Світлі миті людського життя через об'єктив Марини Качан

03 Квітня 2021, 11:45
7010

Піщанка Марина Качан завжди мріяла здобути творчу професію. І сьогодні вона вже цілком серйозно займається художньою фотографією.

Про це пише газета «Шацький край»

Дівчина не спостерігає за природою та не «ловить» її чудові моменти. Їй більше імпонує робота з людьми, а улюбленим жанром є портретне знімання.

Особливо подобається працювати з дітками. Хоч це й нелегко, проте - цікаво. Адже вони поводяться безпосередньо та невимушено, не приховуючи при цьому щирих емоцій.

Саме тому, здобуваючи професійні знання під час навчання у луцькій фотошколі «Ярко» Ярослава Близнюка, вона особисто просила свого наставника приділяти якнайбільше уваги створенню дитячого фото. У цьому особливу роль відіграє підготовка малечі до фотосесії та поведінка майстра впродовж усього робочого процесу. Дітлахам неможливо наказати: «Стань», «Сядь», «Посміхнись». Це все повинно відбуватися природно, за допомогою певних хитрощів. Головне дати час на знайомство та огляд засобу знімання, аби впевнити їх, що фотоапарат не становить ніякої загрози: звідти лише вилетить пташка.

– Фотографуючи дітей, постійно звертаю увагу, на те, що спершу вони поводяться насторожено та боязливо. І все це через великий фотоапарат та безліч кнопок на ньому. Якщо з дітками поговорити та погратися, то вони стають такими щирими й відвертими, що під кінець знімання аж ніяк не хочеться їх залишати. Навіть під час обробки кадрів їх зображення з щирою посмішкою примушують і мене посміхатися. Такі фото несуть стільки ніжності й тепла, що й, направду, складно стримати позитивні емоції. А через непосидючість та імпровізацію малюків отримуєш непередбачуваний результат, – ділиться тонкощами робочих моментів фотохудожниця.

Окрім портретної, Марина Качан практикує знімання святкових та розважальних заходів і Love stori (більш детально ознайомитися з творчістю фотохудожниці можна на її власній сторінці у Фейсбук та Інстаграм). Аби фотосесія вдалася, слід володіти не лише теоретичними та практичними знаннями, а й вмінням налагоджувати контакт з клієнтами. Адже до кожної людини й підхід має бути індивідуальним. Хтось приходить з конкретними задумами та планами й впевнено втілює це у зніманні. А комусь слід підказати, як створити певний образ, зобразити ту чи іншу емоцію і, головне, подолати страх перед об’єктивом.

Марина запевняє, що процес обробки зображення у спеціальній програмі є набагато складнішим та тривалішим від самої знімання. Адже замовники хочуть бачити лише своє ідеальне зображення.

Завдяки соцмережам у піщанської фотохудожниці замовляють знімання не лише місцеві жителі, а й мешканці великих міст України, але поки вона не має можливості виїжджати на таку далеку відстань. Хоча сподівається, що завдяки своїм старанням колись матиме власну студію, дорогу професійну техніку та засіб для пересування.

Батьки хотіли, аби донька стала вихователем дошкільного закладу. Але зараз задоволені тим, що вона знайшла справу до душі й також працює з дітьми. Вони вперше за довгі роки отримали чудові сімейні фото. Адже останній раз фотографувалися разом лише у день свого весілля. Не залишилася поза увагою й бабуся Марини, хоч і не раз скептично висловлювалася про справу онуки.

Але хто б там і що не казав Марина Качан впевнено продовжує фотографувати. Бо ж коли чує схвальні відгуки, а під час фотосесії забуває про все на світі та навіть губить телефон чи інші особисті речі, то це є ще тим знаком, що шлях обраний правильно.

– Отож справу започатковано, лишається натхненно працювати та розвиватись, – додає на завершення нашої розмови фотохудожниця.

Людмила МАКСИМЧУК

4

3

5

2

1

3

1

2

3

3

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024