнерах для озеленення балконів, терас та зимових садів.

 

1

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024