Лілії-гіганти, або квітковий рай жительки села Положеве

05 Серпня 2021, 13:30
Тетяна Пех з онуком Матвійком 3711
Тетяна Пех з онуком Матвійком

Яскраві біло-жовто-рожеві смуги, що простягаються на десятки метрів, ніжачись в обіймах зеленої городини, може побачити кожен, хто їде на авто по трасі, що веде від Шацька в напрямку Любомля. 

Про це пише газета «Новий погляд+»

Якщо інші лише будують здогади про те, з чого створений цей строкатий килим на початку села Положеве, то я знаю: це – лілії. Цілу плантацію цих красивих квітів – понад  500 цибулин – на декількох сотих поля висадила місцева жителька Тетяна Пех.

«Це не прості лілії, а деревоподібні, так звані ОТ-гібриди – результат схрещення східних і трубчастих. В них міцне стебло, що може вирости до 2,5 м, гігантські квіти різних кольорів (20-25 см), яскраво виражений аромат. Ці рослини не бояться морозу і є досить стійкими до хвороб», – починає розповідати про своє захоплення пані Тетяна.

До нинішнього року вона садила квіти лише біля хати, в клумбі. Доглядала за простими ліліями й мріяла про деревоподібні – дізналася про них з інтернету буквально все. Навіть якось придбала невелику цибулину цього гібриду, але він, на жаль, не порадував ні ростом, ні цвітінням. Аж тоді на очі потрапила інформація про те, що гігантська рослина може вирости лише з великої цибулини. І Тетяна Пех придбала …10 ящиків з велетенськими цибулинами лілейних дерев!

«Їх можна було купити лише гуртом. Тому ми з подругами прийняли рішення спільно вкласти кошти в цю красу. Навесні я висадила цибулини в ґрунт – вийшла досить солідна плантація. Прополювала їх, поливала, підживлювала… І от наприкінці липня вони всі зацвіли!» – пані Тетяна щасливо усміхається, спрямовуючи погляд на лілейне поле.

Не могла не поділитися цією красою з друзями та односельцями, тому почала публікувати світлини з ліліями в соцмережі. А тут уже почався справжній ажіотаж! Сотні вподобайок під фото і стільки ж коментарів... Люди розпитували про квіти, догляд за ними, ціну, просили номер телефону і просто висловлювали своє захоплення…

«Бувало, до другої години ночі відповідала у Фейсбуці на їхні запитання», – зізнається любителька квітів.

Після такої реклами до обійстя Тетяни Пех стали навідуватися охочі придбати квіти. От і під час нашої з нею розмови приїхав чоловік із села Згорани. «Дружина дала завдання купити у вас лілії – по одній кожного сорту», – сказав, привітавшись. Через декілька хвилин дбайливо запаковані рослини вже їхали в багажнику автомобіля у сусіднє село, щоб незабаром порадувати господиню і стати окрасою нового квітника.

«Чи важко виростити таку красу? Як доглядати за ліліями?» – запитую в пані Тетяни.

Перед садінням не можна вносити в землю свіжий гній і компост. Краще застосовувати мінеральні добрива. Лілії не люблять перезволоження і застою води, хоча в спекотну погоду їх необхідно поливати. Для захисту від комах-шкідників варто використовувати спеціальні препарати. Коли рослини відцвітуть, не слід повністю обрізувати їхні стебла – це позбавляє їх можливості наростити цибулину до потрібних розмірів і підготуватися до наступного сезону. Рекомендується зрізати тільки насіннєві коробочки, а стебла з листям відімруть самі у вересні-жовтні, тоді їх можна буде повністю видалити. Взимку цибулини лілій витримують до мінус 35 градусів морозу. На одному місці можуть рости до 5 років.

У квітникарки з Положева – понад 30 сортів лілій. Улюблені – махрові біла і жовта з групи ОТ-гібридів. Щодня вона оглядає свій маленький квітковий рай, милується, тішиться кожною розквітлою рослиною, піднімаючи настрій собі й своїм рідним. Полюбляє ходити з бабусею до квітів і маленький внучок Матвійко. Серед лілій-велетів він наче в лісі!

«Подобаються йому квіти, інколи навіть допомагає мені. От тільки секатор в руки не можна давати, бо позрізає і квіти, і пуп’янки!» – сміється пані Тетяна.

Три лілії-гіганти від Тетяни Пех нині прикрашають і мою клумбу. Наче королеви височіють над іншими квітами, дивуючи своїм розміром, вражаючи ароматом і викликаючи захоплення в сусідів. Дивишся на них – і душа радіє!

Якщо бажаєте і собі часточку квіткового раю, телефонуйте на номер — 0969651007.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром