Про сім'ю, роботу, вибори та перспективи Шаччини: Сергій Карпук дав інтерв'ю журналу People

15 Серпня 2020, 13:20
Сергій Карпук 5224
Сергій Карпук

Сергій Карпук – молодий та активний, мудрий та цілеспрямований, з бажанням реалізувати себе та внести свою частку в розвиток рідного краю. Він знає, як керувати районною радою, спілкуватись з людьми і має бажання працювати. Посадовець, який присвячує себе розбудові Шацького району понад 5 років, – у сфері місцевого самоврядування.

Він щоденно підтверджує своєю роботою репутацію досвідченого управлінця. Про позитивні зміни, яких зазнав Шацький район за час його головування в районній раді, про результати роботи та реалізовані проєкти, проблеми району та шляхи їх вирішення, стратегічні завдання та про бюджетні показники розповідає голова Шацької районної ради Сергій Карпук в ексклюзивному інтерв’ю для читачів журналу «PeopleUA».

Довідка

Персона: Карпук Сергій Вікторович

Посада: голова Шацької районної ради

Знак зодіаку: Стрілець (ДН: 24 листопада)

Життєве кредо: можливо все, роби добро, і добро повернеться до тебе

Сімейний стан: одружений

В дитинстві мрів статифутболістом

Важлива подія в житті: народження дітей

Бізнес для нього – це основа розвитку економіки

Влада для нього – це можливість використати свої вміння для досягнення поставлених громадою цілей та завдань

Історичне місце: Афіни

Класний фестиваль:фестиваль Світязького пончика

Улюблений фільм: «Щоденник пам’яті»

Книга: «Атлант розправив плечі»

Авто: подобається Tesla

Вид спорту: бокс, футбол

Вид відпочинку: гори

Страва: зелений борщ

Напій: фруктове смузі

Ідеальний дім – неважливо де, головне, щоб поруч рідні були щасливі та здорові

Справжній смак життя – це отримувати задоволення від того, що робиш

 PeopleUA: Сергію Вікторовичу, розкажіть про свій шлях. Де навчалися та працювали до того, як очолили Шацьку районну раду?

Сергій Карпук:Після закінчення Шацької ЗОШ вступив до Київського національного торговельно-економічного університету, навчався на обліково-економічному факультеті, отримав диплом магістра з відзнакою. Також навчався в Інституті інтелектуальної власності Одеської національної юридичної академії та на юридичному факультеті Київського національного університету ім. Т. Шевченка, здобув ступені магістра. До роботи в Шацькій районній раді працював менеджером з продажу приватного підприємства у Києві, податковим ревізором-інспектором, очолював Шацьке відділення Райффайзен Банк Авалю.

PeopleUA: Що спонукало Вас піти у політику?

Сергій Карпук:Активність у житті, бажання реалізувати себе та внести свою частку в розвиток рідного краю. Працюючи на державній службі та в банківській сфері, часто доводилося спілкуватися з місцевою владою.

2

PeopleUA: Пане Сергію, пройшло близько 5 років, як Ви працюєте на посаді голови Шацької районної ради. Яких позитивних змін зазнав Шацький район за час Вашого головування?

Сергій Карпук:За цей час вдалося об’єднати депутатській корпус задля конструктивної роботи в напрямку розвитку району, наповнення бюджету, виконання соціальних стандартів. Ми стали однією командою, яка чітко знає свої можливості, розставляє пріоритети та злагоджено шукає шляхи вирішення проблем.

А загалом за час каденції ми зробили чимало хороших справ буквально в кожному населеному пункті району. Зберегли мережу ФАПів у час, коли вони закривалися по всій області. Оптимізували школу в Затишші, тепер учні доїжджають на навчання комфортним автобусом і здобувають знання в сучасному закладі освіти.

Ще на початку своєї роботи основним викликом стала добудова приміщення початкових класів Шацької ЗОШ, яка перебувала до того в районній комунальній власності. На початку 2016 року умовою її завершення було забезпечення більше 1,7 млн. грн. співфінансування, що становило майже чверть районного бюджету. Знайшовши підтримку голови Волинської обласної ради Ігоря Петровича Палиці, ми виконали усі зобов’язання, і ось уже четвертий рік поспіль наші діти навчаються в гарних умовах.

У Ростані за кошти місцевих бюджетів нам вдалося зробити перекриття даху Будинку культури, встановили вуличне освітлення, зробили опалення в приміщенні початкової школи, замінили вікна і двері в ФАПі, допомогли в ремонті дороги Ростань-Хрипськ. В Пульмі, залучивши кошти обласного бюджету та фонду «Тільки разом», здійснили перекриття даху дитсадка, закупили меблі і комп’ютер. За підтримки Волинської обласної ради замінили стару систему опалення на сучасну в сільському Будинку культури, в приміщенні якого знаходяться ще сільрада і бібліотека. Жителі проявили активність у справі ремонту водонапірної башти. У цьому році ми плануємо почати реконструкцію місцевої амбулаторії. В Затишші з моєї ініціативи провели Інтернет, взагалі в нас у всіх школах є можливість користуватися послугами світової мережі.

У Піщі завершилося будівництво сучасної амбулаторії загальної практики сімейної медицини і тривають роботи із зведення приміщення нової школи. Всі проектні роботи виконанні за рахунок районного бюджету, також районна рада повністю забезпечила співфінансування будівництв протягом 2019-2020 років. Не втрачаю надію, що школу таки добудують у 2021 році і її відкриття дійсно стане масштабною подією в районі. Окрім того, в Піщі ми зробили гарний ремонт у дитсадку і долучилися до перекриття сільського Будинку культури, що стало можливим завдяки підтримці народного депутата Степана Івахіва за рахунок коштів соцеконому.

Протягом останніх двох років районна рада активно працює для зміцнення матеріальної бази Шацької районної лікарні та залучає професійних лікарів до роботи. У 2018 році в умовах медичної реформи нас поставили перед вибором: або за рекомендаціями керівництва ОДА залишити тільки первинний рівень медицини в районі (ФАПи і амбулаторії), або ризикнути і зберегти районну лікарню як окрему одиницю. Дякуючи злагодженій роботі депутатського корпусу Шацької райради та керівництва лікарні, на сьогоднішній день наша медична установа виконала усі вимоги НСЗУ, підписала 4 пакети послуг. Було залучено більше 3,5 млн гривень на закупівлю обладнання, реконструйовано гуртожиток для медичних працівників, за кошти місцевих бюджетів на інтернатурі навчаються молоді спеціалісти. Сьогодні з впевненістю можна сказати, що лікарні бути.

PeopleUA: Які пріоритетні завдання виконуєте у своїй повсякденній роботі?

Сергій Карпук: Крім поточної роботи, враховуючи специфіку Шацького району, основними питаннями, які потребують вирішення, є організація зеленого туризму, покращення екологічної ситуації, створення сприятливих умов для залучення інвестицій, відкриття автопереходу Адамчуки-Збереже, будівництво доріг з твердим покриттям, зміцнення матеріально-технічної бази медичних та навчальних закладів.

З метою розвитку рекреаційно-курортної сфери в районі одним з основних напрямків є залучення міжнародних експертів для комплексного вивчення та розробки загальної стратегії розвитку, проектування розміщення інфраструктурних елементів.

Для вирішення екологічних проблем у Шацькому районі реалізовується проєкт з будівництва каналізаційно-очисних систем в смт. Шацьк, селах Світязь та Пульмо. Пріоритетом залишається будівництво нового полігону твердих побутових відходів, роздільний збір, зберігання та переробка сміття, встановлення жорсткої відповідальності за нанесення шкоди навколишньому середовищу.

Окрім розвитку зеленого туризму, актуальним питанням є залучення інвестицій для розвитку аграрного сектору. На сьогодні в районі відсутні потужні сільгоспвиробники, лише мізерна частина земель обробляється для ведення сільського господарства. Тому постає питання укладення договорів оренди сільськогосподарських земель для збільшення надходжень в місцеві бюджети.

Питання відкриття автопереходу Адамчуки-Збереже та будівництва доріг з твердим покриттям покращить загальну інфраструктуру та сервіс, приверне більшу кількість інвесторів та туристів, що дозволить в подальшому залучати додаткові кошти в район. Для вирішення даного питання необхідні значні фінансові ресурси та сприяння на рівні міністерств і відомств в отриманні необхідних дозволів на відкриття автопереходу. В цьому році передбачено кошти державного бюджету для будівництва дороги від с. Залісся до с. Адамчуків (приблизно 12 км), що є умовою для відкриття автопереходу між Україною і Польщею у Шацькому районі. Також в цьому році планується ремонт дороги Піща-Шацьк-Любомль, під який планується виділення 200 млн. гривень з державного бюджету.

Варто зазначити, що всі питання, над вирішенням яких працює районна рада, насамперед формують жителі району.

1

PeopleUA: Які умови створені для розвитку бізнесу у районі?

СергійКарпук: Ми живемо серед розкішної природи, лісів і каскаду озер, які є головним нашим козирем. Туристи хочуть їхати до нас добротними дорогами, з надією, що відпочиватимуть й оздоровлюватимуться у комфортних умовах, з максимальними зручностями, що їм запропонують широкий спектр розваг. Основу такого цивілізованого відпочинку ми зараз і закладаємо. Декілька років тому в районі загорілися ідеєю надання нашій території статусу курорту державного значення. Раніше ми б мали з цього користь, змогли б залучити державні інвестиції. Зараз, вважаю, краще зробити акцент на вирішенні конкретних завдань: завершенні проєкту каналізування, капітального ремонту доріг, вуличного освітлення. Гарною ідеєю є будівництво пішохідної зони в урочищі Гряда. Туристи в захваті від оновленої світязької набережної, саме вона віднедавна є місцем найбільшої концентрації відпочивальників.

Зараз у нас будується дорога європейського зразка Шацьк-Світязь. Прикро, що з суб’єктивних причин не відбувся тендер на будівництво відрізка Шацьк-Прип’ять, проте він залишається одним з пріоритетних, бо привабить до нас туристів зі Старовижівського та інших сусідніх районів Волині і дасть поштовх до розвитку навколишніх сіл.

PeopleUA: 2020 рік відзначився тим, що по усій країні був впроваджений карантин. Як це вплинуло на наповнюваність бюджету в цьому році?

Сергій Карпук: Приємно констатувати, що районний бюджет – один з кращих в області за показником його виконання. Цей результат став можливим завдяки нашому постійному діалогу з бізнесом. Ми намагаємося створити для підприємців хороші умови для ведення їхньої діяльності і одночасно, з допомогою створеного нами реєстру ведення бізнесу, контролюємо процес сплати ними податків, аналізуємо динаміку, шукаємо резерви. Щодо сільських бюджетів, то найгірша ситуація з наповнюваністю дохідних баз у Світязькій та Пульмівській сільських радах, там є певні недопрацювання по податку на нерухомість та землю. З початку року до казни не надходили кошти рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Певні корективи вніс карантин: деякі підприємці були звільнені від сплати земельного податку. А от найкраще місцевий бюджет наповнюють у Ростанській сільській раді.

Районний бюджет по доходах за І півріччя 2020 року виконано на 108,2 % до затверджених показників на звітний період.

До загального фонду районного бюджету за І півріччя надійшло доходів з урахуванням трансфертів в сумі – 35 062,5 тис. грн, це 106,0 % до затверджених призначень на звітний період. Спеціальний фонд затверджено в сумі – 79 981,7 тис. грн, надійшло – 87 256,3 тис. грн, 109 % виконання.

За звітний період до загального фонду районного бюджету надійшло власних доходів в сумі – 7 171,7 тис. грн (у 2019 році – 4 912,7 тис. грн), що більше в порівнянні з показником минулого року на 2 259.0 тис. грн, виконання становить 140 % до затвердженого показника на звітний період (5109,5 тис. грн).

За І півріччя 2020 р. проведено видатків на суму 66 551,2 тис. грн, в тому числі по загальному фонді районного бюджету на суму 33 667,4 тис. грн та 32 883,8 тис. грн по спеціальному фонду.

Державне управління профінансовано на 78 % до затверджених показників на звітний період, установи освіти – на 92 %, охорони здоров’я – на 93,0 %, установи культури – на 60 %, заходи з фізкультури та спорту – 20 %.

Заборгованість по заробітній платі в бюджетних установах за звітний період відсутня. В повному обсязі оплачено відпускні педагогам.

На виконання великого інфраструктурного проєкту «Покращення екологічної ситуації в Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, реалізованої в рамках Європейського Iнструменту Сусідства, грантовий договір № PLBU.03.01.00-UA-0018\17-00 за рахунок допомог, грантів Європейського Союзу використано 28 669,7 тис. грн при бюджетних призначеннях 78 387,2 тис. грн, 37 % виконання.

2

PeopleUA: Чи вдосталь медичного обладнання та засобів захисту для лікарів?

Сергій Карпук: З серпня 2018 року у Шацькому районі функціонує КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради». До того часу лікарня перебувала в Любомльському територіальному медичному об’єднанні. У зв’язку з медичними реформами, лікарня, перебуваючи в медичному об’єднанні надалі, могла б втратити можливості надавати багато необхідних послуг, а жителі змушені були б їздити в сусідній район. Тому прийнято рішення створити окреме підприємство, яке стало комунальною власністю районної ради. Нам вдалося зберегти установу, яка сьогодні надає спеціалізовані послуги первинного і вторинного рівнів медичної допомоги. Вийшли з медичного об’єднання з слабкою матеріальною базою, тому її зміцнення стало одним з пріоритетів у моїй роботі. Лише за 6 місяців 2020 року на матеріально-технічну базу було використано понад 2,5 млн грн. В лікарню було придбано колагуометр, біохімічний аналізатор, 2 апарати штучної вентиляції легень, станцію водоочистки (деонізації), кисневий концентратор, шприцеві дозатори, монітор пацієнта, комплект об’єднання ІФА та інше. Основні суми були виділені з районного бюджету, крім того залучалися кошти благодійників, ще частина – це гроші, які були оплачені за надання платних послуг або виділені з бюджету Шацької ОТГ. Стаціонарна допомога населенню надається Шацькою лікарнею на 40 ліжкомісць: 25 терапевтичних та 15 педіатричних. Окрім цього, ми змогли зберегти мережу ФАПів у час, коли вони закривалися по всій області. На території Шацького району медичну допомогу надає 3 амбулаторії та 23 ФАПи.

Звичайно, покращення потрібні й ми працюємо над цим, адже здоров’я наших людей – найголовніше. На сьогоднішній день засобів для захисту лікарів вистачає. Технічне забезпечення медичних працівників на пильному контролі, завжди оперативно реагуємо на озвучені головним лікарем потреби. Уважно ставлюся і до побажань та проблем людей. Дуже важливо, аби лікарська допомога була надана пацієнту вчасно та якісно.

People UA: Наскільки якісно надають послуги хворим на COVID 19 у лікарнях Шацького району? Чи отримують пацієнти життєво необхідні медичні послуги та ліки безкоштовно?

Сергій Карпук: Станом на 23 липня в Шацькому районі зафіксовано 33 випадки захворювання. Районна рада з самого початку не стояла осторонь проблеми поширення пандемії. З резервного фонду ми передали Шацькій лікарні кошти на придбання засобів захисту нашим медикам, долучилися до співфінансування апарату ШВЛ, тепер їх у нас три. Розуміємо в цій ситуації потреби бізнесу, тому він потрохи починає працювати, дотримуючись заходів безпеки.

Через карантин Шацькій лікарні змінено систему прийому пацієнтів. Центральний вхід у лікарню зачинений. Усі пацієнти заходять через приймальне відділення. Ті, в кого виявили ознаки інфекційних хвороб, у заклад заходять через інший вхід і не перетинаються з іншими пацієнтами. Попередньо пацієнти можуть зателефонувати своїм сімейним лікарям. Медики визначають, яка допомога потрібна людині і чи є потреба відвідувати медзаклад, проходити додаткові обстеження та госпіталізуватись, чи достатньо виконати рекомендації лікарів в домашніх умовах.

Кожен випадок – особливий, тому розроблені різні схеми дій залежно від хвороби та стану хворих. В одних випадках до хворого їде екстрена медична допомога, в інших – сімейний лікар чи ургентна служба лікарні. Якщо є підозра на Covid19, але ознаки хвороби легкі, виїжджає мобільна бригада, щоб взяти аналізи на ПЛР-дослідження. Хворий залишається вдома, поки не прийдуть результати. Якщо йому стає гірше – залежно від стану сімейний лікар знову скеровує, як вчинити.

PeopleUA: Світязь міліє, про це говорять все частіше, проте цьогоріч рівень води піднявся. Як вирішуєте цю проблему? Чи провели реконструкцію рекреаційних шлюзів, які зруйнувалися за 30 років?

Сергій Карпук: Відповідно до висновків науковців Інституту водних проблем і меліорації НААН України найбільш вагомим чинником негативного впливу на обміління озера є зміна клімату. Серед чинників обміління групи Шацьких озер – неефективне функціонування наявного фонду меліоративних систем, що обумовлено декількома причинами, головними з яких є конструктивна недосконалість (неможливість реалізації функції подвійного регулювання) та незадовільний технічний стан через зношеність і низький рівень експлуатації. За інформацією Шацького національного природного парку, рівні падіння води в озерах Люцимер та Чорне значно відрізняються від показників озера Світязь. Науковці стверджують, що така різниця по рівнях води через те, що в Світязі вільний водопотік, тоді як Люцимер чи Чорне мають робочі водостримуючі та водопереливні споруди.

Тому в жовтні 2019 року з моєї ініціативи та з залученням коштів обласного бюджету було проведено поточний ремонт шлюза-регулятора РТ-200х200х2 на магістральному каналі Луківський. Під час ремонту відновлено закладні металеві деталі гідротехнічної споруди, що дають можливість регулювати рівень води в каналі за допомогою шандорних пристроїв. Це запобігає фільтрації води з озера Луки-Перемут, яке знаходиться поблизу каналу та забезпечує підвищення вищих рівнів води в озері.

Цьогоріч завдяки рясним опадам рівень озера ввійшов у норму, водойми наповнилися. Але, на жаль, сьогодні ми зіштовхнулися з новою проблемою: затоплення дворів через підвищення рівня ґрунтових вод. Для усунення цієї проблеми необхідна прочистка меліоративних каналів, що також зможе вирішити ефективне функціонування каналізаційної системи. Над чим і працюємо нині.

PeopleUA: Люди вважають незаконним збір коштів при в’їзді в Шацький заповідник. Як Ви прокоментуєте це?

Сергій Карпук: При в’їзді в Шацький національний парк кожен, хто в’їжджає, платить за відвідування парку. Це прописано в Положенні парку, тобто є законно. Відвідуючи європейські країни, люди звикли, що потрібно сплачувати за користування дорогами чи курортними зонами. Приїжджаючи на Світязь чи інші озера, відпочивальники хочуть бачити чисті від сміття пляжі чи відвідувати санітарні зони, саме на це й потрібні кошти. Свідомі люди ставляться до таких речей нормально, але ці збори є добровільними.

На всіх перерахованих об’єктах проводиться ремонт малих архітектурних форм, вирубка сухостійних та небезпечних дерев, в межах пляжних територій загального користування викошуються чагарникові та трав’яні рослинності, довозиться пісок на заболочені ділянки пляжів. Також передбачене вивезення з території даних об’єктів побутових відходів на полігон транспортом лісництв національного парку. З КП «Будинкоуправління» укладена угода про складування даних відходів. Для моніторингу та контролю якості води Шацького НПП протягом сезону відпочинку відслідковується біохімічний та бактеріологічний склад води озер парку.

People UA: Часто можна почути: у місцевого самоврядування недостатньо прав і повноважень, тому й результати роботи не завжди такі, як хотілося б. Ваша думка з цього приводу?

Сергій Карпук: Основні права та повноваження органів місцевого самоврядування закріплені в Законах України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад». Виконання поставлених цілей та завдань районна рада реалізовує шляхом прийняття рішень на засіданнях сесій та постійних комісій, направленням звернень та запитів до відповідних установ та органів влади. На сьогоднішній день практичне вирішення основних питань соціально-економічного розвитку району покладено на виконавчу владу, якій підпорядковуються структурні підрозділи освіти, культури, соціального захисту та інші.

Однак є ряд проблемних питань, які неможливо вирішити на місцях. Для прикладу, протягом останніх років в районі роздана значна частина інвестиційно привабливих земельних ділянок, які знаходяться за межами населених пунктів. Рішення приймають чиновники з обласного центру, для яких погодження місцевого самоврядування та громади носить лише формальний характер. Шацька районна рада неодноразово піднімала ці питання. Вважаю, остаточно проблема вирішиться тоді, коли влада дотримає своїх обіцянок і передасть державні сільськогосподарські землі у комунальну власність громад.

People UA: Як Ви оцінюєте нинішній депутатський корпус Шацької районної ради? Чи депутати ради виправдовують довіру виборців?

Сергій Карпук: Сьогодні в раді 26 депутатів, які є представниками 8 політичних сил. Це ініціативні, небайдужі, з активною життєвою позицією люди. Вони дійсно націлені працювати конструктивно, злагоджено, і політика не стає їм на заваді. Питання, які виносяться на сесії, ми в подробицях проговорюємо на комісіях і приходимо до спільних рішень. Звичайно, є винятки, коли депутати відстоюють різні думки, але і в цих випадках вони стоять на позиціях блага для своїх людей і турботи про них.

People UA: Чи плануєте висувати свою кандидатуру на місцевих виборах, які наближаються? Які амбітні плани та стратегічні завдання ставите перед собою та командою на наступні 5 років?

Сергій Карпук: Так. Сьогодні всі розуміємо, що базовий рівень місцевого самоврядування є основою забезпечення вирішення питань місцевого значення. Громада є безпосереднім надавачем послуг населенню, у всіх сферах. Маючи надійну команду, впевнений, що зможу впоратися з будь-якими викликами. Якщо отримую довіру людей, продовжу роботу в напрямку розвитку туристичного потенціалу громади, покращення інфраструктури, матеріальної бази освітніх та медичних установ. Зроблю все, аби сфера земельних відносин була прозорою та зрозумілою для людей, щоб справедливо та з користю відбувалося землекористування. Стратегічними є питання відкриття автопереходу на україно-польському кордоні, будівництво дороги Шацьк-Припять-Любохини, завершення будівництва школи в с. Піща, завершення каналізування населених пунктів, будівництво полігону ТПВ, реконструкція районного Будинку культури. В своїй роботі надаю перевагу вирішенню тих питань, які безпосередньо переді мною ставлять люди.

People UA: Ваше особисте передбачення: що чекає Шацький район у найближчій перспективі?

Сергій Карпук: Шацький район внесений у перспективний план як одна ОТГ. На мою думку, це правильно, не бачу сенсу дробити невелику адміністративну одиницю з кількістю населення в 16 800 жителів на ще менші і збільшувати штати керівництва і працівників. Така громада за фінансової незалежності має всі шанси стати спроможною, ще більш привабливою туристично, здатною підняти на вищий рівень добробут своїх мешканців.

PeopleUA: Щороку зі всієї України приїжджають відпочивати на Шацькі озера. А як Ви проводите дозвілля?

Сергій Карпук:У вільний час люблю подорожувати з сім’єю, відвідувати цікаві місця. Подобається активний відпочинок, наші Українські гори Карпат.

PeopleUA: Ви – доволі зайнята особистість, чи вистачає часу для сім’ї? Сергій Карпук – вдома та на роботі – це різні люди?

Сергій Карпук:Так. Ніколи не «беру роботу» додому. Важливим для мене є правильна організація роботи, розподіл пріоритетів і власного часу, що передбачає планування своєї діяльності. В переважній більшості націлюю колектив виконувати завдання протягом робочого дня. Звичайно, є об’єктивні причини, коли потрібно залишитися довше, вийти у вихідні, поїхати на виклик до людей в разі невідкладності вирішення питань.

Враховуючи, що і вдома по господарству вистачає роботи, звичайно, вільного часу на проведення з дружиною і дітьми хотілося б більше, тому ціную кожну вільну хвилину, коли ми разом.

People UA: Традиційне питання від нашого журналу: в чому секрет Вашого успіху?

Сергій Карпук: Для себе я зрозумів: коли, не зважаючи ні нащо, ти продовжуєш працювати, віддаєшся поставленим цілям, долаєш усі труднощі та перепони, і навіть якщо й сам вже не віриш, що можна досягти успіху, результат завжди буде, навіть кращий, ніж сподіваєшся і очікуєш. В цьому я неодноразово переконався на власному досвіді.

Спілкувалася: Надія Басиста. Фото: Олександр Вихор

Коментарі
16 Серпня 2020, 01:23
За лохини ні слова,значить в долі.Не потрібен нам такий керівник,який працює для власного збагачення і на розвал району.
16 Серпня 2020, 12:56
Перед тим як заявляти такі речі треба володіти достовірною нформацією. А здогади такого Шерлока тут нікому не потрібні
16 Серпня 2020, 13:40
На чесних виборах його фамілія непрохідна, бо людям батька вистачило.
16 Серпня 2020, 22:39
Батько то одне,а він і сам себе оконфузив і з тими лохинами і з розкраданням лісу,і з розкраданням піску з незаконних кар'єр,і земельні ділянки на підставних осіб,там багато ще цікавого матеріалу.А сам такий білий і пухнастих.Він ще і батька обскаче.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром