«Це сьомий президент України!»: на Волині «гаряче» зустріли Петра Порошенка

28 Червня 2019, 08:59
1522

У Горохів завітав п’ятий президент України та лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко.

Зустріч із Порошенка і його команди з жителями Горохівщини відбулася на центральній площі міста 27 червня.

Навіть пекельна спека не завадила сотням горохівчан покинути свої справи і приєднатися до дійства. Приїзду Петра Порошенка всі терпляче і з цікавістю чекали там, де можна було знайти затінок. На площі – ніяких огорож, лише одинокий мікрофон для тих, хто буде виступати. Неподалік чергували патрульні поліцейські та карета «швидкої».

1
Від спеки охочі побачити Порошенка ховалися в холодку
Від спеки охочі побачити Порошенка ховалися в холодку

Поки Петро Олексійович доїжджав, виступив блогер Денис Пятигорець, який відрекомендував присутнім представників команди «Європейська солідарність»: відомого блогера Андрія Карпова (Полтаву), кандидата в нардепи від 20 округу Івана Мирку, заступницю міністра енергетики України Наталію Бойко та легендарного комбрига 95-ї десантної бригади Михайла Забродського.

1
Команда «Європейської солідарності»
Команда «Європейської солідарності»

Наталія Бойко виступила першою і розповіла про основні цінності «Європейської солідарності»:

«Для мене велика честь знаходитись поруч з людьми, яких ви бачите сьогодні тут. Для нас пріоритет – чітке майбутнє України в Європейському Союзі, це безпековий фактор, це входження України у блок НАТО. Для мене особисто важливо бути прикладом того, як люди не лише можуть здобути за кордоном освіту, працювати там, а й повернутися сюди, щоб працювати в Україні і для України.

Я дуже сподіваюся, що наша команда матиме можливість у парламенті далі продовжувати напрямок євроінтеграції. Максимально наближати наше законодавство до того, щоб життя кожного українця покращилося. Щоб кожен із вас відчув, що Україна є європейською державою і що стандарти наближаються до європейських. І в жодному разі не можна дати Росії реваншувати, не можна дозволити втратити нашу суверенність. А виборювати те, що ми маємо, бачити Україну цілісною разом із Сходом і Кримом», – наголосила Наталія Бойко.

Далі Денис П’ятигорець передав слово Андрію Карпову.

«Цю людину ненавидять «ЛНР» та «ДНР», а Росія бажає йому смерті. Це людина, яка перепрограмовує сепаратистів і вони починають цитувати Шевченка. Він точно знає, що треба рятувати не лише території, а й душі», – так охарактеризував Карпова Денис Пятигорець.

Той у свою чергу привітався з присутніми традиційним націоналістичним лозунгом «Слава Україні!», на що йому відповіли «Героям слава!»

Від спеки охочі побачити Порошенка ховалися в холодку
Від спеки охочі побачити Порошенка ховалися в холодку

«Я хочу, щоб і далі ми не боялися на своїй землі казати такі лозунги. Я хочу, щоб далі українська земля була нашою і під цим українським, хоч і пекучим сонцем, ми будували незалежну, вільну Україну. Щоб ми не були рабами росіян, щоб вони не називали нас «хохлами». Зараз я бачу, що відбувається реванш певних проросійських сил. Через суди скасовують назву проспекту Степана Бандери у Києві. Повертаються ті люди, які є символом антимайдану. Тому нам треба гуртуватися так, як ви зараз згуртуєтеся навколо сьомого, ой, п’ятого президента України!» – сказав блогер і представив присутнім Петра Порошенка, який вже пробирався через натовп до центру площі.

Петро Порошенко почав зустріч із традиційних рукотискань із прихильниками
Петро Порошенко почав зустріч із традиційних рукотискань із прихильниками

Петро Порошенко з’явився в оточенні кількох охоронців та, вітаючись, охоче тиснув руки горохівчанам.

«Кажуть мені, чи це живий Порошенко?» – пожартував він. У відповідь почулося: «Це сьомий президент України, все правильно!». Коли Порошенко підійшов до мікрофона, його щільно оточили горохівчани.

Петра Порошенка одразу щільно оточили прихильники
Петра Порошенка одразу щільно оточили прихильники


«Я дуже радий вас бачити. Сьогодні – надзвичайно важлива дата. Чому? 27 червня 5 років тому я в Брюсселі підписав Асоціацію з Європейським Союзом. Це є напрямок руху нашої держави. Підписав цю угоду через двадцять днів після моєї інавгурації. За двадцять днів ми створили всі умови. У 2013 році Янукович мав підписати цю угоду, базуючись на волі українського народу. Вони тоді сховалися, вони тоді розвернулися в бік Москви. Це було підставою для того, щоб країна вийшла на Революцію Гідності. Умовою Революції Гідності було лише одне: ми – європейська нація, ми – європейська країна. Ми прагнемо жити в Європі і бути членом Європейського Союзу.


І коли я почав свою каденцію, кількість тих, хто підтримали інтеграцію в НАТО була 16%. Сьогодні це вже 54%. А кількість людей, які прагнули жити в Євросоюзі, складала 33%. Сьогодні це 70%. Наше з вами завдання – зберегти напрямок руху, який був заданий нашою командою. За п’ять років не я, а ви разом зі мною зробили кардинальні зміни в нашій державі. І це не лише те, що ми створили армію – армія зараз є гордістю українського народу. Ми пишаємося нашими воїнами, нашими хлопцями і дівчатами», – мовив Петро Порошенко і не забув принагідно згадати комбрига 95-ї десантної бригади Михайла Забродського. Всі голосно заплескали, вітаючи генерал-лейтенанта.

«Я як верховний головнокомандувач того часу знаю, що там, де всі відмовлялися йти, Михайло сідав у танк, брав свою «дев’яностоп’ятку» і рухався вперед. Чи мова йшла про рейд по тилах російських окупаційних, чи мова йшла про тридцять другий блокпост, де в оточення потрапили підрозділи Нацгвардії. Там сиділи без патронів, без води, без їжі. І десантники Забродського під його особистим керівництвом звільнили наших воїнів. По зубах і по пиці дали окупантам!

Ми створили всі умови для ефективного функціонування нашої мови. Двадцять сім років потрібно було для того, щоб країна прийняла закон, який захищає українську мову, і припинили, нам здавалося, назавжди, дискусії, чи треба нам російську мову державною в Україні. Нехай в Росії нею говорять, то ж ніхто не забороняє. Ми запровадили квоти на телебачення, на радіо. Що мені тоді казали? Що українська пісня – це не формат. Але на сьогоднішній день, якщо на будь-якій радіостанції немає українських пісень, ти переключаєш і правильно робиш. Так ми захистили українську мову і будемо продовжувати захищати. Українська книга, українські фільми, українська культура – це є фундамент нашої держави. Це було нелегко, але що допомогло мені це зробити? Ваша підтримка.  Можна багато говорити і про децентралізацію, і нову українську школу, коли ми захистили дітей з особливими потребами, і про розвиток наших регіонів, і енергетичну незалежність».

Далі Петро Порошенко розповів, які фантастичні перспективи в Німеччині покинула член команди «Європейська солідарність» Наталія Бойко, повернувшись у 2014 році до України.

«Вона приїхала до України, стала волонтеркою. Вона забезпечила ефективні переговори з нашими партнерами з Європейського банку реконструкції та розвитку.  На сьогоднішній день ми налагодили ці всі процеси, але вони не є незворотними. Поки ми будували фундамент української ідентичності, поки ми створювали всі умови для розвитку нашої нації та інтеграції в Європейський Союз, п’ята колона Януковича, яка була підтримана Кремлем, готувалася до реваншу. Здавалося б, скільки часу пройшло з президентських виборів? Два місяці. З часу інавгурації – місяць. А що за цей час трапилося?» – запитав Порошенко.

Після цього нагадав про те, що нещодавно Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про перейменування Московського проспекту на Степана Бандери і проспекту генерала Ватутіна на Шухевича.

«Вони таким чином знищують декомунізацію. Завтра вони Україну таким чином перейменують в Українську радянську соціалістичну республіку. І тільки наша з вами єдність і рішучість можуть їх зупинити. Планують винести на референдум  питання умов капітуляції України перед Росією. Вони народ про це збираються запитувати! Ми маємо дати на це рішучу відсіч. Інакше, за що загинули три тисячі українських воїнів?

Вчора ми ретельно обговорювали блискучу поведінку наших побратимів у Страсбурзі, де вони захищали позиції України і недопущення зняття санкцій з Росії. На жаль, вони виявилися дев’ятою ротою. І лише наша команда, парламентська команда, боролася за те, щоб не дати скасувати санкції. Не маючи абсолютно ніякої підтримки. Чому це так страшно? Як написали в Росії, це перший крок до того, щоб світ визнав незаконну анексію Криму і Україна назавжди втратила свої землі – Крим і Донбас. Хіба ми можемо це допустити?»

Згадав Петро Порошенко закиди про скасування Томосу та закону про мову і назвав це «ударом в спину».

Під час промови Петра Порошенка його намагався перебивати один із присутніх, вигукуючи образливі фрази на кшталт «закрий рота», тож Порошенку довелося до нього звернутися.

«Подивіться, нас тут тисячі людей, але знайшовся один, який замість того, щоб бити москалів, захищати державу, його привели сюди, щоб спробувати зірвати наш мітинг. Вам тут не місце. Чемодан, вокзал, Москва! До побачення! Ми не будемо більше мовчати, не будемо терпіти провокаторів! Ми не будемо дозволяти знущатися над нашою державою. Перемога буде за нами, бо з нами правда. Бо з нами віра, армія, справжні патріоти і підтримка людей», – сказав він.

Проте чоловік з натовпу не вгамувався, тож Порошенко вирішив підійти до нього. Провокатор кинувся втікати і своє невдоволення висловлював вже за межами натовпу, біля патрульної поліції.


«Люди, нас чотири з половиною мільйони. Ми здатні перемогти і ми ні в якому разі не упустимо цю перемогу! Я твердо переконаний, що ми зможемо підтримати «Європейську солідарність». Зараз у парламенті ми маємо дати відсіч тим, хто хоче зруйнувати нашу державу. Я дякую кожному з вас», – сказав Петро Порошенко, після чого закликав підтримати Івана Мирку і попросив підписатися на канал «Вата-шоу» Андрія Карпова.

«Я твердо переконаний у нашій перемозі, бо дивлячись на ваші очі, я дякую вам за довіру і за віру в нашу перемогу. Бо як верховний головнокомандувач можу сказати, якщо ти не віриш в перемогу, не віриш в Україну, Україна ніколи не переможе. Якщо ти не віриш в людей – люди не повірять тобі. Я дякую вам, що ви даєте мені це натхнення захищати державу далі. Можна було відсидітись, але я не можу залишатися байдужим, коли реванш з кожним днем все ближче і ближче», – подякував слухачам Петро Олексійович.



Попрощався з Гороховом лідер партії «Європейська солідарність» лозунгом «Слава Україні!» і зробив зі всіма світлину. Натовп довго не відпускав п’ятого президента України – кожен хотів зробити спільне фото з Петром Порошенком.

Спільне фото з улюбленим президентом
Спільне фото з улюбленим президентом





 
Фото: Григорій ЛИЩИШИН
Світлана КИРИЛОВА

Коментарі
28 Червня 2019, 19:00
Знову, певно, зігнали всіх держслужбовців
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39