Візерунки на дереві, або за що гуцул зі Світязя отримує президентську стипендію

11 Грудня 2020, 13:50
9260

Майстра художнього різьблення Мирослава Бойка доля привела на Волинь, зокрема в село Світязь, декілька років тому.

Звідси родом його дружина Катерина, тут народилася донечка Євдокія, і саме Світязь подарував йому можливість відшліфувати до досконалості творчу майстерність і з користю для людей застосувати на практиці своє вміння, – пише газета «Новий погляд+».

Вправні руки майстра з допомогою інструментів творять на дерев’яній основі тонкі мереживні візерунки, в яких збережена самобутність гуцульської різьби по дереву і проглядається власний оригінальний стиль автора. Незважаючи на молодий вік, Мирослав постійно бере участь у всеукраїнських та регіональних виставках і є лауреатом стипендії Президента України для молодих майстрів народного мистецтва.

В його колекції різьблених дерев’яних виробів – елементи церковних іконостасів, декоративні тарелі, родинні герби, вишукані рами для ікон, оправи для дзеркал, шкатулки, великодні композиції, настільні календарі, портрети, сумка для ноутбука та інше. В роботі майстер використовує різні техніки: суху і рельєфну різьбу, інкрустацію.  Декілька років тому Мирослав Бойко почав виготовляти ще й меблі, які, за бажанням клієнтів, також прикрашає елементами художньої різьби.

2

 

Сам він родом з Івано-Франківщини. Розповідає, що ні в родині, ні навіть у селі не було майстрів-різьбярів, у яких міг би перейняти досвід.

«Пригадую, в дитинстві, коли пасли корови, ми любили вирізати на палках різні візерунки. В школі на уроці трудового навчання я створив свій перший вирізьблений виріб, а в школі мистецтв, в якій навчався паралельно, оволодів практичними навичками. Згодом за покликанням обрав Вижницький коледж прикладного мистецтва ім. В. Ю. Шкрібляка, відділ художньої обробки дерева. А вищу освіту старшого спеціаліста за кваліфікацією «художник декоративно-прикладного мистецтва, викладач» здобув у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича», – розповідає Мирослав Бойко.

Як один з найактивніших студентів він постійно брав участь у виставковій діяльності. Фахівці називали його роботи зразковими й високопрофесійними. Визнали талант майстра і на державному рівні – з 2015 року він почав отримувати президентську стипендію.

А в 2018-у Мирослав разом з однодумцями і, зокрема, дружиною Катериною, яка також закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва (відділ художньої вишивки, моделювання та конструювання одягу), організували в Чернівцях спільну виставку «Дебют», яка мала в місті великий успіх.

3

 

Виробництво меблів зацікавило майстра тоді, коли він разом з дружиною переїхав до Світязя. «Меблі – це практично, і на них завжди є попит», – пояснює Мирослав своє рішення опанувати новий вид роботи з деревом. Тепер у нього є власна майстерня, деревообробні станки, заготовлений матеріал. Немає нічого, що він не зміг би виготовити. Спершу отримував від клієнтів невеликі замовлення, згодом з’явилися більш серйозні: кухні, ліжка, шафи, комоди, арки на вхідні двері, робочі зони, меблі в дитячу кімнату.

В Шацькій громаді і далеко за її межами його знають не просто як столяра, а як креативного майстра-художника.  Бачили лавку зі спинкою у вигляді ножиць і гребінця біля салону краси «Вікторія» в Шацьку? Це робота Мирослава Бойка! Дитячі меблі в нього у вигляді фігурок лісових звірят, полиця для книг – як розлоге дерево.

3

 

«Моя найбільша гордість – це кіот, частина церковного іконостасу, над яким я і ще троє майстрів працювали протягом чотирьох місяців. Також маю досвід виготовлення царських врат у храм з орнаментом у вигляді виноградної лози».

4

4

 

Мирослав використовує в роботі практично всі породи дерев. З його слів, різьба виконується виключно на твердих породах, а от для меблів жодного винятку не існує. Найдешевшим матеріалом є сосна, яка належить до м’яких порід. Середні – це береза, вільха, тверді – дуб, ясен, акація. Кожне дерево має свій колір.

Вироби бренду boiko_wood нині є в Америці, Італії, в українських містах Київ, Харків, Львів. Меблі Мирослава з елементами народної різьби прикрашають оселю заступника голови Національної спілки народних майстрів України. Сам майстер зі своєю не менш творчою дружиною продовжують генерувати незвичайні ідеї і втілювати їх у життя. Подружжя створило унікальний світильник з вишитими на дерев’яній основі квітами: Мирослав його майстрував, робив у дереві дірочки, а Катерина протягала крізь них кольорові нитки, формуючи хрестики, а відтак і цілісну композицію. Тепер один з клієнтів хоче собі …ліжко з вишивкою. Бойки кажуть, що зроблять, бо для них немає нічого неможливого!

3

4

3

3

4

4


5


5

4

3

3

3

6

4


5

5

5


3

3

5

3

5

3

3

2

5

5

3

4

3

4

5

4

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
12 Грудня 2020, 04:40
дуже сподобалось все працьовитість щодружина однодумецьнай вам бог помагає.оцінки якісь давати не маю права бо я просто любитель.маю щось трохи зроблено.працював 7років в польщі реставрація старовинних стильових меблів і один рік в італії.дома маю стильові меблі у вжитку шафи-бідермаєр.еклектичні круглий стіл на чотирьох псах з колонами зверху інтарсія-водохреща гуцули ідуть на річку де святять водуколо церкви горіх черешня явір палісандр ебенове дерево.най вам бог помагає
12 Грудня 2020, 15:01
Всі КРАСИВІ роботи,дійсно ХАЙ ВАМ БОГ ПОМАГАЄ.Обидвоє творчі люди.
12 Грудня 2020, 23:06
Гарні роботи.
25 Грудня 2020, 23:32
Меблі з витонченою різьбою - це дуже гарно. Ми купували на Віоліті, бо замовити було ніде. Але от уже і в нас з'являються майстри
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39