Десятки років - на варті здоров'я жителів Любомльщини та Шаччини

11 Червня 2021, 19:00
Ірина Жмурко та Любов Добровольська 1108
Ірина Жмурко та Любов Добровольська

Щодня через їхні руки проходять десятки пацієнтів, котрі довіряють їм своє здоров’я та життя. І сьогодні важко уявити більш відповідальну та гуманну професію, ніж медики. 

В цій професії немає випадкових людей, бо залишатися роками та десятиліттями ній можуть тільки справді віддані медицині люди, пише газета «Новий погляд+».

Сьогодні на шпальтах газети ми адресуємо найщиріші вітання та слова вдячності усім, хто поєднав свою долю з медициною, хто щодня змушений вислуховувати своїх пацієнтів, дбати про наше здоров'я та життя, а разом з тим – оперувати-лікувати-обстежувати-доглядати… Бо праця лікаря – неоціненна.

Любов Володимирівна Добровольська в медицині вже понад 30 років. Родом із села Миловань, що на Любомльщині, після закінчення Гущанської школи у 1978 році вступила на навчання в медичний інститут на факультет середніх медичних кадрів в місті Іваново (Росія).

«Чому пішла в медицину? Не знаю, просто тягнуло до неї. Спочатку мріяла, що вивчуся на фельдшера, але так сталося, що здобула спеціалізацію фельдшера-лаборанта, — розповідає Любов Володимирівна. — Сім років пропрацювала в обласній лікарні міста Іваново, спершу – лаборантом, а потім — медичною сестрою. Там же вийшла заміж».

Згодом батьки наполягли, щоб донька повернулися жити на Волинь, в рідне село. І вже з 1987 року Любов Володимирівна незмінно працює черговим лаборантом у Любомльській лікарні. Позмінні чергування змушують бути весь час на сторожі, бо ж неможливо передбачити, кого в наступну хвилину привезуть на приймальне відділення лікарні. А від швидкості та якості аналізів хворого залежить, яке рішення прийматиме лікар для лікування та надання допомоги пацієнтам.

«Звісно, методи досліджень за останні два десятиліття значно змінилися, з’явилося багато нової сучасної апаратури, яка дозволяє швидко і більш якісно робити усі необхідні аналізи. Змінилися умови праці, вимоги до роботи. Довелося вивчити комп’ютер, опанувати роботу з іншою медичною апаратурою. Раніше аналізи робили вручну, а тепер працювати набагато легше, коли маємо в лікарні повний набір для загально-клінічних, біохімічних досліджень. Всього в лікарні робимо більше ста видів лабораторних досліджень», — розповідає Любов Добровольська.

Іноді за чергування (з кінця робочого дня і до початку наступного) лаборантка може зробити до 20-30 видів аналізів. Бувають випадки, коли для медиків приймального відділення ночі – більш-менш спокійні, а інколи – й присісти ніколи. Особливе навантаження - влітку, коли з Шацьких озер везуть на швидкій відпочивальників або ж вони звертаються самі з нирковими коліками, сонячними ударами, отруєннями.  Неабияку роль у навантаженні відіграє наявність митниці, де буває чимале скупчення людей. В осінньо-весняний період, коли йде загострення хвороб, багато поступає людей старшого віку з гіпертонією, діти – з кишковими розладами. А від того, наскільки швидко і точно лаборант зробить аналізи – залежить лікування пацієнта.

Стежиною мами пішла й донька, котра,  закінчивши Луцький медичний коледж, стала  працювати разом з нею в лабораторії. Та ж, своєю чергою, передавала доньці усі свої знання та вміння.

 Із санаторієм «Лісова пісня» усю свою 16-річну трудову діяльність пов’язала лікарка ультразвукової діагностики Ірина Жмурко. Потяг до лікарської справи, зізнається, мабуть, таки передався у спадок від мами, котра дуже хотіла стати медиком. Проте її мрії втілила донька, вступивши у Львівський національний медичний університет на факультет «лікарська справа».

А першим є, сподіваємося, єдиним місцем роботи молодої та перспективної випускниці університету стала здравниця на Шацьких озерах, куди їдуть лікуватися та проходити реабілітацію після важких хвороб та операції люди з усіх куточків України і не тільки.

«До нас приїжджають багато людей на обстеження і лікування з Київської, Житомирської, Рівненської областей, бували з Білорусі, Польщі, Франції, Німеччині. Хто знає про якість надання наших лікувально-реабілітаційних послуг, якість обстеження – той їздить сюди постійно, - розповідає Ірина Миколаївна. - Багато на ультразвукові обстеження звертається місцевих жителів. Звісно, будемо сподіватися, що з часом у нас з’явиться більш сучасна апаратура, адже розвиток медицини сьогодні йде шаленими темпами».

У санаторії Ірина Жмурко проводить обстеження органів черевної порожнини: нирок, печінки, селезінки, підшлункової залози, жовчного міхура та жовчовивідних протоків та захворювань щитоподібної залози. Найчастіше, зізнається лікарка, звертаються з проблемами ниркових хвороб та захворюваннями щитоподібної залози, особливо в останні роки. Діти - з дискінезією жовчовивідних шляхів (майже кожна друга-третя дитина).

«Збільшення кількості захворювань щитоподібної залози, в першу чергу, пов’язані з нестачею в організмі йоду, незадовільним станом екології, — розповідає Ірина Миколаївна. — Впливає спадкова (генетична) схильність, нестача селену, цинку, інфекції, шкідливі звички, стресові ситуації, забруднене довкілля, безконтрольний прийом медичних препаратів. Окрім того, люди дуже мало займаються профілактикою хвороб».

Лікарка радить хоча б раз на рік робити повне профілактичне обстеження, консультації лікарів, ультразвукове обстеження органів та клініко-лабораторні обстеження, і тоді попередити хворобу чи розпочати вчасно лікування буде значно легше.

«Профілактикою більшості хвороб  є здорове харчування, здоровий спосіб життя. Хоча в нашому сучасному суспільстві це не дуже легко і непросто. Але треба старатися. І тоді отримаємо хороший результат: здоров’я нашого тіла. А з нагоди прийдешнього свята – Дня медичного працівника – зичить і колегам, і пацієнтам – міцного козацького здоров'я», — каже лікарка. 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром