Чому зникає проводове радіо

29 Листопада 2020, 14:18
6110

З 1 січня 2021 року Волинська філія ПАТ «Укртелеком» припиняє надання послуг проводового радіомовлення на території області.

Приватне товариство пояснює це тим, що послугою на Волині користується менше 1% населення – всього близько тисячі людей, а сама підгалузь є збитковою.  «Зважаючи на розвиток цифрових засобів комунікацій і наявність безплатної альтернативи у вигляді ефірного мовлення, кількість користувачів проводового радіо в Україні постійно скорочується, – пише газета «Новий погляд+».

Проводове мовлення втратило свою популярність як засіб комунікації. Враховуючи зазначене та стан фізично і морально застарілого обладнання мережі проводового радіомовлення, відсутність ремкомплектів, відповідно до вимог ст. 35 Закону України «Про телекомунікації», Укртелеком прийняв рішення припинити з 1 січня 2021 року надання послуг проводового радіо в Волинській області (крім міста Луцьк) для всіх категорій споживачів», – йдеться в повідомленні, яке було опубліковане в газеті «Урядовий кур’єр».

…День 1 січня вже не за горами, і літні мешканці Шацька, занепокоєні нововведенням, почали бити на сполох. Для одних голоси дикторів на радіо – чи не єдині, які лунають в хаті. Для інших, людей з активною життєвою позицією, це можливість бути в курсі головних подій, що відбуваються в країні. Всі вони хочуть, щоб радіо жило, озивалося до них голосами журналістів, розповідало, радило, співало.

Одна з читачок нашої газети Раїса Гурко з Шацька пише в листі до редакції:

«Живемо в такий час, коли можна обирати для себе такі ЗМІ, які найбільше до душі. Молодь, звичайно, обирає все сучасне, користується комп’ютерами, смартфонами, а інформацію бере здебільшого з Інтернету. А от ми, люди поважного віку, надаємо перевагу радіо. І зрозуміло чому, адже до цього засобу інформації ми призвичаєні змалку. З ним виростали, формувалися як особистості, дізнавалися про видатних письменників, акторів, учених. І хоч у роки радянської влади не завжди можна було почути правдиві новини, але журналісти намагалися популяризувати серед слухачів геніальні художні твори, пропагували справжні моральні цінності, впливали на культуру мови українців.

Дуже велику роль відігравало радіо в роки розпаду Радянського Союзу і здобуття Україною незалежності. Саме з радіопередач я вперше дізналася про політичних в’язнів у країні, про голодомор, репресії, навмисне винищення українців представниками радянської влади. На радіо розвінчували «геніальність» Леніна та його поплічників. Словом, радіо несло правду в маси.

Тепер, коли є можливість слухати проводове суспільне мовлення, хтось із верхів наказав припинити роботу цього виду ЗМІ, мовляв, застаріло, та й прихильників у нього мало. Але образливо, що ніхто не прислухався до думки тих, хто не уявляє без радіо свого життя.

Із ним починаємо свій день і ним закінчуємо. З цікавістю слухаю новини, огляд політичних подій в країні, оцінки різними експертами усього того, що відбувається. Улюблені мої передачі: «20 хвилин з Володимиром Яворівським», «Ранковий формат», «А серйозно?», «Підсумки тижня», «Династії в Україні» тощо. Прикро, що неможливо слухати ці передачі з інших приймачів, бо створюється багато перешкод, звук нечіткий, вклинюється або Польща, або Росія. Жаль, звичайно, якщо нас позбавлять можливості слухати радіо, бо воно є невід’ємною частинкою нашого життя, «маленькою радістю», до якої звикли і з якою ніколи б не хотіли розлучитися. Пишу від імені багатьох, бо мої думки, я переконана, збігаються з думками інших слухачів».

Тетяна Терета, начальниця дільниці мережі доступу №311/4 смт Шацьк, прокоментувала ситуацію, що склалася:

«Радіомовлення в Шацьку з’явилося в 1950 році, в населених пунктах району (крім с. Самійличі) – в 1955-у. В 90-х роках минулого століття ми обслуговували 3 000 абонентів. Зараз же на Волині є райони, де вже давно немає радіо. У нас радіоточки ще є в Шацьку, Пульмі, Світязі та Піщі. Два роки тому воно повністю зникло в Затишші. До речі, єдиний абонент у цьому населеному пункті вносив плату за радіо на два роки наперед, аби лише його не відрізали. Довгий період ми тримали радіоточку в Прип’яті – заради однієї незрячої бабусі, для якої проводове мовлення було єдиним зв’язком з зовнішнім світом. Я дуже добре розумію людей, які звикли до радіо і не уявляють без нього свого життя».

Зі слів Тетяни Іванівни, плата за радіо становить 45 грн. Для порівняння: 78 абонентів селища Шацьк платять в місяць понад 3,5 тис. грн., а підприємство за використану електроенергію – вдвічі більшу суму. Постійно зростають ціни на енергоносії, паливно-мастильні матеріали, запчастини. Застаріле обладнання неможливо відремонтувати через відсутність ремкомплектів. Підвищити тарифи для абонентів «Укртелеком» також не може, бо це призведе до стрімкого зменшення кількості радіокористувачів і відповідно ще більшої збитковості для підприємства.

Рано чи пізно проводове радіо зникне з людських осель, і цей процес є незворотнім. Альтернативою можуть стати радіоприймачі, але вони, на жаль, не ловлять частот найпопулярнішого каналу UA: Українське радіо. Попри патову ситуацію, користувачі все-таки плекають надію на те, що керівництво «Укртелекому» почує їхній крик відчаю і залишить у районі радіо – важливу інституцію, що інформує, навчає, об’єднує. А начальниця дільниці мереж доступу смт Шацьк обіцяє їм підтримку в цій справі.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

Коментарі
08 Лютого 2021, 20:04
Особисто я вважаю, що те дротове радіо необхідно було вимкнути ще у 1992, як у Польщі, Казахстані або країнах Балтії. Наскільки мені відомо, там від цього ніхто не постраждав. Навпаки, біднішою стала Україна, що вже 30 років відтерміновує це відключення.<br/>Від вимкнення проводового радіо охоплення самим радіо не скоротиться, адже ці системи наявні у густонаселених районах, де є етерове УКХ-радіо та цифрове ТБ. Сучасні системи значно надійніші та дешевші за проводове мовлення (не кажучи вже про багатоканальність). VHF2 у перерахунку на одного користувача споживає значно менше електрики за дроти.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024