На Волині висадять експериментальний медосний ліс для адаптації до зміни клімату

03 Червня 2021, 16:10
1917

Міністерство довкілля Німеччини профінансувало на Волині унікальний проєкт з висадки медоносного лісу. На території Шацького національного природного парку висадять липи, клени, каштани, лісові груші та лікарські рослини, які не тільки сприятимуть розвитку бджільництва, а й допоможуть адаптуватися до зміни клімату.

«Перед тим, як розпочати проєкт, ми довго думали, як ми можемо допомогти місцевій природі. Радилися з колегами з Німеччини і зрозуміли: треба висаджувати більше листяних лісів. На відміну від хвойних, вони менше потерпають від шкідників, важче спахують під час пожеж, стійкіші до наслідків зміни клімату», — розповів автор проєкту та місцевий житель Володимир Кубай. 

За його словами, бджільництвом з року в рік займається все менше людей, натомість збільшення медоносних дерев стимулюватиме продовжувати справу. Окрім висадки 1500 дерев, в рамках проекту посіяли лікарські рослини: ромашку, м’яту, мелісу та звіробій. Загальна площа медоносного лісу 1 га. 

«Дерева висаджували у шаховому порядку, щоб територія нагадувала ліс. У майбутньому ми також плануємо збирати кленовий сік, липовий цвіт, місцеві тварини зможуть збирати каштани», — говорить Володимир Кубай. 

Проєкт планують закінчити наприкінці 2021 року. На його реалізацію виділено 10 тисяч євро.

Пілотний проєкт впроваджується в рамках спільного українсько-німецького проєкту «Екосистемна адаптація до зміни клімату та стійкий регіональний розвиток через розширення можливостей українських біосферних резерватів». Пілотний проєкт має на меті продемонструвати екосистемний підхід з адаптації до зміни клімату у біосферному резерваті «Шацький».

 

Цей проєкт реалізується в рамках Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI). Федеральне міністерство довкілля, збереження природи та ядерної безпеки Німеччини (BMU) підтримує цю ініціативу на основі рішення, прийнятого Бундестагом Німеччини. Проєкт впроваджується Фондом Міхаеля Зуккова та Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде з Німеччини разом з місцевою ГО «Зелений край».

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром