Ціни на відпочинок на Світязі: пампушки вже по 30 гривень, а вугрів взагалі немає...

28 Червня 2021, 13:19
Шацькі озера почали приймати відвідувачів Ціни на відпочинок на Світязі: пампушки вже по 30 гривень, а вугрів взагалі немає... 34793
Шацькі озера почали приймати відвідувачів

Шацькі озера почали приймати відвідувачів. Хоча з середини червня заїхали сюди лише сміливці. Погода справді була не надто привітною до відпочивальників, надворі було прохолодно, часто лили дощі, й вода у головній перлині краю, озері Світязь, не встигала прогріватися. Але це не завадило найвідважнішим відкривати плавальний сезон, коли надворі було до плюс 20, а водичка — ще на кілька градусів холодніша.

Про це пише Високий замок.

Нині номери по 250−500 гривень

На в’їзді до заповідних територій знову стоїть екологічний пост. Збір, кажуть, добровільний, а все ж тут щиро розраховують на 5 гривень з людини та 30 – з авто. Ці кошти традиційно використовують на покращення відпочинкової інфраструктури.

А зміни помітні, особливо у селі Світязі. Тут центральний пляж та набережна перетворюються на очах. Ще кілька років тому відпочинок тут був більше схожий на дикий, ніж на цивілізований. Тепер навпаки. Сучасні альтанки, вимощені доріжки, насипні піщані пляжі. Є кафешки на березі та зони для любителів активного відпочинку. Для автомобілів підготували чимало парковок, пішоходів порадували доріжками, аби туристи не ходили дорогою, що небезпечно й, особливо у розпал сезону, утруднює рух — зі села інколи доводиться виїжджати понад годину!

«Усе готове, але туристів немає. Через погоду люди повідміняли бронь на червень. Сподіваємося, пізніше буде сонечко, й люди приїдуть», — бідкається Ірина (донедавна працювала медсестрою в лікувальній установі, нині змушена прибирати номери).

Єдине, чого справді не встигнуть завершити цього літа, – провести каналізацію у селі та облаштувати «стаціонарні» туалети з проточною водою. Є надія, що наступного літа таке нормальне благо цивілізації дійде і сюди.

Ціни на відпочинок на берегах Світязя – на всяк гаманець. Є розкішні апартаменти до 100 доларів за добу, є значно скромніші. Середня вартість 2-місних номерів з елементарними вигодами у цей час – 500 гривень. Але до старту справді туристичного буму дехто урізав вартість наполовину, аби не втратити клієнта, що накльовувався. Тільки погода наладиться – ціни відразу стрибнуть угору. Адже волинська погода – не південна морська, на Поліссі часто ллють дощі. Тож власники садиб ловлять момент, і коли номери забиті під зав’язку, звільняють навіть кімнати у власних хатах, аби заробити.

А за купівлю вугрів – штраф!

Чути вже музику з «відомчих» баз відпочинку, є дітлахи у таборі «Супутник». А от «Турбаза» пасе задніх. Тут встигли покосити берег, а про все інше ще не подбали. На ціле відпочинкове містечко не знайшлося жодного смітника! З набережної позникали такі чудові лавки, що тішили відпочивальників два роки, заглушено питні фонтани… Натомість тут активно ведеться будівництво – нові будиночки поміж старими розвалюхами ростуть як гриби… Донедавна тут не працював ще жоден магазин, нині роботу налагоджують два.

Риночок на «Турбазі» майже порожній – працює кілька яток у вихідні. Не багато підприємців, що торгують популярним озерним крамом, і на ринку села Світязь. Тут є раки та печені лящі, зате жодного короля світязького плеса – вугра. Річ у тім, що цю рибу віднині заборонено продавати на Світязі. Причому не залежить, сирий він чи приготований, виловлений місцевими рибалками чи привезений з Польщі чи Прибалтики. Застукають контролери торговця вуграми – клопоту не оберешся. Ще й штраф чималий світить!

Вугор європейський внесений до Червоної книги України, повідомила пресслужба Держекоінспекції у Волинській об­ласті. За його вилов передбачена відповідальність, зокрема штраф від 340 до 510 гривень для громадян та для посадових осіб від 510 до 1500 гривень – з конфіскацією вугрів. А за продаж чи купівлю вугра каратимуть гривнею ще жорсткіше – від 1700 до 3 тисяч 655 гривень! Аби оперативно відстежувати браконьєрів та торговців, екологи розмістили номер гарячої лінії, куди відразу можна повідомити інформацію про порушників.

Здивували і пампушки – ще одна візитівка Світязя. Торік господині торгували цими смаколиками по 15-20 гривень за штуку. Нині просять аж 30. Пояснюють, ціни на олію та цукор злетіли до небес, тож змушені підняти вартість свого товару. Не приховують, покупці ще не надто щедрі, тож часто доводиться скинути «п'ятірку». Уже печуть пампухи зі сезонною ягодою полуницею. Господині бідкаються: оскільки в лісах чорниць ще немає, а в садах не поспіли вишні, то замінюють свіжу ягоду консервованою чи мороженою. Але туристи таке не дуже люблять. Тож продавчині доповнюють асортимент традиційними начинками – вареним згущеним молоком та шоколадом.

Бунгало на воді та хатинки-вулики на березі

Хатинки-вулики
Хатинки-вулики

Тим часом місцева влада поспішила привідкрити карти – що планують втілити незабаром для покращення інфраструктури та залучення вибагливого та заможного клієнта. Марія Христець­ка, директор Шацького національного природного парку, поділилась проєктами. Перший – будиночки на воді. Типу «Волинські Мальдіви». Невеличкі бунгало мають спорудити на «підмостці», що стоятиме просто у Світязі за кількадесят метрів від берега. Аби було якомога повніше єднання з природою (з плюскотом хвиль та купанням у них диких качок та чайок) і не відволікав туристичний галас та припрошення реалізаторів: «Пампушки! Кукурудза! Холодне пиво!».

Фото з Фейсбуку
Фото з Фейсбуку

Ця відпочинкова зона буде безпосередньо на акваторії озера Світязь неподалік берега. Заплановано облаштувати 10 екологічних дерев’яних будиночків розміром 5×5 м з терасою, що будуть встановлені на дерев’яних сваях або ж геошурупах неподалік центру села – від дитячого оздоровчого табору «Чайка» до військово-спортивної бази відпочинку працівників СБУ «Світязь», пояснили у Нацпарку.

Будівництво на берегах Світязя кипить. Фото з Фейсбуку
Будівництво на берегах Світязя кипить. Фото з Фейсбуку

На іншому березі (біля села Мельники) готові втілити інший проєкт – невеличкі готелі коконоподібної форми, зведені з природних матеріалів. Такі собі хатинки-вулики. Вони, впевнені автори, стануть конкурентами найдорожчих садиб.

Наталія КРАВЧУК

Коментарі
29 Червня 2021, 15:14
Не знав, що Мельники на березі озера Світязь. Дякую!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024