Для шачанки Антоніни Хомич - флюїд-арт як шлях до внутрішньої гармонії

26 Жовтня 2021, 14:01
Антоніна Хомич 2159
Антоніна Хомич

Сучасне мистецтво живопису характеризується надзвичайною різноманітністю напрямків і течій. Можна навіть сказати, що експериментаторство мало не заполонило увесь художній простір. Нові мистецькі групи приходять на зміну іншим, пропонуючи широкому загалу креативні гасла й естетичні принципи.

Про це пише газета «Шацький край».

І поки одні митці продовжують служити академічному мистецтву, або ж поєднують новаторські методи із традиційними, то інші шукають кардинально нових підходів до роботи.        

 

Не перестає дивувати поціновувачів мистецтва й наша шацька художниця Антоніна Хомич. І якщо раніше вона вразила оточення своїм спонтанним проявом мистецького таланту, створивши чи не сотню графічних портретів та інших живописних робіт у класичному стилі, то сьогодні представляє на розгляд власні картини у техніці флюїд арту.

 

Флюїд-арт – це новий вид абстрактного живопису, що являє собою розмиті колірні ефекти, створені завдяки розтіканню фарби по полотну. Рідкий акрил у живописі дозволяє створювати красиві абстрактні картини, які прикрасять будь-який сучасний інтер’єр.

 

Якось у соцмережах вона випадково натрапила на майстер-клас зі створення подібних картин і була зачарована красою акрилової заливки. З часом придбала усе необхідне та за допомогою онлайн-навчання взялася  опановувати маловідому техніку. Навчальні курси допомогли швидко та легко засвоїти новий матеріал та познайомитися з чималою кількістю таких самих творчих людей. Їх поради, підтримка та просте щире спілкування  дарувало відчуття впевненості у собі та натхнення працювати далі. Особливим прикладом  були ті, хто у досить солідному віці не побоявся втілити у реальність мрії свого дитинства. 

 

Ось так, поступово, почали з’являтися на світ чудернацькі роботи мисткині,  які презентувала у віртуальному інтер’єрі за допомогою певної комп’ютерної програми. А деякі з них навіть встигли знайти своїх власників.

 

«Я довго шукала чогось нового і врешті-решт знайшла те, що найбільше припало до душі. Адже робота з акрилом та медіумом дарує море нових відкриттів й інтригує непередбачуваністю кінцевого результату. І навіть коли лише починаєш заливати та змішувати фарби, уже відбувається певний магічний процес, який захоплює та не відпускає. Він є справжнісінькою медитацією під час якої можна думати, мріяти, фантазувати, уявляти майбутню картину. І ти  розчиняєшся у всьому цьому і ніби перестаєш існувати. Милуєшся і не можеш відірвати очей, забуваєш чому власне й почав розмішувати фарби», – ділиться емоціями Антоніна.

 

Але не все так просто, як здається на перший погляд. Багато знань та часу потребує підготовка до робочого процесу. Певні кольори Антоніна підбирає під настрій. Те ж саме стосується й техніки заливки. Адже їх є чимало: брудна, ниткова, калюжна, «перевернута склянка», розтирання, занурення та інші. 

Читайте також«Працюю за покликанням серця», ‒ педагогиня з Голядина Руслана Веремчук

Робота з ними вимагає образного бачення, відчуття кольору та композиції. І як не крути, є й свої правила у змішуванні кольорів, визначення їх співвідношення між собою та допоміжними інгредієнтами. Також слід керуватися певними діями й під час розтікання фарби на поверхні. Увесь процес створення картини триває  близько доби, з яких 12 годин потрібно для її повного висихання.  Іноді уся заливка відправляється до смітника, адже абстрактне зображення не викликає жодних вражень. Та будь-яке невдале полотно – це простір для нового експерименту.

«В таких роботах прихована якась загадка, тому їх можна розглядати нескінченно. Кожна людина бачить у них щось своє в залежності від власної фантазії та уяви. Вони також з легкістю передають настрій художника. Особливо цікаво почути відгуки мого сина Марка, який без кінця знаходить у розмитих кольорах якісь  нові образи. Абстрактні картини навіть подобаються моїй мамі. І це не вдаване захоплення, адже її очі випромінюють щирість. А інші на них нічого не бачать окрім брудних плям та обожнюють мої графічні портрети. Та, я вважаю, що справжні роботи народжуються лише у моменти невимушеного процесу, коли людина творить як хоче і що хоче. Я особливо й не розраховувала на масову підтримку і позитивно сприймаю будь-які відгуки. Хоча мій експеримент дав змогу зрозуміти, що серед шачан є багато людей, яким імпонують абстрактні інтер’єрні картини», – ділиться роздумами Антоніна Хомич.

 

Хоч у світі мистецтва цей напрямок не є аж надто визнаним, але художники використовують його у власній практиці, викладаючи світлини робіт у соцмережах та організовуючи власні виставки. Завдяки цій техніці кожен може відчути себе художником, адже опанувати академічний живопис – не всім під силу. Флюїд-арт особливо підходить тим, хто живе в напруженому ритмі, працює за графіком, змушений потрапляти в стресові ситуації або працює в атмосфері постійних дедлайнів.

Читайте такожШачанка Тетяна Приймук рятує від самотності та від нестерпної думки, що вже нікому не потрібен

 

«Чудово, що на сьогодні люди отримали можливість втілити в життя найзаповітніші мрії дитинства, а онлайн-навчання дозволяє опанувати той чи інший вид творчості не залишаючи власних домівок. Зрозуміло, що не одразу все вдається. Але головне, не впадати у відчай і не опускати рук, більше експериментувати, активно працювати, надихатися та надихати інших. І не боятися показувати свої роботи усьому світу», – підсумовує на завершення розмови шацька мисткиня.

итайте такожУ майстрині з Шацька своя магія коровайної справи

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024