«Мрію бачити нашу громаду сильною, самодостатньою, заможною» – Василь Голядинець

19 Жовтня 2020, 16:17
6888

Василь Голядинець прийшов на посаду голови Шацької райдержадміністрації, маючи за плечима чималий управлінський досвід.

Житель села Голядин деякий час працював у сфері лісового господарства. У 2006-му, за ділові якості, позицію лідера і вміння вирішувати суспільні проблеми, громада тричі обирала його головою Грабівської сільської ради.

Вищу освіту Василь Володимирович здобув у Національному лісотехнічному університеті України міста Львів. Зараз навчається у столичній Національній академії державного управління при Президентові України.

Посада голови Шацької районної держадміністрації, яку, після перемоги в конкурсі, обійняв у 2017 році, підготувала для Василя Голядинця нові виклики. Сформувавши для себе чіткий план дій, він, не зволікаючи, озвучив перед громадою один з найбільш амбітних його пунктів:

«Аби зберегти нашу перлину – озеро Світязь – від забруднення, зробити її більш привабливою для туристів та залучити в район інвесторів, побудуємо довкола неї каналізаційну мережу».

Реалізація цього багатомільйонного європроєкту вартувала керівникові титанічних зусиль. Пошук фінансів, виготовлення документації, перемовини з польськими партнерами та підписання з ними угоди про співпрацю, зрештою,  увінчалися успіхом:10 липня 2017 року Єврокомісія затвердила великий інфраструктурний проєкт «Покращення екологічної ситуації в Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь», вартістю 6,4 мільйона євро.

Реалізація європроєкту: будується система  каналізування
Реалізація європроєкту: будується система каналізування


 

На сьогодні левова частка від усього запланованого зроблена, проте темп дещо знизився через те, що призупинили роботу підприємства, в тому числі закордонні, на яких виготовляють обладнання для очисних. Тому термін здачі каналізаційної мережі в експлуатацію перенесли на І-ІІ квартали 2021 року.

«Втім, сьогодні я з упевненістю можу сказати, що Світязь нам таки вдалося врятувати», – не без гордості зазначив Василь Голядинець.


 

Ще одним грандіозним проєктом, ініційованим головою Шацької РДА та реалізованим за його підтримки, став капітальний ремонт та розширення частини дороги в селі Світязь (так званої набережної) вартістю 12 млн. грн. Сучасна проїжджа частина з тротуарами, велодоріжками, паркувальними зонами, освітленням, а також впорядкований центральний пляж озера стали нині окрасою села Світязь та зробили його ще привабливішим для туристів.

Будівництво набережної в Світязі
Будівництво набережної в Світязі

Нова набережна в Світязі
Нова набережна в Світязі

 

«Будівництво Піщанської школи, як найбільш соціально значущий проєкт, має бути реалізований у районі першочергово», – ця фраза, сказана Василем Голядинцем на одній з нарад, дала поштовх до початку ще одного великого будівництва.

Старі приміщення освітнього закладу в селі Піща, побудовані як церковно-приходська школа понад 100 років тому, аварійна їдальня, відсутність спортивного залу, внутрішніх санвузлів і неможливість їх облаштувати через близькість до озера робили навчально-виховний процес важким, позбавляючи учнів і вчителів елементарних зручностей. Ці «ознаки гуманітарної катастрофи» й взявся усувати очільник району.  Наприкінці 2019 року будівельники заклали фундамент під стіни нової школи, а сьогодні вже трудяться над зведенням даху.

В Піщі будується нова школа
В Піщі будується нова школа

 

В цьому ж селі за кошти державного бюджету в 2018 році почали будувати приміщення нової амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

«Спершу мова йшла про реконструкцію старого медичного закладу: новий фасад, внутрішній ремонт, парове опалення. Проте як тільки з’явилася можливість не латати стару амбулаторію, а побудувати нову, ми приступили до втілення цієї ідеї. Настільки загорілися нею, що першими в області виготовили проєкт і розпочали будівництво», – розповідає Василь Володимирович.

Початок будівництва амбулаторії
Початок будівництва амбулаторії

 

На сьогодні будівельні роботи завершені, амбулаторія отримала нові меблі, медичне устаткування, на часі – здача новозбудованого приміщення в експлуатацію та урочисте відкриття.

Нова амбулаторія в очікуванні відкриття
Нова амбулаторія в очікуванні відкриття

 

Впродовж 2017-2020 років у районі активно ремонтувалися дороги, будувалися тротуари, в Шацьку з’явилося гарне місце для відпочинку – оновлений сквер ім. Тараса Шевченка, штучне футбольне поле. Пожвавішало і культурне життя. В Світязі започаткували колоритний фестиваль пончика, який у майбутньому має всі шанси стати місцевим кулінарним брендом, однією з туристичних родзинок курортного краю.

Фестиваль пончика
Фестиваль пончика

 

Пляжі Світязя влітку перетворювалися на майданчики з видовищними подіями, тут проводилися стронгмен (змагання силачів), пляжний футбол, волейбол, марафон «Світанок Світязя», кубок з боча для людей з інвалідністю тощо.

«Світязь Strongman Cup»
«Світязь Strongman Cup»

 

З 2020 року Василь Голядинець, відколи пішов з посади керівника району, очолив ТОВ «Волинська ягідка», яке займається вирощуванням ягід лохини.

«Ягідництво – досить перспективна в районі галузь сільського господарства. Наше підприємство висадило кущі лохини на площі 150 га, в планах – ще 65 га. Наступного року будемо збирати перший урожай. Переваги цієї діяльності очевидні: засаджені ягідною культурою поля, нові робочі місця, податки в бюджет», – розповідає про свою нову роботу і ще одну перспективу району Василь Голядинець.

Ягідні плантації ТОВ «Волинська ягідка»
Ягідні плантації ТОВ «Волинська ягідка»

 

Те, що не встиг зробити на посаді голови райдержадміністрації, хоче надолужити найближчим часом, тому і балотується в депутати Ковельської районної ради.

Зізнається, що хотів би зрушити з «мертвої точки» реконструкцію Шацького районного Будинку культури, довести до пуття стадіон у Шацьку. Серед головних завдань – будівництво дороги Шацьк- Вілиця-Прип’ять-Любохини, яка є важливим туристичним маршрутом до Шацьких озер; розвиток туризму на території Шацького і Старовижівського районів, залучення інвестицій у сферу; будівництво нових відпочинкових зон, велосипедних доріжок, третьої черги приміщення ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» смт Шацьк,  дитсадків у селищі Шацьк та селі Світязь; реалізація проєкту будівництва пішохідної зони на центральній вулиці урочища Гряда (озеро Світязь); спорудження та відкриття міжнародного автомобільного пункту пропуску через державний кордон «Адамчуки-Збереже».

«Вважаю, що за три роки мені вдалося немало зробити для району, перераховані вище здобутки – яскраве цьому підтвердження. Я мрію бачити нашу громаду сильною, самодостатньою, заможною, з розвиненою туристичною сферою і високим рівнем життя людей. Я людина не слова, а діла, маю досвід, силу і бажання працювати, аби завершити розпочате і втілити в життя нове.

Шановні земляки, надіюся на вашу підтримку на виборах 25 жовтня», – зазначив Василь Голядинець.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром