Як участь у мільйонному європроєкті допомогла Любомльській лікарні освоїти нові методики обстеження та лікування

16 Травня 2020, 15:34
2807

Світова та європейська медичні галузі уже давно зробили великі кроки та досягнення у своєму розвитку. Україна ж лише вступає на шлях проведення реформ в охороні здоров'я, які в сучасних умовах є реальною необхідністю.

Стати на шлях реформ, покращити  ситуацію у медичній галузі району  і наблизитись до європейських стандартів, зробити послуги медицини ближчими до людей, зокрема, сільської місцевості, стало можливим для Любомльської лікарні завдяки співпраці з польськими партнерами через транскордонну співпрацю.

Реалізація проєкту «Розвиток транскордонного співробітництва для покращення оздоровчих умов жителів Бєльського повіту та Любомльського району через програму здоров’я і профілактики в сфері онкозахворювань і туберкульозу» в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013» та Польсько-української стратегії транскордонного співробітництва на 2007-2015 дали можливість придбати лікарні дороговартісну медичну апаратуру, яка вивела районну медицину на якісно новий рівень.

Читайте також: Там, де з'являється нове життя, або чому в Любомльську лікарню їдуть народжувати з інших районів

Партнерами лікарні в цьому проєкту став Самостійний  громадський заклад охорони здоров'я в місті Бєльськ Подляска (Польща).

Дороговартісна апаратура придбана за європейські кошти
Дороговартісна апаратура придбана за європейські кошти

Під час реалізації транскордонного проєкту лікарня придбала два спеціалізованих автомобілі швидкої медичної допомоги зі спеціальним медичним обладнанням (реанімобілі), а також сучасне медичне обладнання: цифровий мамограф, діагностичний рухомий кабінет, в складі якого вмонтований флюорограф, комплекси рентгенівські діагностичні «Крас», апарат рентгенографічний «12Ф9 Україна», набір лапароскопічний для хірургічних втручань, два універсальні операційні столи, комплекс для ендовідеохірургії універсальний, набір ендоскопічного обладнання, в склад якого увійшли бронхофіброскоп, гастрофіброскоп, колонофіброскоп.

Читайте також: «Ми ніколи не відмовляли у лікуванні шачанам», – генеральний директор Любомльського ТМО Володимир Дибель

«Завдяки проєкту та тій апаратурі, яку ми отримали, заклад, так би мовити, на голову вище піднявся в плані надання медичної допомоги нашим жителям. А головне, людям не треба тратити час та гроші, нікуди не треба їхати - ні в Луцьк, ні в Ковель, аби пройти певне обстеження та прооперуватися», - розповідає генеральний директор КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» Володимир Дибель.

Головний медик району також додає, що проєкт дозволив перекрити найбільш ключові ланки надання медичних послуг: розширити спектр обстежень та операцій, в тому числі й травматології, гінекології, робити акцент на профілактиці онкозахворювань, туберкульозу та виявлення їх на ранніх стадіях.

Генеральний директор Любомльського ТМО Володимир Дибель
Генеральний директор Любомльського ТМО Володимир Дибель

«Придбання цього обладнання сьогодні нам дало можливість укласти чимало договорів з Національною службою здоров’я, відповідно до яких ми будемо безкоштовно надавати ці послуги нашим людям», – каже Володимир Дибель.

Два нових автомобілі швидкої допомоги, як розповідає медичний директор лікарні Наталія Ліщук, є своєрідними малими реанімаціями на колесах для особливо важких хворих, адже вони оснащені дихальним апаратом, киснем, дефібрилятором, відсмоктувачем. Вони є комфортними і для пацієнта, якого транспортують або в Любомльську лікарню, або, за необхідності до Луцька, і для лікаря, котрий зможе надати кваліфіковану допомогу в перші хвилини.

Читайте також: Чому до любомльських травматологів їдуть оперуватися з сусідніх районів

Швидка - своєрідний маленький реанімобіль
Швидка - своєрідний маленький реанімобіль

В середньому пів сотні операцій за рік роблять травматологи лікарні з використанням артроскопічної стійки. Як розповідає Микола Абрамчук, завідувач травматологічного відділення, за останні роки тут зробили чимало операцій за новими методиками: провели 18 ендопротезувань кульшового суглоба, з них 16 – за допомогою колег із Запоріжжя, а два ендопротези поставили вже самі, зробили понад сто артроскопій на колінному суглобі при пошкодженнях меніска, хронічних захворюваннях колінного суглоба, деформуючих остеоартрозах. Почали займатися ортопедією, зокрема, оперувати вальгусне відхилення першого пальця стопи (за два роки провели більше 15 оперативних втручань).

Лікарі-травматологи
Лікарі-травматологи

Раніше, як зазначив Микола Абрамчук, такі операції робили лише у Ковелі, Луцьку та Нововолинську. Також почали оперувати внутрішньо суглобові переломи великогомілкової кістки, колінного суглоба, переломи внутрішньо суглобові кульшового суглоба, при переломах шийки стегна. Почали активно оперувати плече середню та нижню третину, чого раніше не робили.

Універсальний операційний стіл
Універсальний операційний стіл

На фоні різкого зростання в останні роки жіночих онкологічних захворювань цифровий мамограф та гістероскоп, придбані в рамках проєкту, дають можливість любомльським лікарям на ранніх стадіях виявляти патології у жінок, за потреби – проводити гінекологічні оперативні втручання. Тим паче, що мамографію тут можна пройти безкоштовно. За допомогою нового апарату гінекологи опанували такий новий метод оперативних втручань, як гістероскопію, проводять і лапароскопічні операції.

Лікарі-гінекологи після операції
Лікарі-гінекологи після операції

Не «залишились» осторонь проєкту діагностичні ніші. Так, лабораторія поповнилася сучасним аналізатором крові, на якому можна робити аж 22 показники, електронним аналізатором.

Наталія Бабаць, завідувачка клінічною лабораторією, каже, що за раз в апараті можна зробити 90 аналізів, котрі будуть готові за 2 години. Це дуже спрощує роботу лаборантів та дає більш точні результати.

Наталія Бабаць, завідувачка клінічною лабораторією
Наталія Бабаць, завідувачка клінічною лабораторією

«Раніше наші лаборанти дивилися та рахували усе під мікроскопом вручну, тепер це робиться автоматично: достатньо поставити пробірки в апарат, в якому можна робити два вили аналізів: біохімічний та імуноферментний. В електролітному аналізаторі робимо такі показники крові, як калій, магній, натрій, насиченість киснем. А завдяки тому, що він є маленький, з ним можна йти в операційну чи реанімацію та одразу робити аналізи», – розповідає Наталія Федорівна.

Ще один апарат, який придбали в лікарню в рамках проєкту – фіброгастродуоденоскоп. Як розповідає лікар-хірург Леонід Луць, за допомогою нього можна більш якісно обстежити органи внутрішньої  черевної порожнини.

«В рік ми робимо приблизно 800 різних обстежень. Завдяки тому, що зображення на моніторі є оптичним та якісним, це полегшує роботу лікаря і дає можливість встановити більш точний діагноз. Загалом обстежуємо шлунок, 12-палу кишку, стравохід, за допомогою колоноскопа  робимо діагностику товстого кишківника, прямої кишки, ситовидної. Такі обстеження – не лише профілактика захворювань, а й можливість попередити важку форму хвороби, виявити на ранніх стадіях онкологію», - запевняє Леонід Луць.

Лікар-хірург Леонід Луць
Лікар-хірург Леонід Луць

Протягом багатьох років любомльські лікарі успішно використовують пересувний рентгенапарат та флюорограф. З ним, як розповідає Володимир Дибель, їздили навіть по найвіддаленіших селах Любомльського та Шацького районів, проводили обстеження. А це – рання діагностика туберкульозу (на фоні збільшення по Україні в рази саме запущених стадій) та можливість вже на ранніх стадіях успішно його лікувати. Разом з обстеженнями робили скринінги на вміст цукру в крові, проводили профогляди гінекологи.

Виїзне авто для обстежень по віддалених селах
Виїзне авто для обстежень по віддалених селах

«Такими профілактичними медичними оглядами ми охоплювали тисячі людей – жителів Любомльщини. В першу чергу, це користь для споживача медичних послуг – пересічного громадянина, який завдяки цьому проєкту отримує вчасну, якісну, висококваліфіковану, безоплатну та ефективну  медичну допомогу», – переконаний Володимир Дибель.

Обстеження на цифровому мамографі
Обстеження на цифровому мамографі






Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024