«До студентів потрібен особливий підхід, такий собі чарівний ключик до кожного сердечка», – викладачка Шацького лісового коледжу

13 Липня 2020, 16:00
Тетяна Натальчук 4535
Тетяна Натальчук

Шацький лісовий коледж за рівнем підготовки спеціалістів лісового профілю – один з найкращих в Україні. Свідчення цьому – перемоги у конкурсах та олімпіадах, здобуде перше місце у Всеукраїнському студентському багатоборстві, відзнаки молодим науковцям.

Попри отриманих знань, хлопці й дівчата тут мають можливість розвивати свої таланти, спортивні якості. До їх послуг – різноманітні гуртки, студії, спортивні секції.

Хто і як займається вихованням студентів ми попросили розповісти заступницю директора коледжу з виховної роботи Тетяну Натальчук

– Тетяно Анатоліївно, як складалася ваша викладацька кар’єра

– Я народилася у селі Світязь Шацького р-ну, закінчила історичний факультет Волинського державного університету імені Лесі Українки. Свій трудовий шлях розпочинала вчителем Грабівської загальноосвітньої школи. З 2008 р. працюю у Шацькому лісовому коледжі ім. Валентина Сулька. У 2009 р. наказом директора призначена завідувачем навчально-методичного кабінету, а з 2018-го – заступником директора з виховної роботи

– З чим стикаєтесь у повсякденній роботі? Що входить до кола Вашої професійної діяльності?

– Попри обов'язки заступника директора з виховної роботи я ще виконує обов’язки завідувача навчально-методичного кабінету. То ж працюю не тільки зі студентами, а й з викладачами. Тобто вивчаємо їх досвід, підсумовуємо якісь певні результати, досягнення. Наприклад, координуємо роботу з розроблення необхідної методичної документації, надаємо  методичну допомогу у проведенні: відкритих, показових занять, майстер-класів, олімпіад, конкурсів фахової майстерності, аналізуємо участь викладачів у наукових конференціях, олімпіадах, різного роду семінарах. Стараємось бути активними, долучатися до різноманітних заходів, ініціювати викладачів до впровадження інноваційних технологій і прогресивних форм організації навчання в освітній процес.

1

– Є добрі відгуки про вашу співпраця з науковцями Львова, Києва, Луцька. Наскільки вона дієва і корисна для викладачів і студентів?

– Ми досить активно співпрацюємо з нашими колегами з Національного лісотехнічного університету України та НУБІБу, СНУ імені Лесі Українки та  Луцького національного технічного університету, також з профільними коледжами України. У нас є споріднені професії. Якщо там проводяться конференції та семінари з природничих дисциплін, ми беремо в них участь. Як, до речі, і в обласних методичних об’єднаннях, які проводяться на базі коледжів Волинської області. Наші викладачі кожного разу беруть у них участь, тому, що ОМО дають можливість обміну досвідом, підвищення ефективності методичної роботи. Також наші викладачі готують студентів до участі в олімпіадах з інформатики, математики, української мови, у конкурсах Яцика і Тараса Шевченка. Це усіх мотивує і зобов’язує до активності, розвитку, зокрема, наукових студій.

Звісно, зі свого боку дирекція та методичний кабінет, який я очолюю, намагаються їх підтримувати й заохочувати до такої діяльності.

1

– Ви проводите активну роботу зі своїми вихованцями. Які позаурочні заходи відбувалися цьогоріч?

– Їх дуже багато. Усі вони, як правило, присвячений екологічному та патріотичному вихованню студентів. Всі значущі події, що відзначаються на державному рівні, проводяться і в нашому коледжі. А ще тут проходять різноманітні районні заходи. Наш коледж досить активний. Ми маємо районну картинну галерею, лабораторію фауни, музей історії коледжу, таксидермічну майстерню, різноманітні гуртки за інтересами, спортивні секції. Дбаємо про дозвілля студентів. Проводимо вечори та святкові дискотеки.

– Наскільки складно працювати зі студентством?

– До них потрібен особливий підхід, такий собі чарівний ключик до кожного сердечка. Всі наші вихованці – зі своїми характерами, потребами, звичками. З кожним потрібно порозумітися, знайти спільну мову, визначитися з інтересами, тоді й працюється легко.

1

– Помітив, що біля коледжу з’явилася нова арка, де люблять фотографуватися не тільки студенти і викладачі, але й жителі Шацька та його гості.  Що це за місцина?

– Ми живемо у вирі, ніколи не зупиняємося. Кожне свято якимось чином хочемо скрасити, внести якусь родзинку, щось особливе. Ця арка має назву «Шацький лісовий коледж». Вона вже стала своєрідною нашою візитівкою, фотозоною, чи не найпопулярнішим місцем. Та арка – лиш одна зі складових майбутньої архітектурної композиції. Тут ще доведеться почаклувати, та у нас є бажання, ми готові працювати далі.

– У колі ваших обов’язків – й позаурочне життя та побут студентів. Як справляєтеся з цим завданням?

– Так, ми дивимося за корпусами, кімнатами, дисципліною у гуртожитках.

Маємо двох працівниць, які безпосередньо опікуються життям студентів у позаурочний час. Це вихователі гуртожитків №1 і №2 Людмила Олександрівна Самолюк і Тетяна Петрівна Сокол. Дбаємо, щоб там був порядок, затишок, дисципліна, необхідні умови для відпочинку. Наприклад, багато хлопців люблять спорт, тож обладнали для них кімнати, де вони можуть пограти у теніс, позайматися дзюдо. Є зал для перегляду телепередач. Студенти можуть туди зайти і провести свій вільний час. Зараз працюємо над тим, щоб облаштувати тенісний стіл у гуртожитку №1.

Але в першу чергу намагаємось контролювати, чим займаються студенти у позаурочний час. У дівочому гуртожитку №2 саме завдяки Тетяні Петрівні організували четвертий день Масляної, дівчата пригощали викладачів та студентів смачними млинцями власного виробництва.

1

– Чи створені умови для любителів читання?

– У нас гарна бібліотека, має доволі великий вибір підручників з навчальних дисциплін та художніх книг. Там затишно і комфортно. Все більшої популярності набирає онлайн-бібліотека, багато студентів черпають потрібний матеріал з інтернету.

– Для студентів важливо мати якісне харчування? Як у вас із цим?

– Студентське харчування – на особливому контролі. Відвідуємо досить часто їдальню, погоджуємо меню. У нас досвідчені кухарі. Завідувачка їдальні Світлана Володимирівна Стаднік, кухарі – Віра Олексіївна Регещук та Світлана Федонюк мають відповідний досвід, уміють приготувати на будь-який смак і вибір. У цьому кожен може переконатися. Тут досить широкий вибір страв, головне ж – харчування доступне кожному студенту через невеличку його вартість. І звісно у нас все завжди свіженьке і смачне.

– Чи всі охочі можуть отримати місце в гуртожитку?

– Так. Усі, хто потребує житла і має бажання поселитися в студентський гуртожиток, отримують таку можливість. Додам, що вартість проживання досить таки доступна – 320 гривень у місяць. У гуртожитках є всі зручності, можна не тільки відпочити, але й приготувати собі їжу, що важливо для студентів. Тут вчорашні школярі проходять школу життя. Вчаться самостійно готувати вечерю, розпоряджатися коштами, тримати у порядку свій житловий студентський простір. У цьому й полягає виховна місія коледжу.

Дякую за цікаву розмову

Сергій ЦЮРИЦЬ, «Волинська газета»

Коментарі
14 Липня 2020, 01:52
Ага, і в поліцію здавати студентів, які не подобаються?
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром