Медичний стартап: як Нацслужба здоров’я 9 місяців витрачала державні гроші

15 Червня 2019, 10:22
Як Нацслужба здоров’я 9 місяців витрачала державні гроші 1000
Як Нацслужба здоров’я 9 місяців витрачала державні гроші

Національна служба здоров’я України за 400 днів перетворилася з державного стартапу на сталу інституцію. Сьогодні медичні заклади стають все більш незалежними. Вони й надалі укладатимуть договори з НСЗУ і надаватимуть послуги тим, хто до них звертатиметься.

Про це розповів голова НСЗУ Олег Петренко під час прес-конференції у Києві.

На Волині за 400 днів жителі підписали понад 721 тисячу декларацій з сімейними лікарями. Національна служба здоров'я оплатила 713,5 тисяч декларацій медичним закладам ПМД, які мають договір з цим виконавчим органом. За типом власності закладу НСЗУ оплатила декларації 713,3 тисячі комунальним некомерційним підприємствам, 53-ом приватним медзакладам і 182-ом ФОПам. 

Загалом в області 84% пацієнтів підписали декларації з сімейними лікарями, 11% – з педіатрами та 5% – з терапевтами. Зі всіх пацієнтів 54% жінок обрали свого лікаря, а чоловіків – 46%. 

[img]8_volinska-oblast-nszu.png[/img

Читайте також: Сім міфів про вибір лікаря

ЩО Ж ТАКЕ НСЗУ?

Національна служба здоров’я – це центральний орган виконавчої влади, який оперує коштами державного бюджету через Програму медичних гарантій. НСЗУ координується через Міністра охорони здоров’я, управляє Програмою медгарантій (державним гарантованим пакетом), формують її та розробляють тарифи і коригувальні коефіцієнти на основі стратегічних напрямків та пріоритетних послуг, визначених МОЗ.

Олег Петренко
Олег Петренко

«Те, чим ми займаємося, я б не називав медичною реформою. Ми говоримо про трансформацію системи охорони здоров’я, яка, в перш чергу, покликана зробити її людиноорієнтованою. Система повинна мати свого пацієнта, потенційного споживача, система повинна бути спрямована на запобігання хвороб», – розпочав Олег Петренко.

Модель, яку сьогодні будують в Україні, запозичена в країн Британської співдружності. 30 березня 2018 року зареєстрували нову юридичну особу публічного права, центральний орган виконавчої влади – Національну службу здоров’я України.

Читайте також: «Завдяки доказовій медицині ми маємо підтвердження ефективності щеплень», – сімейна лікарка Мар’яна Дмитрук. ІНТЕРВ’Ю

Зі слів Олега Петренка, на старті було дуже непросто. За 400 днів НСЗУ перетворилася на інституцію, яка ставить перед собою цілі, є реалізатором реформи і досягає результату.

Нацслужба здоров’я оперує коштами державного бюджету, які спрямовують на охорону здоров’я через програму про медичні гарантії – велика бюджетна програма, яка повинна забезпечити державні фінансові гарантії знання медичних послуг.

Головна функція Нацслужби здоров’я – стратегічні закупівлі.

«Україна, стартувавши з трансформації системи охорони здоров’я, перейшла від просто фінансування охорони здоров’я та утримання мережі медичних закладів до закупівель. З’явився той, хто надає медичні послуги та той, хто замовляє ці послуги та оплачує їх. Саме замовником і платником є Національна служба здоров’я. Між ними виникли взаємовідносини, які регулює господарське право, тому що основним інструментом, яким ми користуємося, є договір, який діє в інтересах третьої особи. Тобто нас з вами – ті, хто споживає послуги», – пояснив очільник НСЗУ Олег Петренко.

Нацслужба здоров’я – це в першу чергу про конкретного пацієнта, який, отримуючи послуги, знає, що держава реалізує принцип: «гроші підуть не за стінами лікарні, не за ліжками, не за кількістю лікарів, вони підуть за конкретну послугу, яку надали конкретній людині, що звернулася за допомогою».

Читайте також: У Ківерцях з липня запрацює програма «Безкоштовна діагностика»

Тобто основна зміна – не утримання інфраструктури, а оплата конкретно зробленої роботи. НСЗУ оплачує конкретні послуги. Цей виконавчий орган про медицину та про фінанси. Це величезний сектор економіки, який обертається навколо охорони здоров’я.

Інструмент НСЗУ – укладення договорів.

«Ми не фінансуємо. Зараз місцеві бюджети будуть все менше й менше отримувати субвенційні гроші з державного бюджету. Заклади стають все більш незалежними. Це основна зміна, яка відбувається», – наголосив Олег Петренко.

Завдання НСЗУ – платити за якісну, професійну, вчасно надану послугу в адекватних умовах. Кому платить Нацслужба здоров’я? Щоб укласти договір з НСЗУ, бюджетна установа повинна була перетворитися в некомерційне комунальне підприємство. Тобто почати господарювати автономно, аби потім використовувати гроші економічно ефективно.

Читайте також: Ківерцівські студенти-медики розповіли, як рятували чоловіка у дизелі

ВЕЛИКІ ЦИФРИ ЗА КОРОТКІ СТРОКИ

Найкраще про роботу говорять цифри. За 400 днів функціонування, а це 9 місяців, НСЗУ є чим пишатися.

За словами Олега Петренка, коли рік тому говорили, що первинну медичну допомогу з 2019 року перестануть фінансувати за рахунок субвенції, 90% людей питали: «це як? Це неможливо, щоб всі заклади «первинки» уклали договір». Багато людей не вірили, що це можливо. Але при правильній роботі – це стало можливим.

«Я з задоволенням кажу, що всі заклади «первинки», які працюють в Україні перетворилися з бюджетних установ на некомерційні комунальні підприємства і уклали договір з НСЗУ. Це єдиний спосіб фінансувати «первинку», – зазначив Олег Петренко.

Сьогодні 1 320 закладів загалом уклали договори з НСЗУ. З 1 липня минулого року приватні заклади почали отримувати публічні гроші за гарантованим пакетом для первинної медичної допомоги на однакових умовах з державними комунальними – 243 таких закладів. Ніяких окремих вимог немає, всі рівні між собою.

Вперше українці обирали собі лікаря не за пропискою, і не тільки у комунальних закладах охорони здоров’я, а й в приватних. Тому сьогодні почала зростати кількість фізичних осіб-підприємців, адже у них з’явилася можливість отримувати кошти від НСЗУ

Нині понад 27 мільйонів декларацій оплачується з державного бюджету. Спочатку прогнозували, що на цьому етапі буде 5 мільйонів підписаних декларацій. Українців недооцінили, каже Петренко.

Читайте також: «Голоби зробили дуже багато по реформі охорони здоров’я», – експерт. ВІДЕО

З квітня 975 аптечних закладів (юридичних осіб) уклали прямі договори з НСЗУ. Це майже 6,5 тисяч аптек і аптечних пунктів. Понад 3 тисячі аптек відпустили електронні рецепти. Нацслужба здоров’я Україна за 9 місяців виплатила майже 9 мільярдів гривень на підставі договору.

45,3 мільйона гривень НСЗУ виплатила аптекам-партнерам на підставі договору.

«Приємно, що на сьогодні виписали понад півтора мільйона електронних рецептів. Це теж більше, ніж ми уявляли на початку. Понад 1,2 мільйона лікарських засобів відпустили пацієнтам за електронними рецептами», – резюмував Олег Петренко.

«Рік тому нам казали, «ви взагалі уявляєте села? Який інтернет? Яка електронна система в режимі реального часу? Які комп’ютери, які лікарі «первинки»? Які декларації? Дай бог, щоб вони їх 100 тисяч уклали». Це були слова рік тому. Зміни робляться швидко, або не робляться ніколи», – пояснив Олег Петренко.

Зараз заклади первинної медичної допомоги перетворюються на інноваторів, і сьогодні у них запитують, як вся ця система працює.

З наступного року Національна служба здоров’я України буде фінансовим оператором, національним страховиком, який оплачуватиме за договорами закладам, що надають медичну допомогу, всі вид послуг.

Читайте також: Все, що треба знати про «медичні» гроші для Волині від Світового банку

Анна МАНЮХІНА

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024