Ескарго з Піщі, або яке на смак м'ясо равлика

04 Грудня 2020, 17:00
Ескарго - смачна страва французької кухні 6658
Ескарго - смачна страва французької кухні

Нещодавно в санаторії «Лісова пісня» всі охочі мали можливість відкрити для себе незвичайний смак страви з загадковою назвою «ескарго».

Одні з задоволенням куштували, інші довго зважувалися, а треті лише з острахом поглядали на гурманів-відчайдухів, – пише газета «Новий погляд+».

Ескарго – страва французької кухні, іншими словами – це ніжні фаршировані равлики по-бургундському. Своєрідну дегустацію організувала в оздоровниці в позаробочий час одна з її працівниць – молодша медсестра Любов Турич. Щоб записати рецепт страви, побачити на власні очі їстівних равликів, поцікавитися, як вони потрапили в село Піщу (саме там живе Любов Іванівна), я напросилася до неї в гості.

…Декілька десятків молюсків господиня висипала на піднос: їхні тіла заховані в мушлі, отвори до них закриті плівками.


 

«Ці равлики сплять. Я промила їх від слизу і поставила біля груби. Від сухого, теплого повітря вони зігрілися, сховалися в хатку і «заклеїлися». В такому стані вони можуть перебувати до пів року. Зараз я спробую одного розбудити», – розповідаючи, Любов Турич опустила молюска в теплу воду.

Буквально за хвилину в плівці з’явився маленький отвір, і равлик виповз зі своєї схованки. Щоб приготувати ескарго, потрібно трохи потрудитися: розбудити равликів, добре вимити, відварити в воді, відділити «ніжки» від нутрощів, прокип’ятити  в маринаді. Немало часу займає й підготовка мушель, адже вони мають бути чистими і сухими.

Начинка для фарширування – це суміш вершкового масла, солі, подрібнених петрушки і часнику. На дно черепашки кладуть трохи начинки, потім – мариновану равликову «ніжку» і закривають отвір знову маслом. Фаршировані мушлі отворами догори на декілька хвилин ставлять у духовку. Як тільки масло розтануло – страва готова до споживання. Подають її гарячою з хрумким багетом чи батоном: спершу витягають равлика, масло виливають на шматок хліба і – смачного!


 

З’ясувалося, що равликів, якими смакували в оздоровниці на березі озера Пісочне, вирощують рідні Любові Іванівни – її донька і зять, які мешкають у Києві. Телефоную до Лесі, яка народилася і виросла в Піщі…

«Прочитали з чоловіком багато цікавої інформації в інтернеті і загорілися ідеєю самим спробувати виростити молюсків. Ми живемо в столиці, але маємо дачу в Чернігівській області – там і організували маленьку равликову ферму, суто для власних потреб», – розповідає Леся.


 

В теплу пору равлики живуть у полі, на огородженій ділянці, люблять високу вологість. Харчуються травою, морквою, спеціальним комбікормом. Тобто винятково натуральними, екологічно чистими продуктами – від хімії вони можуть захворіти і померти. Леся каже, що цікаво їх вирощувати, але і роботи біля них вистачає: коли маленькі, потрібно щодня годувати. Як підростуть – впродовж тривалого часу «збирати врожай». А ще равлики відкладають у спеціальний грунт ікру, яку перед споживанням потрібно промити, очистити і засолити. До речі, ця ікра досить велика – 3-4 мм, корисна і дуже смачна. Канапки з нею – улюблена страва рідних Лесі.


 

Люблять в сім’ї ласувати і ескарго. М'ясо з равликів є низькокалорійним (у 100 грамах – 90 калорій), екологічно чистим і багатим на білок, воно засвоюється організмом практично на 100%. А на смак нагадує куряче. Страв з равликів є дуже багато, з внутрішніх органів молюсків (легенів, печінки) виготовляють навіть паштет. Оскільки рідним подобається, то Леся і надалі хоче освоювати французьку кухню. І равлики, і ікра вважаються делікатесами, на ринку вони коштують дуже дорого. Але подружжя поки планує займатися цією справою для себе, власних потреб, а не заради прибутку.

От і мама Любов Іванівна після знайомства з молюсками не проти відгородити на своєму полі в Піщі латку землі і почати їх вирощувати.

«Якщо діти привезуть і навчать, як це робити, то чому б ні!» – усміхається вона.

Адже люди все більше зацікавлюються цим делікатесом, бажаючи пізнати нові смаки, збагатити свій раціон чимось корисним, легким і, як справжні гурмани, отримати від цього насолоду.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024