Дитячі хвороби на першому році життя. Причини, симптоми, поради педіатра. ПОДКАСТ

31 Січня 2021, 17:45
Людмила Ляшук 4959
Людмила Ляшук

Багатьом батькам знайома ситуація: під час годування, або після, малюк починає підтискати ніжки до животика, червоніти кричати…  Дитину турбує кишкова коліка.

Що батькам робити в такій ситуації? Про це в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 на радіо СіD fm  лікарка-педіатриня Луцької міської дитячої поліклініки  Людмилою Володимирівною Ляшук.

Розмову з лікаркою також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ: 

 

 

– Пані Людмило, коли повинна відбутися перша зустріч малюка з педіатром?

– Після того, як малюка з мамою виписують з пологового будинку додому, лікар-педіатр повинен оглянути дитину протягом трьох діб після виписки.  Наступний огляд відбувається на 14 день після народження. Наступні огляди відбуваються в поліклініці  раз в місяць. Малюкам вимірюють зріст, важать, оцінюють стан здоров'я та фізичний розвиток.

 У яких випадках візит може бути позаплановим?

– Позаплановий візит може бути тоді, коли у дитини є якісь проблеми, або у мами є додаткові запитання. Проблеми ці можуть бути пов’язані зі здоров’ям, коли дитина захворіла, є ознаки інфекції чи інші відхилення від норми, які турбують дитину і маму.


 

– Коліки – та проблема, через яку проходять всі малюки на початковому етапі життя. Як відрізнити коліки від іншого захворювання?

– Так, ними страждають більшість немовлят, але не обов'язково всі. Все залежить від дитини. Точного визначення і чітких причин виникнення їх наразі немає. Є припущення. Вони виникають, зазвичай, з тритижневого віку і тривають до трьох-чотирьох місяців, але не завжди так. Коліки тривають більше, ніж три години поспіль і три рази на тиждень, вони виникають і закінчуються раптово. Дитина народжується з незрілою нервовою, кишково-шлунковою системами, тому є дуже багато причин коліків. Є визначення, що малюкові коліки – це варіант мігреней, які бувають у дорослих, просто дитина не може розказати, що і як болить.

Читайте також:  Псоріаз та екзема: правда і міфи про лікування шкірних захворювань.ПОДКАСТ

 Досить часто можна почути, що мама щось не те з'їла, і через це дитину потім мучить животик. Яка причина появи коліків? Чи пов’язано це з тим, чим харчується мама?

– Мама повинна раціонально харчуватися, але уникати жирної їжі, алкоголю тютюну, свіжих молочних продуктів, тому що вони можуть провокувати коліки у новонароджених дітей, а також уникати продуктів, які викликають здуття дорослих – свіжа капуста та свіжі яблука. Мама повинна їсти і білкову їжу: м'ясо, рибу, яйця, овочі, каші. Раціон має бути раціональний та збалансованим.

 Якщо дитину турбують коліки, її потрібно показувати лікарю?

– Потрібно дивитися за станом дитини. Будь-який плач дитини – це стрес для мами. Важливо мамі розповідати, що це все нормально, але також потрібно слідкувати за станом: хороший колір шкіри, нормальні рефлекси, хороший потяг до їжі, адекватні випорожнення…

 Розкажіть, як лікувати коліки?

– Причина їх не встановлена, зазвичай, це незрілість нервової системи та шлунково-кишкового тракту. Як такого лікування коліків немає. У першу чергу ми визначаємо харчування мами, а також консультуємо, як правильно годувати дитину, адже неправильне положення біля грудей може провокувати захоплення повітря. Після годування важливо потримати дитину вертикально, чи під кутом 45 градусів, щоб зайве повітря, яке дитина заковтнула під час смоктання, вийшло. Важливо викладати дитину на животик, щоб покращити газовідведення. Можна робити масаж живота. Важливо робити це обережно. Потрібно наголосити мамі, що це нормально, таке буває у всіх діток, щоб мама була спокійна. У цей період мами часто є виснажені, як фізично, так і морально, тому важливо, щоб найближче оточення завжди їй допомагало. Найважливіше – це фізичне та психічне здоров'я годуючої жінки.

1

 

 Іноді батьки хочуть заспокоїти дитину і беруться її інтенсивно колихати. Це правильно?

– Ні, це не правильно. Бо існує навіть синдром «струшеної дитини». Це вже насильство над дитиною, бо коли ми інтенсивно колишемо, робимо різкі рухи головою дитини, тому головний мозок, ніби плаває в черепній коробці і травмується об стінки черепа. Це дуже небезпечно робити дітям до трьох років. Також не можна дітей підкидати.

– Чи існує профілактика коліків?

– Правильне прикладання до грудей, часте викладання на живіт, розведення ніг в культових суглобах, раціональне харчування лактуючої жінки ,виключення з раціону цільного коров'ячого молока (молочні продукти можуть провокувати взуття живота), благополучна психоемоційна обстановка в родині, і в мами особливо.

 У холодну пору року є ризик, що дитина може захворіти на грип чи ГРВІ. Скільки потрібно гуляти з дитиною на вулиці, аби вберегти її від простуди?

– Після виписки з пологового у літній період батькам можна відразу виходити на вулицю гуляти, а в зимовий – після 10 днів можна вийти прогулятися. Перші рази – не більше 15 хвилин, а далі поступово час прогулянки збільшувати. Дитину можна виносити на балкон. Термін прогулянки можна потім збільшити до години, двох, і навіть двох з половиною, тобто до того часу, поки дитина не зголодніє. Взимку до -5 градусів діток перших місяців життя можна виводити гуляти, дітей від трьох до чотирьох місяців – до -10 градусів, а після чотирьох місяців – до -15 градусів. Дуже важливо виходити гуляти, а також підготуватися до прогулянки, відповідно до погоди.

Дітей грудних (які лежать у візочку і майже не рухаються) на прогулянку одягати на один шар більше одягу, ніж на себе, а старших які на прогулянці активні – на шар одягу менше ніж на себе. Важливо орієнтуватися на дитину. Перевіряти чи не холодно дитині важливо на потилиці, а не на руках, носі.

Читайте також: Цукровий діабет: вирок чи просто діагноз. ПОДКАСТ

 На скільки простуда небезпечна для малюка?

– Це нормально, що старші діти, коли ідуть в садочок і стикаються з чужою мікрофлорою, починають частіше хворіти. Нормально, якщо дитина протягом року буде хворіти і 10, і 12 разів. Важливо, щоб при цьому дитина інфекцію переносила самостійно, без прийому антибактеріальних препаратів. Якщо хвороба часто проходить з ускладненнями, то дитину потрібно показати імунологові.

 Як щодо небулайзерів, їх можна використовувати?

– Небулайзери можна використовувати за показами. Є певні стани, які потребують небулайзерної терапії: стенозуючий ларинготрахеїт, або бронхіти. Самостійно користуватися небулайзерами не потрібно, бо це може нашкодити.

 Чи потрібні імуностимулятори, якщо малюк часто хворіє?

– Ні, імуностимулятори для дитини категорично заборонені. Запобігати захворюванню можна вакцинацією: обов’язкові щеплення, а також додаткові. Важливо ще загартовувати дитину, щоб в кімнаті не було гаряче. Краще дитину тепліше одягнути, але щоб повітря було прохолодним та вологим. Важливо часто провітрювати приміщення, раціонально харчуватися.


 

 Немовлят можна вакцинувати від грипу?

– Ця вакцинація дозволяється із шестимісячного віку. Вакцина постійно оновлюється, тому важливо щороку вакцинуватися.

Запитання від слухачів та читачів

– Для профілактики коліків даємо дитині кріпну водичку, але не допомагає. Чи це поганий засіб, чи причина в чомусь іншому?

– Причина в незрілості нервової системи та шлунково-кишкового тракту, тому й кріпна водичка не допомагає.  Потрібно набратися терпіння батькам. Фізичними методами заспокоювати дитину. Ще один міф, коли кажуть, що ви привчили дитину до рук. Якщо в дитини дискомфорт, вона потребує мами, у цьому немає нічого поганого.

Читайте також: Як вберегти молодь від наркотичної та алкогольної залежностей. ПОДКАСТ

 Як нормалізувати мікрофлору дитячого кишківника?

– А для чого її нормалізовувати? Вона отримує мікрофлору від мами. Якщо дитина була змушена приймати антибіотики, тоді є потреба щось давати, але не у всіх випадках. Це все індивідуально.

 На вулиці холодно, тож коли збираємося на прогулянку, тримісячного сина одягаю досить тепло, аби не змерз. Деколи помічаю, що він пітніє. Як бути?

– Є поняття терморегуляції, що залежить від віку та певних особливостей людини. Для малої дитини перегрів – навіть гірше, ніж переохолодження, тому дитину перегрівати не потрібно.


 

 «Правда чи міф»

 Ситу дитину коліки турбують значно менше, аніж голодну.

– Міф. Ситу дитину теж можуть турбувати коліки. Коли малеча кричить, потрібно визначити причину цього.

 Діти на штучному вигодовуванні частіше потерпають від коліків, аніж ті, що на грудному.

– Я вважаю, що це міф. Але однозначної відповіді не можу дати. Важливо при можливості годувати дитину грудним молоком, адже це краще для фізичного та психічного здоров'я.

Читайте також: Чи заважає міома стати мамою. Правда та міфи про порушення менструального циклу. ПОДКАСТ

 Щоб малюк не захворів, варто уникати протягів у домі.

– Нічого в цьому вкрай поганого немає, але й спеціально виставляти дуже розігріту дитину на протяг теж не можна.

 Вакцинувати дитину від грипу немає сенсу, бо вона все одно захворіє.

– Міф. Вакцинувати завжди є сенс, це зменшує ймовірність важких перебігів грипу.

 Підвищену температуру потрібно неодмінно збивати.

– Ні, це міф. Температуру потрібно збивати при потребі. Дивимося не на показники термометра, а на стан дитини при цій температурі.

 Часник і цибуля в кімнаті – профілактика застудних захворювань.

– Крім неприємного запаху, вони ніякого ефекту більше не дають.

 Обтирання оцтом зменшить підвищену температуру.

– Ні, це теж міф. Категорично забороняється обтирати дітей оцтом чи спиртом, тому що дитяча шкіра дуже ніжна. Можна обтирати теплою водичкою.

– Купання протипоказане при застуді.

– Я вважаю, що дитину важливо сполоснути, в цьому немає нічого поганого.

 Перший рік життя немовляти – найскладніший, оскільки формується організм.

– Це період, коли дитина не може сказати, що її турбує, тому й вважається, що він – складний період. У кожному періоді свої нюанси.

 Щоб позбутися коліків, до живота немовляти потрібно прикладати теплу пелюшку.

– Можна спробувати.


 

 Щоб полегшити неприємні відчуття у малюка при коліках, треба  масажувати живіт.

– Я думаю, так, тому що це тепло до тепла.

 Коліки не можна вилікувати, їх просто потрібно перерости.

– Так, це правда.

Спілкувалася Неля МУЗИЧКО

До публікації підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024