Василь Голядинець про каналізування, дороги та польських туристів

13 Липня 2019, 09:00
Василь Голядинець 3157
Василь Голядинець

Василь Голядинець зайняв посаду голови Шацької райдержадміністрації в перші дні 2017 року. Робота йому дісталася не з легких, бо проблем в Шацькому краї, на жаль, вистачає. Проте в першому ж інтерв'ю Василь Володимирович чітко показав, що в проблематиці не лише орієнтується, але й знає, що робити, аби її вирішити.

Це й не дивно, адже народився Василь Голядинець на Шаччині, після закінчення університету повернувся на малу Батьківщину, де живе та працює ось вже понад 15 років.

9 липня Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про звільнення Василя Володимировича з посади голови РДА. Тож наша розмова має характер підсумковий. І найперше питання стосується однієї з найбільших бід Шацького району - каналізування.

- Коли ви заступали на посаду, то називали одним з найперших завдань каналізування. Що зроблено в цьому напрямку?

Враховуючи особливості територіального розміщення села Світязь та самого озера, критично необхідною є потреба у будівництві централізованої каналізаційної мережі. Щорічно кількість відпочивальників зростає і можна впевнено сказати, що надалі рекреаційне навантаження на озеро Світязь теж збільшиться, отже, дана проблема потребує негайного вирішення.

Завдяки згуртованій роботі райдержадміністрації та обласної адміністрації розпочали реалізацію великого інфраструктурного європроекту з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, який розпочали у минулому році (на це виділили 25 млн. грн. коштів Мінекології, та 5 млн.805 тисяч євро – грантових коштів).

Українська сторона вже отримала 35% грантових коштів, вони надійшли на рахунки Шацької РДА у жовтні 2018 року. Другий платіж Євросоюз здійснить після того, як буде освоєно не менше 70% попереднього траншу. Ще один платіж європейські партнери здійснять після завершення усіх робіт, тобто орієнтовно у 4 кварталі 2020 року.

Основні заходи, заплановані проектом – це будівництво каналізаційної мережі та каналізаційних очисних споруд у західній частині смт. Шацьк, с. Гаївка та Мельники. А також будівництво каналізаційної мережі та системи очистки стічних вод у с. Світязь і Пульмо. 

2
Триваю роботи з каналізування
Триваю роботи з каналізування

 

 

- Дороги - це біда багатьох українських регіонів. Яка нині ситуація з дорогами в Шацькому районі? 

В першу чергу, потрібно згадати, що в минулому році зробили капітальний ремонт та розширили частину дороги в селі Світязь (так званої набережної), на що витратили 12 млн.грн. Це масштабний інфраструктурний проект, який давно був на часі. Оновлена набережна вже стала окрасою села Світязь та зробила його ще привабливішим для туристів і відпочивальників.

Загальна ситуація по дорогах поступово покращується. Приміром, минулого року зробили капітальний ремонт вулиць селища Шацьк (8-го Березня, Лесі Українки, Новоселів) та ремонт тротуарів по вулиці Шковороди. Також проведена низка дрібніших за обсягами ремонтів.

Cтосовно доріг, то за три роки ми планували асфальтувати та капітально відремонтувати дороги місцевого значення Шацьк-Залісся-Грабове-Старовойтово (в с. Світязь) (друга черга), дорогу Піща-Острів'я-Пульмо, Адамчуки-Голядин-Згоранини, Пульмо-Гряда, Хрипськ-Ростань, державного значення Шацьк-Вілиця-Прип'ять-Любохини до кордону із Старовижівським районом ( протяжність 17,5 км), капітально відремонтувати дорогу на ділянці Шацьк – Світязь.

1
Огляд робіт на набережній Світязю
Огляд робіт на набережній Світязю

 

- Автомобільний перехід "Адамчуки-Збереже" - поект дуже перспективний для району і області загалом. На якому він етапі реалізації?

На жаль, в силу обставин, на які ми не можемо впливати, поки не вдалося перейти до активної фази втілення цього проекту.

14 вересня 2017 року відбулась зустріч між представниками Шацького району та Влодавського повіту, на якій обговорили намір спільної діяльності щодо запуску процедури відкриття міжнародного пункту пропуску “Адамчуки-Збереже” та затвердили Згоду сторін на участь у спільних проектах по фінансуванню будівництва пункту пропуску. Це призведе до збільшення товаропотоку, залучення додаткових коштів.

Окрім того, розбудова переходу дасть можливість розвиватися тим прикордонним селам, які зараз вимирають, з яких масово виїжджають люди.

Стимулюватиме перехід і розвиток туризму в районі. Про Шацькі озера почують у Європі. На території району під час Європейських Днів Добросусідства багато поляків приїжджає до нас велосипедами. У Польщі розроблено спеціальний велосипедний маршрут із Гданська до Влодави. Для цього виду транспорту споруджено спеціальні доріжки. Коли зведемо міст, то навколо озер також плануємо облаштувати велосипедні маршрути. Це, до речі, сприятиме і розвитку велосипедного спорту серед волинян, їх відпочинку та оздоровленню.

Наразі цей проект на етапі розробки документації. Триває пошук коштів.

 

- Останні тижні вся Україна говорила про обміління озера Світязь. Будь ласка, розкажіть, чому це сталося і що робити?

Цьогорічне обміління спричинене в першу чергу погодніми умовами - сильною спекою та відсутністю опадів. Кожна водойма буде міліти, якщо не матиме підживлення в час серйозного підвищення температури повітря.

Науковці кажуть про негативний ефект від діяльності сумнозвісного Хотиславського кар'єру. На жаль, в цьому випадку районна виконавча влада не може втручатися у справи сусідньої держави. Зі свого боку ми використали всі можливі способи. Цю проблема можна вирішити лише на рівні дипломатичному.

Також впливає на рівень води стан існуючих меліоративних систем. Вони застарілі і вже восени, як повідомила директорка Шацького національного парку Марія Христецька, почнеться їх реконструкція. Тому ситуація – під контролем і приводів переживати немає.

 


 

- За два з половиною роки роботи в Шацькій райдержадміністрації, які стосунки у Вас склалися з представниками влади?

В принципі нормальні робочі стосунки. Дуже дякую за роботу колективу райдержадміністрації, з яким ми щоденно працювали над реалізацією поставлених завдань. Також вдячний за співпрацю депутатському корпусу Шацької районної ради, депутатам обласної ради, які не забували про наш край і допомогали в силу можливостей. Також задоволений роботою з представникам сільрад та поки єдиної об'єднаної громади району - Шацької.

Окремо хочу подякувати шацьким лісівникам та дружньому колективу Шацького національного парку, які завжди йшли нам виручку та допомогу.

Також дуже вдячний за підтримку народному депутату, який представляє наш район у Верхоній Раді, Степану Івахіву. За його ініціативи в район залучили мільйони гривень. І не тільки з бюджету, адже Степан Петрович витрачав і продовжує витрачати власні кошти. 

 

18/04/2024 Середа
17.04.2024