Ветеринарна служба в Шацьку: захищаю здоров’я і добробут як тварин, так і людей

15 Серпня 2021, 15:40
Микола Олексюк 2282
Микола Олексюк

Нещодавно відзначили своє професійне свято працівники ветеринарної медицини. Діяльність цієї служби пов’язана не лише з галуззю тваринництва, а й з усім комплексом сільського господарства і несе на рівні з іншими службами відповідальність за нинішній його стан.

Про це пише газета «Шацький край».

Про специфіку роботи, головні завдання та напрямки діяльності цієї сфери розмовляла з керівником Шацької лікарні ветеринарної медицини  Миколою Павловичем Олексюком.

Штат ветеринарного обслуговування  на території Шацької об’єднаної територіальної громади налічує десять осіб, серед яких — 6 ветеринарів. У селищі також функціонує дві приватні ветеринарні аптеки. Спеціалісти усіх ланок підвищують свій фаховий рівень як на курсах післядипломної освіти (не рідше одного разу в 5 років), так і на щомісячних навчальних семінарах. Вони систематично проводять заходи щодо профілактики основних інфекційних та неінфекційних захворювань згідно з опрацьованими планами, затверджених обласним керівництвом. 

Крім того, надають лікувальну допомогу хворим тваринам на теренах підсобних господарств населення згідно з тарифами на платні послуги. Вони піддаються клінічному огляду, щепленню проти сибірки та іншим ветеринарним заходам, завдяки чому можна визначити епізоотичну ситуацію щодо цих захворювань.

Читайте також: Волинська лікарка розповіла, як коронавірус впливає на жіноче здоров’я

У кожному населеному пункті служба державної ветеринарної медицини щорічно проводить масові дослідження великої рогатої худоби населення на такі захворювання, як бруцельоз, лейкоз і туберкульоз, небезпечні для людей і тварин. Також здійснюють комплекс попереджувальних заходів щодо запобігання занесення на територію збудників небезпечних інфекційних хвороб та підвищення ступеня безпечності продукції тваринного і рослинного походження.

До обов’язків ветеринарів входить не лише проведення лікування, діагностики та ідентифікації сільськогосподарських тварин, а й проведення дезінсекції, дезінфекції, дератизації дошкільних, шкільних закладів освіти та інших установ.

Читайте також: Шацькі пожежники-добровольці отримали оснащення для надання медичної допомоги та жилети

Вагомим результатом роботи Шацької державної служби ветеринарної медицини є те, що протягом минулого року і по сьогоднішній день на території селищної ради зберігається стабільна, благополучна епізоотична ситуація. Не зареєстровано жодного випадку сибірки великої рогатої худоби, бруцельозу, класичної та африканської чуми свиней, хвороби Ньюкасла птиці та інших.

-З кожним роком  зменшується поголів’я великої рогатої худоби та інших сільськогосподарських тварин. Так, станом на сьогодні зареєстровано 1 311 голів великої рогатої худоби (серед якої  1131 корів), свиней – 3087, коней – 506, кіз – 242, овець – 45.

«У зв’язку з цим дещо змінився спектр послуг, адже люди почали надавати перевагу утриманню домашніх улюбленців, серед яких більшість становлять декоративні тварини. Місцеві жителі тепер мають не лише собак, котів, хом’ячків, черепах, ящірок, папуг, акваріумних рибок, а навіть мурашники й для цього купують спеціальні тераріуми та все необхідне для їх життєдіяльності. Досить популярним  є розведення перепілок, цесарок, павичів та інших птахів», — відзначає Микола Олексюк.                                                                                       

Також на території селищної ради багато людей займається бджільництвом і, аби отримати різні сорти меду, засівають гречані та соняшникові поля. Щоб Держпродспоживчслужба видала спеціальний паспорт на отримання дотації, вони звертаються до працівників ветеринарної служби для проведення клінічного огляду.

Із настанням літнього сезону до ветеринарної лікарні звертається багато відпочивальників, які привозять із собою домашніх улюбленців, переважно котів та собак. Адже більшість з них мешкають у квартирах та через зміну кліматичних умов, починають хворіти. 

На це також впливає фактор стресу. Слабкий імунітет декоративних тварин досить нестійкий до різного виду інфекцій, зокрема, укусів кліщів. Тому шацькі ветеринари усіляко намагаються зарадити біді та врятувати життя чотирилапим  відпочивальникам.  

Читайте такожУ Шацькій громаді виїзна бригада вакцинуватиме від коронавірусу

Але загалом вони рекомендують запобігати небезпечним хворобам: проводити щеплення, давати  протигельмінтні препарати, обробляти тварин спеціальними засобами від комах-паразитів, оглядати після прогулянки. Особливо слід пильнувати їх у період парування, адже саме тоді вони отримують численні травми та відкриті рани, що потребують перев’язок  та накладання швів.

— Останнім часом зросло гуманне ставлення людей до живих істот. У соцмережах та по телебаченню розміщують багато відеосюжетів про допомогу тяжкохворим безпритульним тваринам. Особливо хочеться відзначити той факт, що багато наших відпочивальників підбирають безпритульних тварин та, звернувшись у ветлікарню щодо надання необхідної ветеринарної допомоги, забирають до власних домівок. Окрім цього більшість з них купують досить якісні препарати й безкорисливо допомагають бідолагам, а також підгодовують їх. 

Нещодавно до нашого лікувального закладу звернулася жінка, яка знайшла на базі відпочинку цуценя, тіло якого вкривало понад 20 кліщів та після проведення певних процедур не залишила без догляду. Хочеться вірити, що таку поведінку успадкують наші діти, і в майбутньому світ зміниться на краще. Але, на жаль, поки одні підбирають та лікують тварин, то інші продовжують вивозити та кидати їх напризволяще, — розповідає керівник ветеринарної служби.

Читайте також: В Шацькій громаді відбудеться фестиваль «Озерна містерія» в рамках українсько-польського проєкту

Звичайно, Шацька ветеринарна лікарня не має можливості проводити комп’ютерну діагностику та хірургічне втручання, як у спеціалізованих клініках. Хоча Микола Павлович сподівається на покращення  та розвиток лікувальної бази, адже з року в рік це вже стає необхідністю.

Але з яким би найновішим обладнанням не працював лікар-ветеринар, якими б знаннями та навичками не володів, найголовніше, що повинен мати у собі – любов та гуманне ставлення до тварин.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024