«Виготовлення новорічної атрибутики, якою зараз займаюся, — одне з багатьох захоплень мого дитинства», – Вікторія Семенюк, шацька майстриня святкових прикрас.

16 Січня 2021, 11:11
5809

Напередодні новорічно-різдвяних свят кожна сім’я прагне гарно та креативно прикрасити своє житло. Для цього слід заздалегідь придбати або ж виготовити власноруч чимало новорічних прикрас. Саме вони здатні створити магічну атмосферу у нашому домі та подарувати масу позитивних емоцій.

Про це пише газета «Шацький край».

Шачанка Вікторія Семенюк, яка вже багато років займається виготовленням святкової атрибутики, із задоволенням розповіла про своє захоплення. 

- Ще з дитинства я мала натхнення до подібних речей і любила займатися творчістю: живописом, технічним моделюванням, флористикою, тощо. З радістю відвідувала гурток «Юний друг природи» під керівництвом Лариси Суслик. Жодного разу з лісу чи поля не поверталася з порожніми руками. Додому несла різні природні матеріали, як от гілки ялини, квіти, листя, плоди дерев, мох, тощо. Раділа, коли вдавалося знайти рідкісні «трофеї». Якось, повертаючись із відпочинку у Ялті, привезла додому, замість традиційних кримських сувенірів, валізу шишок декоративних хвойних дерев. 

Ось так, за допомогою заготовлених природних матеріалів та з додаванням штучних, створювала  композиції, аби прикрасити ними будинок та подарувати близьким. Тому виготовлення новорічної атрибутики, якою зараз займаюся,  — одне з багатьох захоплень мого дитинства, —  розповідає майстриня.

3

Працюючи довгий час помічницею виховательки у Шацькому дитсадку, Вікторія давала волю своїм творчим здібностям та фантазії. Також охоче передавала свій досвід вихованцям.

Але згодом довелося залишити селище та проживати декілька років за кордоном у місті Вроцлав (Польща). Вікторії подобалося особливе ставлення іноземців до декорування помешкань, і вона з радістю поділяла це захоплення. На шачанку також справила враження підготовка до Католицького Різдва, яка  розпочиналася майже на початку грудня. Саме тоді в більшості міст відкривалися святкові ярмарки, магазини, торговельні площі, і все навкруги потопало у величезній кількості яскравих вуличних вогників та ялинкових гірлянд. І хоч у католиків свої традиції  святкування Різдва, але однаковою є атрибутика.

2

 

Усе це діяло магічно та спонукало Вікторію знову взятися за улюблену справу. Виготовлені власноруч різдвяні вінки наша майстриня з радістю дарувала польським подругам. Вона добре знала, яке важливе місце посідає ця декоративна річ у період новорічно-різдвяних свят, адже є символом щасливого сімейного життя та благополуччя.

Згодом такий вінок набув популярності й в Україні. Його все частіше можна побачити на вхідних дверях наших домівок, підвіконнях та столах. У творчому доробку дизайнерки представлена чимала колекція різдвяних вінків у різноманітній кольоровій гамі. Жінка виготовляє їх з гнучких гілок берези, винограду та різних видів хвойних дерев. Готову конструкцію у формі кола Вікторія прикрашає шишками, сушеними плодами дерев та кущів, екзотичними фруктами; стрічками, стразами, намистом та іншими декоративними прикрасами. Дизайн і кольори вінка відтворює, враховуючи побажання замовника. Окрім цього, вона використовує штучні гілки хвої різних кольорів та відтінків, які купує через інтернет-магазини. Хоч на такий вінок затрачаються чималі кошти, та він не один рік прикрашатиме оселю господарів.

3

Не менш привабливими є новорічні ікебани, ялинкові прикраси, хвойні деревця та різноманітні композиції. Але не слід забувати, що за приємною дизайнерською творчістю стоїть кропіткий процес підготовки природного матеріалу: обробка, просушування, фарбування. Для цього слід мати спеціально обладнане приміщення.

З кожним роком вироби Вікторії Семенюк стають більш естетичними, досконалими та неповторними. Але вона, як інші майстрині, не забуває про початок справи.

 Свій перший вінок виготовила приблизно 6 років тому. Каркасом йому слугували залишки флізелінових шпалер. Готову основу задекоровувала штучною хвоєю та оздобила декоративними елементами. У роботі покладалася лише на власні вміння та фантазію, адже інтернету ще не мала . У порівнянні з моїми теперішніми виробами, цей атрибут Різдва зараз вже видається дещо примітивним. Але перший досвід завжди є незабутнім, ділиться своїми роздумами дизайнерка.

3

 

Звичайно, кожна творча людина мріє працювати у власній майстерні, де будь-яка річ знає своє місце. А поки Вікторія обладнала для цього одну з кімнат будинку, в якому проживає з сім’єю. Чоловік Влад з розумінням ставиться до творчого безладу, який іноді панує у приміщенні, усіляко підтримує дружину та допомагає заготовляти природні матеріали.

1

Окрім нього, жінка має ще дві помічниці, декоративні кролиці Дівчинку-бублика і Дівчинку-хрустика. Це милі, лагідні, грайливі та дружелюбні створіння. Жодний творчий процес не обходиться без їхньої «допомоги». Цікаві тваринки знаходяться поряд та намагаються скуштувати природні матеріали  на смак.

Вікторія Семенюк вважає себе по-справжньому щасливою людиною. Адже щодня творить красу, яка є джерелом духовної наснаги. Також вона сподівається, що в майбутньому люди обиратимуть прикраси для будинку ручної роботи, а не китайську продукцію, і коло її замовників збільшиться.

Людмила Максимчук

1

1

2

2

2

1

1

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39