Фестиваль «Лісова пісня»: три дні творчості і яскравих емоцій

27 Травня 2019, 14:10
В краї озер, оспіваному Лесею Українкою, народився фестиваль «Лісова пісня» 2991
В краї озер, оспіваному Лесею Українкою, народився фестиваль «Лісова пісня»

В краї озер, оспіваному Лесею Українкою, народився мистецький захід, котрому з перших днів напророкували гарну славу і довге творче життя. Перший фестиваль-конкурс вокально-хорового та хореграфічного мистецтва «Лісова пісня-2019» стартував в однойменному санаторії в добрий час і тривав протягом трьох днів – 17-19 травня.

Про це пише газета «Новий погляд+».

Господарі здравниці хвилювалися, чи відгукнуться учасники – їх приїхало понад 450 з Білорусі, Китаю та шести областей України: Волинської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Чернігівської та Миколаївської. Переживали, що все зіпсує дощ, але негода відступила і протягом трьох днів санаторій, озеро і ліс довкола купалися в променях щедрого травневого сонця, радуючи гостей.

«Щиро вітаю всіх учасників, організаторів, членів журі та гостей нашого фестивалю!  Приємно усвідомити, що він відбувається на щедрій талантами Шацькій землі. Глибоко переконана в тому, що цей мистецький захід буде сприяти відкриттю нових обдарувань, популяризуватиме вокальне мистецтво і танець та здобуде визнання як на теренах України, так і за її межами. Вірю, що неповторна природа нашої місцевості стане для вас джерелом творчого натхнення, і ви приїдете до нас ще не раз зі своїми рідними і друзями! Бажаю учасникам невичерпної енергії, натхнення, гарного настрою, прекрасних виступів і приємних незабутніх вражень, а фестивалю – процвітання!» – такими словами вітала всіх присутніх у залі під час урочистого відкриття Руслана Дибель, директорка санаторію «Лісова пісня».

Успіху побажали конкурсантам Олександр Пирожик, заступник голови Волинської обласної ради, Людмила Цевух, в.о. Шацького селищного голови, Оксана Юхимук, начальниця відділу культури Шацької РДА, Ольга Гайова, директорка фестивалю.

Перед стартом гостям та учасникам представили високопрофесійне журі фестивалю, в склад якого ввійшли: Василь Чепелюк, народний артист України, професор Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (голова журі); Іванна Комаревич, оперна співачка, лауреат міжнародних конкурсів, викладач вокальної кафедри Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка; Олексій Бобків, художній керівник та головний балетмейстер ансамблю «Галичина», заслужений працівник культури України, доцент Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка; Мирослава Михайлюк, начальник відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій Сокальської РДА Львівської області; Ірина Хмілевська, заслужений діяч мистецтв України, провідний спеціаліст народної творчості Волинського науково-методичного центру культури Волині, викладач Волинського державного коледжу культури та мистецтв ім. Ігоря Стравінського.

Відкрили фестиваль виступи господарів заходу: народних ансамблів Шаччини – «Лісова пісня» (керівник Галина Корнелюк) та «Острів'яночка» (керівник Валентина Карамач).

Зорепад талантів продемонстрували на сцені різного віку конкурсанти, котрі співали сольно та в складі ансамблів, виконували сучасні хореографічні композиції і запальні народні танці. Особливі емоції та бурхливі оплески глядачів викликали в перший фестивальний день юні таланти з Червоноградського Народного Дому, танцюристи і співаки Шацького і Любомльського районів. Край озер представила на фестивалі потужна команда виконавців і колективів з Шацької дитячої музичної школи, районного Будинку культури, Будинку дитячої та юнацької творчості, клубів та СБК.

На учасників, які виступили, чекали різноманітні майстер-класи на території санаторію: від гончарства, плетіння гачком – до створення віночків із квітів, креативні фото-зони, виставка вишиванок, продаж виробів ручної роботи. Для дітей організатори встановили веселі атракціони і всіх пригощали смаколиками.

Другого дня глядачів порадували виступи учнів Підгороднянської дитячої школи мистецтв (Миколаївська область), колективів та окремих виконавців з Волині, Рівненщини, Львівщини, Тернопільщини, Чернігівщини та Республіки Білорусь. Приємно здивувала вокальна студія «Вокальні ноти Львова», де навчили українських пісень навіть китайців. Виступ співаків з Піднебесної викликав у глядачів шквал оплесків, особливо пісня українською мовою «Садок вишневий коло хати» у виконанні Сун Хан.

19 травня відбулося нагородження конкурсантів. Гран-прі фестивалю-конкурсу «Лісова пісня -2019» отримали: Сун Хан  (м.Кунь Мін, Китай),
вокальна студія «Вокальні ноти Львова» (вокал, керівник Іванна Комаревич); хореографічний ансамбль «Веселка» Сокальського районного народного дому, Львівська область (хореграфія, керівник Надія Ганіткевич); зразковий аматорський танцювальний колектив «Флекс» Нововолинського міського палацу культури Волинської області (хореографія, керівник Олена Галичук). Серед вокальних ансамблів перемогу здобули фольклорний гурт «Княгининські хорошухи» Центру культури, дозвілля та спорту Княгининівської сільської ради (керівник Вікторія Мельничук); народний аматорський ансамбль народної пісні і музики «Ратнівські візерунки», Ратнівського РБК (керівник Валентина Бєлік); народний аматорський хор Вихвостівського СБК Чернігівської області (керівник Віра Зеленова). Переможці отримали дипломи, медалі і подарунки від організаторів.

Не залишилися без відзнак і лауреати фестивалю І, ІІ і ІІІ ступенів, серед яких багато талантів з Шаччини і Любомльщини. Організатори згадали на сцені про спонсорів і меценатів, котрі допомогли створити це гарне свято: Шацьку селищну раду (в.о.голови Людмила Цевух), представників політичних партій і численних підприємців – всі вони також отримали нагороди.

Заключний гала-концерт, який відкрив своїм виступом  голова журі, народний артист України Василь Чепелюк, пройшов на одному диханні.  На сцені виступили переможці фестивалю, якими по праву може пишатися Україна. Вони вражали майстерним виконанням, дивували неперевершеними сценічними образами. А глядачі не переставали аплодувати і вигукувати артистам «Браво!».

Фестиваль нікого не залишив байдужим, своїми враженнями та емоціями поділилися і організатори, і учасники.

Ольга Гайова, директорка фестивалю:

– Наш перший фестиваль відбувся! Позаду – титанічна робота багатьох людей, тисячі дзвінків і розмов. Це було велике свято творчості, на якому впродовж трьох днів вирували емоції, не стихала пісня, стукали черевички танцюристів, зустрічалися колишні студенти зі своїми вчителями. А яким вишуканим народним вбранням, розкішними сукнями, модними оригінальними костюми, аксесуарами дивували учасники. Величезне дякую конкурсантам за свято, а меценатам – за підтримку в його організації!

Василь Чепелюк, голова журі, народний артист України:

– Леся Українка залишила своєю драмою-феєрією пам'ять всьому світові про нашу чарівну Волинь. А однойменний фестиваль «Лісова пісня» починає віднині писати нову сторінку цього літопису: багату талантами і заквітчану неповторною природою. Створити таке грандіозне мистецьке дійство, яким став фестиваль, – це вартувало організаторам великих зусиль. Але вони чудово справилися!

Оксана Пех, мама однієї з наймолодших учасниць фестивалю з Шацька Вікторії Пех, котра отримала диплом лауреата І ступеня:

– У нас від фестивалю дуже багато хороших вражень і позитивних емоцій! Сподобався загальний доброзичливий настрій людей, тепла атмосфера, високий рівень організації. Це, до речі, перший фестиваль, в якому брала участь Вікторія з піснею «Ой, роде наш красний», і її перша нагорода. Дякуємо всім за підтримку, а особливо нашому викладачу з вокалу Світлані Постернак. Ми вважаємо, що на цьому фестивалі може знайти своє щастя та творчо реалізувалися кожна дитина!

Андрій Залевський, керівник ансамблю «Водограй» с. Згорани:

– Дуже приємно, що на фестивалі достойно виступили ансамбль «Водограй» і тріо «Ледія» із Згоран, котрі стали лауреатами ІІІ премії. Ще більшого успіху досягнув Богдан Лукашук, який отримав диплом І ступеня. Це дуже талановитий юнак, він високопрофесійно виконав під гітару бардівську пісню «Волинь» і отримав за це заслужену нагороду. Зичимо фестивалю-конкурсу «Лісова пісня» розквіту, популярності і доброї слави!

Читайте також:

Зорепад талантів на фестивалі «Лісова пісня-2019»: день перший

На фестивалі «Лісова пісня-2019» танцювали білоруси і співали китайці: день другий

Фотогалерея з фестивалю:

Емоції та враження фестивалю «Лісова пісня-2019» у світлинах

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024