Що чекає Згорани при об’єднанні з Шацькою громадою

29 Квітня 2019, 19:55
2689

Уже другий рік у Любомльському і Шацькому районах активно точаться суперечки з приводу того, з ким об’єднуватися озерній Згоранській сільській раді. Були «женихи» з Рівного, Любомля, Головна і сусіднього Шацька, та віз і нині там.

Місцеві жителі досі не дійшли спільної згоди з головою та депутатами, яких же вони обрали представляти їхні інтереси, – пише газета «Новий погляд+»

Про те, чому Згоранська громада досі на роздоріжжі, говоримо з її очільником Олександром Лукашуком.

Читайте також: Шацьк чи Любомль: згоранцям пропонують провести референдум на тему приєднання

– Олександре Омеляновичу, згідно перспективного плану, Згоранська сільська рада мала об’єднатися з Головненською. Але місцеві жителі виступили проти такого рішення, мовляв, вона бідна. Які ще пропозиції розглядалися?

– На сьогодні досі нема одностайної думки ні в депутатів, ні в громади. Ми досить виважено підходимо до цього питання, обговорюємо, аналізуємо. На початках впровадження реформи децентралізації розглядали як варіант об’єднання з Куснищами, Полапами і Столинськими Смолярами. Поговорили, але спільної думки так і не дійшли.

Потім Згорани почали перемовини з Полапами і Куснищами. Розглядали пропозицію створити Куснищанську ОТГ. Такий варіант підходив усім, але поки вирішували, хто має зайнятися цим, Куснищанська сільрада ввійшла у склад Любомльської. Коли почалася друга хвиля, представники різних громад приїжджали до нас, у тому числі Рівного і Шацька. Вони зустрічалися з людьми, але теж не дійшли спільного рішення.

– У сусідньому озерному районі створена та існує одна громада – Шацька. До її складу ввійшли Шацька селищна, Самійличівська і Прип’ятська сільрад . На часі – приєднання до Шацької ОТГ інших сільради. Представники Шаччини неодноразово бували й у Вас на сесійних засіданнях та сходах селян, де пропонували приєднатися до них. Що з цього приводу думають жителі Згоранської сільської ради?

– Щодо союзу з Шацьком, то тут немає однієї думки ні серед представників громади, ні серед депутатів. Уже по дворах провели опитувати серед місцевих жителів. Половина висловила бажання приєднатися до Любомльської ОТГ, половина – до Шацької. На сесії депутати двічі не могли прийняти рішення. Тому вирішили провести ще збори в клубі. З 2,5 тисяч місцевих жителів прибуло близько 400 осіб. З них понад 200 проголосувало за Шацьку ОТГ. На сесії депутати довго дискутували і знову не погодилися з таким рішенням людей.

На чергову сесію прийшли представники педагогічного колективу Згоранської школи і знову попросили провести громадське слухання, після якого депутати вже мали б прийняти остаточне рішення. На сходах селян із 73 присутніх 40 віддали перевагу Шацьку. Це питання досі не затверджено, адже ще не проводили чергової сесії.

Людей хвилює, чи будуть створюватися умови цивілізованого і комфортного відпочинку на згоранських озерах, чи облаштовуватимуться пляжі. Адже в Шацьку своїх озер чимало. Переживають, чи ремонтуватимуться дороги, чи доходитиме до нас фінансування, чи достатня кількість депутатів представлятиме сільську раду в громаді. У сусідньому районі до 17 тисяч населення, якщо до них додасться ще 2,5 тисячі згоранців, то це буде дуже велика громада, яку нелегко утримувати і розвивати.

– Чи бачите Ви перспективу в об’єднанні з Шацькою громадою?

Особисто я незгідний з думкою тих, хто проголосував за приєднання до Шацька. По-перше, для нашої сільради відразу виникнуть незручності. Ми перестанемо отримувати фінансову підтримку від Любомльської районної ради, на яку в цьому році розраховували і яку попередньо узгодили. А Шацька громада не дасть ніякої допомоги, адже це не передбачено в їхньому бюджеті, який вони планували ще у грудні 2018-го. Ми зависнемо в повітрі.

По-друге, від нас підуть підприємці, які зареєстровані в Згоранській сільській раді, але пов’язані саме з Любомльським районом. У нас на сьогодні зареєстроване Комунальне неприбуткове підприємство «Любомльське ТМО Любомльської районної ради». При переході до Шацької громади, вони перереєструються. Не відомо, чи залишить свої податки ДП «Прибузький лісгосп».

– Як сьогодні розвивається Згоранська сільська рада?

– До її складу входять чотири села: Згорани, Сильне, Заозерне, Гупали і Власюки, які офіційно є однією з вулиць села Заозерне. Тобто, висловлюючись жартома – 4,5 села. Всі населені пункти мають вуличне освітлення. До Сильна маємо асфальтовану дорогу, до Гупалів – білощебеневу. Соціальні об’єкти – в гарному стані. Загалом Згоранська сільрада не бідна. У нас є власні надходження, сподіваємося, що у майбутньому зможемо поповнювати дохідну базу і за рахунок податку з фізичних осіб, які лишатимуться на місці.

На сьогодні бюджет Згоранської сільради складає 1,2 мільйона гривень. При приєднанні до Шацької ОТГ у нас буде вдвічі менше грошей. Виникає питання: чи потрібні ми Шацькій громаді бідніші, ніж зараз є? Дійсно, наша сільрада рада самодостатня, а от старостинство буде дуже бідне. Шацька ОТГ включатиме в себе 23 села району. Це буде велика громада. Відповідно до квот ми матимемо одного або максимум два депутата і старосту – мізерне право голосу. Цілком закономірно, що представники великих сіл таких, як Світязь, Пульмо, Пулемець голосуватимуть за своїх, а не за Згорани.

З цього виходить, що Головненська громада не найгірший варіант для Згоранської сільської ради. Там ми будемо на рівних, а в нашому бюджеті залишаться податки підприємців та державних установ. До речі, всі функції по старостинствах виконуються на місцях, а всі структури залишаться в Згоранах.

– Хто, на Вашу думку, має поставити крапку в питанні приєднання Згоранської сільської ради до Шацької громади?

– Звісно, представники громади. Але відсутність чіткої позиції змушує сільську раду продовжувати вивчати думку людей, проводити опитування, ініціювати наради, збори і не поспішати з прийняттям рішення. Насамкінець хочу звернутися до жителів Згоранської сільради: люди, не керуйтеся емоціями, а прислухайтеся до думок фахівців, які працюють у державних структурах, адекватно оцінюють ситуацію і ні в якому разі не хочуть гірше для кожного з вас.

Яна РИБКЕВИЧ

Коментарі
29 Квітня 2019, 23:43
Саша не тіш себе ти у Головне і не дури людей....
30 Квітня 2019, 01:39
У Згоранських озерах з'являться вугрі!
30 Квітня 2019, 11:48
Так вони тільки про мандати і думають
30 Квітня 2019, 18:55
Не 40 з 70 а 85 з ста і то майже всі за Шацьк тільки депутати проти!? Нема в тому Любомлі що робити один зброд
01 Травня 2019, 11:56
А ще кажуть що держ працівники за народ(люди вже давно зробили свій вибір це Шацьк,а вони за свої дупи тільки переживають і їм начхати на думку звичайних людей
06 Травня 2019, 16:34
ця стаття повна брехня!!! я думаю вона заказна у газеті новий погляд! результати опитування вказали не вірно! більша половина за Шацьк. один тільки проди локашук, але нічого коли він не обєднається з шацьком йому добряче ойкнеться від місцевого люду бо всі настроєні рішуче, тай депутати тікі собі не відстоюють позицію тих людей які за них голосували!!! кароче все як завжди
28 Травня 2019, 15:44
-"люди, не керуйтеся емоціями, а прислухайтеся до думок фахівців". Значить, ти вважаєш людей тупими, не в змозі адекватно мислити? Слухай ти, брехлива маріонетка, це ти не здатний самостійно бачити перспективи і адекватно оцінювати ситуацію. Єдине, що правда з твого словоблуддя- це те, що при приєднанні до Шацька, там буде менше ваших ненажерливих срак. І оце: "Цілком закономірно, що голосуватимуть за своїх, а не за Згорани."- як то кажуть, по фрейду.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром