Центральна бібліотечна система Шацького району: бережуть та діляться знаннями, накопиченими за століття

05 Жовтня 2020, 17:00
2308

86 200 примірників бібліотечних книг Шацького району вказують істинний шлях у світ мудрості.

Всеукраїнський день бібліотек – це нагода відзначити роль книгозбірні у житті кожної людини, можливість привернути увагу суспільства до ролі і високої місії бібліотекаря – берегти накопичені століттями знання, відкривати читачам світ інформації, вчити їх орієнтуватися у її невпинному потоці. Звичайно, зараз можна купити практично будь-яку книгу або ж завантажити твір з інтернету, прочитати його безкоштовно онлайн.  Але це позбавить вас можливості бувати в неповторній атмосфері книгозбірні, яка об’єднує однодумців; вдихати особливий аромат паперових видань, які пахнуть фарбою, історією і трохи пилом; гортати сторінки книги і безпосередньо комунікувати з нею…

Про це пише газета "Новий погляд+".

Шацька центральна бібліотечна система має на території району 17 філій. Як розповіла директорка Валентина Гірич, в мережі установ трудяться 23фахівці. Універсальний бібліотечний фонд налічує 86 200 примірників книг.

–Завдань у бібліотекаря багато – це комплектування бібліотечного фонду, який відповідає запитам та інтересам користувачів, належне розміщення, облік та зберігання книг, періодики і документів; обслуговування читачів, методична робота, розробка планів та інше. Сучасна бібліотека давно вийшла за межі свого традиційного значення, тому її працівник виконує, крім названих, багато інших функцій. Він, по суті, повинен бути фахівцем з інформаційних технологій, культурологом, літератором, дизайнером і навіть психологом та організатором масових заходів, – розповідає Валентина Іванівна про тонкощі професії.

Центральна районна бібліотека в селищі – головна книгозбірня Шацької ЦБС. Тут працює 6 спеціалістів, бібліотечний фонд налічує 11 700 примірників книг. Всередині – полиці  з рівними рядочками паперових видань, креативно і яскраво оформлені виставкові стелажі, завжди привітні бібліотекарі. Це відкритий простір, де комфортно себе почувають і дорослі, і юні читачі. В бібліотеці користувачі можуть не лише віднайти необхідну книгу чи почитати журнал, а й попрацювати в Інтернет-мережі, зробити скан- чи ксерокопію, набрати текст і роздрукувати його на принтері.

Тут шанують видатних українських письменників, ювілейним датам їхнього народження присвячують цікаві заходи. Не проходять повз увагу бібліотекарів і такі важливі віхи в історії України, як 100-річчя бою під Крутами, День пам’яті героїв Небесної сотні. Щорічно в книгозбірні організовують літературні вікторини, конкурси, «круглі столи»,традиційними і улюбленими для багатьох читачів стали засідання клубу за інтересами « З любов’ю до рідної мови», який працює задля популяризації творчості місцевих майстрів слова. В 2019 році фахівці центральної районної бібліотеки взяли участь в обласному огляді-конкурсі сценаріїв та відеосюжетів бібліоквестів «Планета книг». За якісну роботу організатори заходу оголосили їм подяку та вручили подарунковий сертифікат на 500 грн.

Працівники книгозбірні постійно розвиваються, здобувають досвід, нові знання, аби йти в ногу з часом і відповідати запитам читача. Прикро, що чимало гарних задумів і планів перекреслив карантин, позбавивши бібліотекарів і читачів живого спілкування і щирих емоцій на літературних заходах, творчих зустрічах. Припинилася на невизначений час тісна співпраця між школами, дитсадками, клубами. А які яскраві спільні події організовували, пов’язані з дозвіллям, оздоровленням та відпочинком дітей!

Незважаючи на це, бібліотека продовжує повністю забезпечувати потребу користувачів в отриманні максимуму інформації. При цьому книги не відходять на другий план, а залишаються класичним джерелом знань. В центральній районній бібліотеці – майже 12 тисяч книг і 41 примірник періодики. Що ж користується найбільшим попитом у читачів? Це сучасна українська література, твори таких відомих авторів, як Макс Кідрук, Володимир Лис, Надія Гуменюк, Дара Корній, Світлана Талан, Ніна Фіалко. Бібліотекарі зізнаються, що попит на свіжі газети і журнали такий великий, що читачі розбирають їх буквально з рук листоноші. Їх цікавлять усі теми: життя району та області, історія, політика, література, домашнє господарство, таємниці людства, життя знаменитостей та інші.

До речі, люди середнього та літнього віку читають найбільше, заходять до книгозбірні і підлітки 13-14 років. А от молодь майже не читає. Це дуже засмучує хранителів знань, бо, з їхніх слів, якщо проблема поглиблюватиметься, то інтелектуально Україна не матиме майбутнього. Зате відвідувачами бібліотеки є п’ятикласники місцевої школи, палкими шанувальниками книг і періодики – люди, яким за 70 років. Частими гостями є Діна Терета, Ніна Верешко, Ганна Семенюк.

Шацька бібліотека пишається також багатотомним виданням «Історія УПА», в якому зібрані документи і матеріали з історії Української повстанської армії та збройного підпілля ОУН в 1941-1959 роках.  Науково-документальною серією книг «Реабілітовані історією» , яка покликана відновити історичну справедливість, ґрунтовно висвітлити трагічні події в історії України, повернути їй незаслужено забуті імена діячів, науковців, митців, вшанувати тих, хто боровся за свободу і незалежність нашої держави.

Серед проблем центральної районної бібліотеки – мале приміщення, в якому недостатньо місця для проведення зустрічей з поетами, письменниками та іншими відомими людьми краю. Працівники плекають надію на те, що отримають простору бібліотеку в районному Будинку культури – після його реконструкції. Невідомо лишень, коли це буде, бо питання ремонту Шацького РБК – не на часі.

…Бібліотека – це особливе місце, де кожен може помріяти, подумати, чогось навчитися, щось пізнати. Це зосереджені в книгах знання, культура і пам’ять багатьох поколінь. Вчені довели, що постійне читання зберігає мозок людини активним, сприяє його розвитку і підвищує шанси на довге повноцінне життя. Тому навідуйтеся в бібліотеку. Читайте! А ті, хто там працюють, вкажуть вам істинний шлях у світ мудрості.

Мирослава ЦЮП’ЯХ


 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром