Бренд - як невід'ємна частина популяризації туристичного продукту

02 Червня 2021, 15:00
2278

Як зробити так, щоб українські туристичні місця стали достойними конкурентами на світовому ринку, говорили нещодавно на дискусійній панелі в Луцьку

Дискусійна панель «Брендинг як інструмент підвищення ефективності функціонування туристичної дестинації» відбулася у рамках проєкту «Українсько-польське поозер'я - край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим» Програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Активний розвиток туризму призвів до зростальної конкуренції між туристичними локаціями. За цих умов, обов’язковою складовою розвитку туризму є активна реклама та створення оригінальних туристичних продуктів.

Метою зустрічі став обмін досвідом та ознайомлення з кращими практиками створення туристичного бренду і його просування, а також підвищення спроможності партнерів до популяризації природної спадщини прикордоння.

 

До участі у дискусійній панелі залучили представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій, туристичних інституцій, науковців та ЗМІ з обох сторін.

Через карантинні обмеження партнери з польської сторони не змогли прибути, тому дискусію провели в режимі онлайн.

Як повідомляв Район.Шацьк раніше, проєкт «Українсько-польське поозер'я - край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим» спрямований на популяризацію маловідомих та непопулярних озер Шацького та Влодавського регіонів українсько-польського прикордоння. Окрім цього, як відомо, два сусідні регіони прикордоння співпрацюють та мають на меті відкрити новий автомобільний перехід «Адамчуки-Збережже» між двома державами на своїй території.

Особлива увага до українських озер Люцимер, Пісочне, Перемут та польських - Біле та Глінки. Цим рідкісним водоймам бракує промоції, впізнаваного візуального образу, який би виділяв ці туристичні локації на тлі інших. Задум полягає у створенні конкурентоспроможного туристичного продукту та популяризації природної спадщини прикордонних регіонів. Презентував проєкт координатор Олег  Щерба.

 

На початку про особливості, багатства, переваги та перспективи прикордоння присутні розповіли Сергій Карпук, Шацький селищний голова та Руслана Дибель, директор санаторію «Лісова пісня». Вони показали присутнім красиві та маловідомі туристичні місця, звернули увагу за особливості тваринного та рослинного світу, презентували розвиток інфраструктури Шаччини. Присутні одноголосно погодилися, що розвиток Шацького краю, в порівняні з іншими маленькими громадами на сьогодні один із найпотужніший в усій області. Однак, туристичний бренд на разі в розробці.

Про особливості туристичного потенціалу гміни Влодава розповіла Анна Чайка, асистентка менеджера проєкту.

Секретами про те, як побудувати позитивний імідж території як основу туристичної привабливості поділився Станіслав Ольшевський, начальник відділу туризму департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської ОДА.  Співдоповідав з польського боку Артур Доманські, директор департаменту промоції, спорту і туризму адміністрації Маршалка Люблінського воєводства.

Бренд – це назва, термін, знак, символ, рисунок або їх сполучення, які призначені для ідентифікації товарів або послуг постачальника та їх впізнаваність від товарів або послуг конкурентів. Очевидним є те, що створення та підтримка бренду продукції є тривалим процесом, задля здійснення якого потрібно не просто виробляти товар чи надавати послугу високої якості, що буде вигідно вирізнятися з поміж товарів-конкурентів. Набагато важливішим є забезпечення стійкі позитивних асоціацій у свідомості споживачів стосовно того, що саме ця послуга здатна найкращим чином задовольнити потреби споживачів.

«Бренд в інформаційному суспільстві – це як візитівка», - каже Ірина Вахович, ректорка Луцького національного технічного університету.

Разом з тим, необхідно усвідомлювати цінність реклами та її продукції. В інформаційній війні всі промоційні заходи стануть в пригоді: виставки, промо-тури, маркетинг у соціальних мережах, платна реклама в Інтернеті, Фестивалі, будь-яка зовнішня реклама тощо. Не менш важливим інструментом є аналітика: спостереження за ростом популярності бренду, кількістю чи географією клієнтів, тощо.

Фахівці впевнені, що бренд найперше необхідний тому, хто отримуватиме прибуток. А отже, це всі, хто має хоч якусь справу з рекреаційними послугами на озерах.

Про практичну сторону розвитку бренду розповіла Катерина Теліпська, начальниця управління туризму та промоції Луцької міської ради та Дорота Лаховська, директорка Люблінської регіональної туристичної організації.

Луцьк позиціює себе як місто-твердиню князівського духу, як останню столицю Волинсько-австрійського та Литовського князівства, міста з цікавими культурними імпрезами та фестивалями, які є унікальними в Україні. Це – молоде місто, де розвивається спорт. Це – серце Волині, в якому перетинаються  шляхи та місто з особливим шляхом.

 

Для популяризації Луцького бренду, центр туризму використовує різноманітні способи: організація культурних заходів, куди запрошують журналістів, фан-турів, реклама в соцмережах. Цікавим є досвід перехресного маркетингу: коли міста рекламують один одного. Партнерами Луцького бренду є Київ, Харків, Кам'янець-Подільський, Львів, Одеса, Рівне та інші.

Катерина Теліпська поділилася, що з бізнесом довелося довго працювати, аби підприємці зрозуміли, що співпраця з брендом необхідна найперше їм. Вже два роки  бренд активно використовується партнерами з туристичної галузі.

«Важиво, аби кожен лучанин знав свою історію свого міста та міг сам розповісти її будь-якому гості. А турист відчуває відкритість, енергетику та відчуття гордості місцевого жителя», ‒ розповіла Катерина Теліпська.

У 2012 році в Луцьку відкрили комунальне підприємство «Центр туристичної інформації». Саме тут займаються популяризацією бренду. Саме тут зустрічають туристів і надають послуги консультацій, екскурсій, інформаційних послуг, перекладу, продаж сувенірної брендованої продукції. І хоча центр є дотаційний, проте це робота на імідж міста.

«Деякий час, ми не розуміли, хто наш турист та чому він приїжджає до Луцька. Тому, провели опитування та дослідження, в яких визначили, чому до нас їде турист та почали шукати цікаві об’єкти для туриста, крім Луцького замку», ‒ розповіла Катерина Теліпська.

Про своє бачення бренду Шаччини розповіла Ольга Шарута, експертка презентованого проєкту. Саме вона вивчала історію Шацького краю, прадавні й сучасні ремесла, якими займались люди, що жили на цій території, об'єкти природної спадщини, звичаї та обряди, що впродовж віків об'єднували покоління, а, головне  –  легенди та народні вірування, які зробили цей край унікальним. У співпраці із місцевими істориками, дослідниками, краєзнавцями, майстрами народних ремесел та довгожителями Ольга Шарута зібрала унікальні матеріали, що стосуються Шацького поозер'я. Вона зазначила, що це перше комплексне дослідження, яке поєднує не лише історію краєзнавчої тематики,дослідження ремесел та фольклору, а й дозволяє відстежити тенденції з найдавніших часів і до нашого часу. Зібрана інформація поєднала науковців та майстрів.

Читайте також:  З невідомих у модні: поозер’я  Волині та Влодави перетворюють у бренд

«Шацький край – унікальне місце, де сучасність тісно переплетена з історією. А давні місцеві легенди живуть й досі. Ми вивчали історичний, географічний, етнокультурний розвиток та при розробці візуального образу, враховували багато тенденцій», ‒ ділиться Ольга Шарута.

Унікальним є те, що дослідниця використала роботи різних науковців, які надали волинські університети. Ці дослідження є, але не використовуються. І саме вони знадобилися, аби створити щось, що привабить туриста та стане конкурентним на європейському та навіть світовому ринку.

Українська експертка запропонувала в знак бренду занести квітку рідкісного білого латаття, яка росте у водоймах Шацького краю. Логотип зображав би тенденції регіону і спонукав би відчути неповторність місць, які ще не є популярними.  Унікальність цієї квітки ніби відзеркалює унікальність краю. Білий колір – образ чистоти, недоторканості природи. Довгі стебла уособлюють коріння та глибину історії.

 

Польська експертка також коротко розповіла про дослідження польського краю та запропонувала свою версію брендового знаку для проєкту про шацько-польське поозер'я. Так, як українці та поляки мають спільну історію, то це можливо обіграти при створенні логотипу. Польська сторона пропонує український та польський прапор переплести золотою ниткою. 

Рішення прийматимуть у конкурсній комісії згодом.

Також, пізніше, за планом проєкту, українська сторона вчитиметься концепції просування туристичного бренду під час навчального туру до Польщі.

Завершать проєкт транскордонним фестивалем «Озерна містерія», що відбудеться влітку. Перший етап фестивалю проведуть у місті Влодава, а другий – на озері Пісочне, що у Шацьку.

В межах реалізації проєкту планують закупити концертні костюми, мобільну сцену, освітлювальне обладнання та акустичну систему.

За підрахунками організаторів, кількість туристів завдяки реалізації проєкту вдасться збільшити на 10 відсотків.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024