П’ять років корисних справ для громади села Пулемець

23 Жовтня 2020, 11:01
Сільський голова Василь Демедюк 3705
Сільський голова Василь Демедюк

П’ять років тому жителі Пулемецької сільської ради висловили на виборах високий рівень довіри Василеві Демедюку, обравши його сільським головою.

На часі – нове волевиявлення. І хоча очільник громади не бере в ньому участі, втім, вважає своїм обов’язком прозвітувати перед громадою про зроблене, – пише газета «Новий погляд+».

Пів десятка літ були непростими як для самого керівника, так і для місцевих депутатів і селян. Адже ще на початку своєї каденції Василь Харитонович запланував у Пулемці (в складі ради – всього одне село) немало нових проєктів, корисних для людей, серед яких були будівництво, ремонти, залучення інвестицій.

Які з них вдалося реалізувати і чим збагатилося село, розповідає сам сільський голова:

«За цей період Пулемець зазнав багатьох позитивних змін. І це видно неозброєним оком. Ми зробили ремонт у закладі культури, від дороги до самого приміщення поклали бруківку. Придбали в клуб нову музичну апаратуру. Що стосується сфери дозвілля, то в нашому селі з’явилася чудова територія для відпочинку зі ставком, альтанками, лавочками, сценою для виступів і навіть фонтаном. А поблизу – добротний дитячий майданчик, який став улюбленим місцем розваг для місцевої малечі».

2
Адмінприміщення сільської ради
Адмінприміщення сільської ради

 

Окрім того, біля клубу побудували приміщення поштового відділення. Гордістю населеного пункту стала оновлена адміністративна будівля сільської ради, де добудували другий поверх, провели внутрішній і зовнішній ремонти, перед входом поклали бруківку. Над  дверима красується національний прапор і великий тризуб.

«Впевнений, що це приміщення сільської ради – найкраще в районі!» – з гордістю розповідає сільський голова.

Зі слів Василя Харитоновича, нині складно переконати молодого фахівця прийти на роботу в село. Дотепер проблемою для Пулемця була відсутність медичного працівника в сільському ФАПі. Але нещодавно її вдалося вирішити, і на сьогодні в Пулемці трудиться молода фельдшерка. Вона отримала не лише роботу, а й житло – в приміщенні фельдшерсько-акушерського пункту обладнали під цю добру справу дві кімнати, а днями ще й перемурували  грубку, щоб взимку було тепло. Сам ФАП – охайний і відремонтований.

3
Дитячий майданчик
Дитячий майданчик

 

Освітні заклади теж завжди в полі зору сільського голови. В дитячому садку провели капітальний ремонт, на вулиці продовжується облаштування ігрового майданчика і розпочалося будівництво господарської споруди. В школі – молодий і активний директор, який дбає про комфорт для учнів та вчителів, і саме зараз завершує реконструкцію шкільної їдальні. Василь Демедюк і сільська рада намагаються всіляко підтримувати навчальний заклад, відгукуються навіть на найменші прохання: для уроків фізкультури закупили канати, для дозвілля школярів – боксерську грушу і рукавиці.

«Не так давно нашу школу, яка понад 100 років «сіє добре, розумне, вічне», хотіли закрити, залишивши тільки початкові класи. Я особисто став на її захист і не дозволив цього зробити. Бо вважаю, що школа, як і церква, – це душа села», – розповідає Василь Харитонович.

До речі, величний Свято-Михайлівський храм голова і депутати теж не позбавляють підтримки та опіки. Свого часу Василь Харитонович і вся дружня громада села долучилися до будівництва церкви, вкладаючи в цю богоугодну справу власні і спонсорські кошти, використовуючи ресурс колгоспу, не шкодуючи свого часу і сил. Навіть їздили у Київ, «на поклін» до вищого керівництва. Як результат – мають у селі чудовий храм. Нещодавно демонтували біля культової споруди стару дерев’яну веранду, натомість змурували нову, де вставили сучасні пластикові вікна і двері. Сільська рада придбала також автомобіль, який у Пулемці використовується для ритуальних послуг.

3
Відпочинкова зона
Відпочинкова зона

 

Дороги в селі – у цілком пристойному стані, лише дві грунтові, решта – з білощебеневим покриттям. «Минули ті часи, коли машину, яка везла в село хліб, тягнув до магазину по бездоріжжю трактор. А дітей в дитсадок водили через городи», – з усмішкою згадує про події далеких 80-х Василь Демедюк.

Єдине, що не вдалося зробити за час каденції, – це побудувати вуличне освітлення. Сільська рада двічі замовляла проєктно-кошторисну документацію і платила за неї великі гроші. Планували для початку провести світло на центральну вулицю протяжністю 4 км (від початку села – до храму), але сума, необхідна для виконання робіт – 500 тис. грн. – виявилася непідйомною для бюджетів різних рівнів.

«Нам скрізь відмовили, наголосивши, що працюють тільки з об’єднаними громадами. Тому чекаємо виборів 25 жовтня, і вже тоді, в складі єдиної Шацької ОТГ, будемо сподіватися на продовження та успішне завершення розпочатої справи», – зазначив Василь Харитонович.

3
Сільський клуб
Сільський клуб

 

Пулемецька сільська рада є однією з найменших у районі, але має гарний туристичний потенціал і перспективу розвитку. Адже саме село розміщене на березі одного з найбільших і наймальовничіших озер курортного Шацького краю – Пулемецького. Тут будуються дачі, а жителі різних регіонів України скуповують старі будинки, аби мати куди приїхати влітку на відпочинок. На відміну від гамірного і переповненого людьми Світязя, тут тихо і спокійно. Приємно, зі слів сільського голови, що молодь не виїжджає з села, як це було раніше, а залишається. Створюються сім’ї, народжуються діти, для кожного є можливість взяти земельну ділянку і побудувати дім.

А ще село уподобав інвестор, який хоче тут вирощувати сільськогосподарську продукцію. Крім того, на місцевих полях вже підростає лохина, всього цією ягодою хочуть засадити 60 гектарів.

«Все це податки в бюджет, нові робочі місця. А головне, що, нарешті, не пустуватимуть і не заростатимуть бур’янами і лісом великі площі землі. Бо мені, як колишньому голові колгоспу, дуже боляче на це дивитися», – емоційно розповідає Василь Демедюк.

Повноцінне життя в Пулемці вирує на повну. Одні проєкти щойно стартують, інші – успішно завершуються. Треті вимагають часу і …фінансів. При сільському клубі зараз будується приміщення котельні, також на сьогодні придбали котла – керівництво села хоче замінити стару систему опалення, бо грубки давно не дають необхідного тепла. А для місцевого пожежного автомобіля потрібно побудувати приміщення депо, бо немає де зберігати транспорт... Гарна, сучасна набережна біля озера стала б ще однією родзинкою села і привабила сюди більше туристів…

Отже, зроблено в Пулемці багато, але амбітних планів у сільського голови – ще більше. Він не знає, кому після виборів доведеться їх втілювати в життя, але вірить, що в єдиній Шацькій громаді для села відкриються свіжі перспективи, з’являться нові можливості розвитку, побільшає фінансового ресурсу.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментарі
23 Жовтня 2020, 14:15
Василь молодець, але чому не іде на вибори?
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром