«Головне для мене не гратися в політику, а працювати для людей» – голова Шацької районної ради

22 Червня 2020, 16:00
Голова Шацької районної ради 3623
Голова Шацької районної ради

Здавалося, в післяобідню пору та ще й у період карантину, коли допуск до  адмінприміщення обмежений, у Шацькій районній раді пануватиме спокій. Втім, голова ради Сергій Карпук швидкими кроками переходив з одного кабінету в інший і був чимось стурбований.

«Важкий сьогодні день. Власне, як і кожен попередній», – промовив у відповідь на мій запитальний погляд. Відмежувавшись від телефонних дзвінків і попросивши відвідувачів, які хотіли потрапити на прийом, трохи зачекати, зазначив, що для нього робота в органах влади ніколи не була спокійною, розміреною, передбачуваною. Що не день, то важливі справи, відповідальні рішення, нові виклики, пише газета «Новий погляд+».

– Сергію Вікторовичу, скільки часу Ви очолюєте Шацьку районну раду?

– Майже п’ять років минуло відтоді, як я на посаді голови почав об’єднувати зусилля всіх депутатів задля роботи в напрямку розвитку району, наповнення бюджету, виконання соціальних стандартів. Зараз ми одна команда, яка чітко знає свої можливості, розставляє пріоритети та злагоджено шукає шляхи вирішення проблем.

– Як працюють депутати районної ради? Вони категоричні в своїх політичних переконаннях чи йдуть на компроміс заради інтересів громад?

– Сьогодні в раді 26 депутатів, які є представниками 8 політичних сил. Це ініціативні, небайдужі, з активною життєвою позицією люди. Вони дійсно націлені працювати конструктивно, злагоджено, і політика не стає їм на заваді. Питання, які виносяться на сесії, ми в подробицях проговорюємо на комісіях і приходимо до спільних рішень. Звичайно, є винятки, коли депутати відстоюють різні думки, але і в цих випадках вони стоять на позиціях блага для своїх людей і турботи про них.

– Хто вони, найбільш активні депутати районної ради?

– До нас прийшли небайдужі люди, яківже довели, щомають не лише передвиборні обіцянки, а й конкретні ідеї розвитку наших сіл, селища. Серед найактивніших – Анатолій Бубела, Петро Цвид, Ольга Дударчук, Ольга Сахарук, Олександр Наумич, Андрій Лисий, Галина Артимук та інші. Деякі вже успішно втілюють ці ідеї в життя. А загалом за час каденції ми зробили немало хороших справ буквально в кожному населеному пункті району. Зберегли мережу ФАПів у час, коли вони закривалися по всій області. Оптимізували тільки одну школу в Затишші, та й то зі згоди батьків – тепер учні доїжджають на навчання комфортним автобусом і здобувають знання в сучасному закладі з гарними умовами.

Під час виїзного прийому в Світязькій сільській раді
Під час виїзного прийому в Світязькій сільській раді

 

– Будь ласка, конкретніше про хороші справи в сільських радах…

– В Ростані за кошти місцевих бюджетів ми перекрили будинок культури, встановили вуличне освітлення, зробили опалення в приміщенні початкової школи, замінили вікна і двері в ФАПі, допомогли в ремонті дороги Ростань-Хрипськ. В Пульмі, залучивши кошти обласного бюджету та фонду Ігоря Палиці«Тільки разом», перекрили дитсадок, закупили меблі і комп’ютер. За підтримки Волинської обласної ради замінили стару систему опалення на сучасну в сільському будинку культури, в приміщенні якого знаходяться ще сільрада і бібліотека. Жителі проявили активність у справі ремонту водонапірної башти. У цьому році ми плануємо почати реконструкцію місцевої амбулаторії. В Затишші з моєї ініціативи провели інтернет, взагалі в нас у всіх школах є можливість користуватися послугами світової мережі.

– У Піщі завершилося будівництво сучасної амбулаторії загальної практики сімейної медицини і тривають роботи із зведення приміщення нової школи. Відкриття цих об’єктів має стати подіями номер один в районі…

– Це правда. Амбулаторія вже побудована, завезені нові меблі, медичне устаткування. Через карантин урочисте відкриття на деякий час відклали. Щодо школи, то питання її будівництва назрівало давно, і саме районна рада свого часу лобіювала його перед вищими органами влади. Проєкт отримав фінансування з державного фонду регіонального розвитку, кошторисна вартість об’єкту – 55 млн. грн. Прикро, що неможливо спрямувати на будівництво усю суму, і на сьогодні ми маємо тільки 24 млн. гривень. Частину коштів державного бюджету перенаправили на боротьбу з пандемією коронавірусу. Не втрачаю надію, що школу таки добудують у 2021 році і її відкриття дійсно стане масштабною подією в районі.

Окрім того, в Піщі ми зробили гарний ремонт у дитсадку і долучилися до перекриття сільського будинку культури, що стало можливим завдяки підтримці народного депутата Степана Івахіва (кошти соцеконому).

– Сьогодні вирішення майже всіх проблемних питань впирається у фінанси. Чи справно сплачуються податки і наповнюється районна казна?

– Приємно констатувати, що районний бюджет – один з кращих в області за показником його виконання. Цей результат став можливим завдяки нашому постійному діалогу з бізнесом. Ми намагаємося створити для підприємців хороші умови для ведення їхньої діяльності і одночасно, з допомогою створеного нами реєстру ведення бізнесу, контролюємо процес сплати ними податків, аналізуємо динаміку, шукаємо резерви. Щодо сільських бюджетів, то найгірша ситуація з наповнюваністю дохідних баз у Світязькій та Пульмівській сільських радах, там є певні недопрацювання по податку на нерухомість та земельному. З початку року до казни не надходили кошти рентної плати за спец використання лісових ресурсів. Певні корективи вніс карантин: деякі підприємці були звільнені від сплати земельного податку. А от найкраще місцевий бюджет наповнюють у Ростанській сільській раді.

– Чи вдається громадам залучати додаткові кошти на свій розвиток?

– У нашому районі з 2017 року проводиться конкурс проєктів місцевих ініціатив, в якому активну участь беруть школи. Цього року навчальні заклади отримали можливість профінансувати реалізацію 10 своїх ідей. Це не може не радувати, бо в школах з ініціативи і завдяки старанням педагогів та батьків з’явиться нове обладнання, комп’ютери, спортивний інвентар, відремонтують та утеплять приміщення. До речі, кожен проєкт може отримати до 100 тисяч гривень.

– Шацький район має найкращі перспективи для розвитку туризму. Яких зусиль потрібно докласти для того, щоб здійснити прорив у вищу туристичну лігу?

– Ми живемо серед розкішної природи, лісів і каскаду озер, які є головним нашим козирем. Туристи хочуть їхати до нас добротними дорогами, з надією, що відпочиватимуть й оздоровлюватимуться у комфортних умовах, з максимальними зручностями, що їм запропонують широкий спектр розваг та активностей. Основу такого цивілізованого відпочинку ми зараз і закладаємо. Декілька років тому в районі загорілися ідеєю надання нашій території статусу курорту державного значення. Раніше ми б мали з цього користь, змогли б залучити державні інвестиції. Зараз, вважаю, краще зробити акцент на вирішенні конкретних завдань: завершенні проєкту каналізування, капітальному ремонті доріг, вуличному освітленні. Гарною ідеєю є будівництво пішохідної зони в урочищі Гряда. Туристи в захваті від оновленої світязької набережної, саме вона віднедавна є місцем найбільшої концентрації відпочивальників.

Робоча зустріч у Польщі
Робоча зустріч у Польщі

 

– Добротні дороги також приваблять у район більше туристів?

– Звичайно. Зараз у нас будується дорога європейського зразка Шацьк-Світязь, в планах на цей рік ще одна – Залісся-Грабове-Старовойтове. Прикро, що з суб’єктивних причин не відбувся тендер на будівництво відрізка Шацьк-Прип’ять, проте він залишається  одним з пріоритетних, бо привабить до нас туристів зі Старовижівського та інших сусідніх районів Волині і дасть поштовх до розвитку навколишніх сіл. Згадана вище дорога з Залісся покликана дати старт будівництву переходу Адамчуки-Збереже і привести до нас туристів з Європи.

– Сергію Вікторовичу, районна рада під Вашим керівництвом впродовж років бореться за право громад розпоряджатися своїми землями. Чи є в цьому прогрес?

– Так, земля – це наше багатство, основний ресурс, який можемо пропонувати інвесторам, залучати до розвитку територій,і водночас наш найбільший біль. Головне управління Держгеокадастру у Волинській області без участі районної ради і сільських рад роздає особливо привабливі землі. За цими фактами вдруге відкрили кримінальну справу, проводиться розслідування, тому ми не втрачаємо надії відновити справедливість. Вважаю, остаточно проблема вирішиться тоді, коли влада дотримає своїх обіцянок і передасть державні сільгоспземлі у комунальну власність громад.

– Яка перспектива розвитку району після завершення процесу децентралізації?

– Шацький район внесений у перспективний план як одна ОТГ. На мою думку, це правильно, не бачу сенсу дробити невелику адміністративну одиницю з кількістю населення в 16 800 жителів на ще менші і роздувати штати керівництва і працівників.Така громада, за фінансової незалежності, має всі шанси стати спроможною, ще більш привабливою туристично, здатною підняти на вищий рівень добробут своїх мешканців.

– Наостанок про сумні реалії, спричинені коронавірусом. В районі небезпечною недугою хворіють люди, не може запрацювати на повну силу бізнес, під питанням – відкриття сезону відпочинку…

– Станом на 17 червня в Шацькому районі 11 випадків захворювання. Районна рада з самого початку не стояла осторонь проблеми поширення пандемії. З резервного фонду ми передали Шацькій лікарні кошти на придбання засобів захисту нашим медикам, долучилися до співфінансування апарату ШВЛ, тепер їх у нас два (ще один надійшов від фонду «Патріоти Волині»). Розуміємо в цій ситуації потреби бізнесу, тому він потрохи починає працювати, дотримуючись заходів безпеки. Щодо відкриття сезону відпочинку, то все залежить від показників пандемії і рішення обласного керівництва.

– Сергію Вікторовичу, що для Вас найважливіше на посаді голови Шацької районної ради?

– Почуття відповідальності перед усіма жителями району за свою діяльність, її результати. Головне для мене – не гратися в політику, а працювати для людей, заради них і розквіту нашого озерного краю.

Розмовляла Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

Коментарі
23 Червня 2020, 09:00
Ти вже давно загрався,вмивай руки і суши весла.
23 Червня 2020, 11:58
В салаті не основа.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024